Twee mannen die betrokken waren bij burenruzie Orthen worden beschuldigd van poging tot doodslag

17 juni 2020 om 17:25 • Aangepast 24 juni 2020 om 09:54
nl
Twee Bosschenaren (52 en 62) die zijn aangehouden na de uit de hand gelopen burenruzie aan de Orthen in Den Bosch blijven veertien dagen langer vastzitten. Dat besliste de raadkamer van de rechtbank in Den Bosch woensdagmiddag. Zij worden verdacht van poging tot doodslag.
Profielfoto van Joris van Duin en Wim Heesterbeek
Geschreven door
Joris van Duin en Wim Heesterbeek

Een plaatsgenoot van 21 is onder voorwaarden vrijgelaten. Wat die voorwaarde is, mag een woordvoerder van de rechtbank niet zeggen. Het kan bijvoorbeeld gaan om huisarrest en het dragen van een enkelband. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem van openlijke geweldpleging en bedreiging. Drie anderen werden al eerder vrijgelaten.

Bij de vechtpartij van zaterdagavond, die op video is vastgelegd, raakte een man gewond. Ook sneuvelde een voordeur. Het ging om een slepende burenruzie die uit de hand liep.

Volgens de vrouw wiens huis belaagd werd, had dat onder meer te maken met de politiezaak rond vermeende groepsverkrachtingen. De politie deed in december een inval in een pand aan de Orthen en pakte daar een van de acht verdachten op. De buurvrouw zegt dat zij ervan wordt beschuldigd dat ze een rol heeft gespeeld bij de arrestatie van onder anderen de hoofdverdachte in deze zaak.

Zitting zaak groepsverkrachtingen
De man van 21, die woensdagmiddag vrijkwam, is in december ook aangehouden in de zaak rondom de vermeende groepsverkrachtingen. Er was destijds te weinig bewijs hem langer vast te houden.

De timing van de geëscaleerde burenruzie is pikant. Vrijdag is er een tussentijdse zitting in de groepsverkrachtingszaak. De stand van het onderzoek wordt dan besproken en ook kijkt de rechter wat er moet gebeuren met vijf verdachten die nog in voorlopige hechtenis zitten.

'Chillruimte' weer geopend
Duidelijk is wel dat het pand waar de vermeende groepsverkrachtingen plaatsvonden sinds enkele weken weer toegankelijk is. De gemeente Den Bosch sloot dat gebouw op de dag van de politie-invallen voor één jaar vanwege verstoring van de openbare orde.

Een woordvoerder van de gemeente zegt dat tussentijds is bekeken of de maatregel nog nodig was. Na vijf maanden van sluiting was de openbare orde in mei redelijk hersteld, waardoor de sluiting van het pand opgeheven kon worden.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!