Video

Guus Meeuwis op zoek naar het oorlogsverhaal van opa Cees in documentaire 'Liever krijgsgevangen'

30 juni 2020 om 10:36 • Aangepast 7 juli 2020 om 11:04
nl
De oorlogsjaren van Cees Meeuwis, de opa van zanger Guus, waren heftig. Niet alleen voor Cees zelf, maar zeker ook voor het thuisfront. 75 jaar later treden zijn kleinzonen Guus en Marc Meeuwis letterlijk in zijn voetsporen. Samen met vader Ger en oom René, maken ze dezelfde reis die Cees tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte. Ze doen dat aan de hand van het dagboek wat Cees bijhield tijdens zijn krijgsgevangenschap en de jaren die hij achter prikkeldraad doorbracht.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door
Corné Verschuren

De documentaire ‘Liever krijgsgevangen, het bewogen oorlogsverhaal van Cees Meeuwis' is een productie van Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH). De documentaire gaat dinsdag in première en is te zien op de site 75 jaar vrij van het NIMH.

In augustus 1939 is sergeant Cees Meeuwis in dienst van de zoeklichtafdeling van de genietroepen in het Nederlandse leger. Als Nederland bezet wordt, komt daar op 15 mei 1940 een einde aan. In 1943 worden alle Nederlandse oud-militairen opgeroepen voor het krijgsgevangenschap in Duitsland. Onderduiken en zijn prille gezin in gevaar brengen? Het was een lastige keuze. "Liever krijgsgevangen, dan tewerkgesteld worden", zou hij gezegd hebben.

Opa Cees besluit zich te melden. Na een lange treinreis, volgen twee jaren vol ontberingen en erbarmelijke omstandigheden in het kamp Stalag IVB in Mühlberg. Op 23 april 1945 wordt het kamp bevrijd door het Rode Leger.

"Het heeft ons geholpen om de laatste puzzelstukjes van zijn leven te leggen."

Na afloop van de Tweede Wereldoorlog ging ook in huize Meeuwis in Roosendaal een definitieve streep onder de oorlog. Het openhartige dagboek dat Cees had bijgehouden tijdens zijn krijgsgevangenschap ging dicht en werd opgeborgen. Met geen woord werd er nog over de oorlogsjaren gerept. Totdat zoon René op zoek ging naar het oorlogsverleden van zijn vader. Daarna ging het balletje rollen.

"Door deze reis te maken, hebben we geleerd welke moeilijke keuzes hij moest maken en waarom. Het heeft ons geholpen om de laatste puzzelstukjes van zijn leven te leggen", zegt Guus over de documentaire.

De documentaire ‘Liever krijgsgevangen, het bewogen oorlogsverhaal van Cees Meeuwis' is ook op 9 augustus te zien bij Omroep Brabant.

Cees Meeuwis (Foto: NIMH)
Cees Meeuwis (Foto: NIMH)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.