Party Piet Pablo beklimt minder schoorstenen en dat neemt niet iedereen hem in dank af
“Het moet een feest voor iedereen zijn”, vertelt de acteur en producent. “Ik voel me geen racist, zo heb ik me ook nooit gevoeld, maar ik ben wel tolerant.” Verberk liep al enkele jaren te worstelen met het ‘zwarte piet zijn’ en de discussie eromheen. Hij veranderde al het een en ander aan de pieten, zoals de rode lippen en pruiken, maar vindt het nu tijd om volledig over te gaan op roetveegpieten.
“De anti-racismedemonstraties die nu worden gehouden, spelen zeker mee. Ik had al de keus gemaakt om grotendeels over te gaan, maar we zouden ook nog shows hebben met zwarte pieten dit jaar. Dat doen we nu dus niet meer”, legt hij uit. “Het maakt de kinderen niet uit welke kleur we hebben. Dat is echt iets van de volwassenen.”
Boze reacties
Het besluit neemt niet iedereen hem in dank af. Onder het bericht op Facebook waarin hij zijn keuze uitlegt, staan veel boze reacties. ‘Overloper’, ‘geldwolf’, ‘NSB’er’, hij wordt voor van alles uitgemaakt. “Die hele harde reacties vind ik echt kansloos. Maar ze raken me niet”, vertelt hij. “Er zijn ook mensen die respectvol reageren dat ze het heel jammer vinden. Dat ze het niet met mij eens zijn, maar het wel snappen.”
In onderstaande video Party Piet Pablo oude stijl.
“Ik snap de pijn ook. Ik snap alle pijn. Van de mensen die worden gepest met zwarte piet en de mensen die zeggen dat het traditie is. Maar bij mij weegt die pijn van het pesten zwaarder”, aldus Party Piet Pablo, die bekend werd met het nummer ‘Zwart Pieten Stijl’ (inmiddels Stoere Pieten Stijl). “Het is uiteindelijk alleen iets minder roet. Het verhaal, de muziek en personages blijven hetzelfde.”
Ook steun
Verberk krijgt ook reacties van ouders die nu juist wél naar zijn shows gaan. “Veel mensen die ons besluit steunen, laten dit aan mij persoonlijk weten. Ze hebben geen zin in de discussie en nare reacties die ze dan online krijgen. Maar er zijn ook mensen die dit wel onder het Facebookbericht zetten.”
De acteur snapt wel dat mensen daar geen zin in hebben. Hij vindt dat de harde kern van voor- en tegenstanders elkaar nogal aanpakken. “We, ik en mijn team, willen met die groepen die keihard staan te roepen ook niet geassocieerd worden."