PostNL bedankt postbodes voor 125 jaar post bezorgen in de Biesbosch
Deskundige op het gebied van postbezorging in de Biesbosch is Cees Schuller uit Geertruidenberg. Hij deed onderzoek naar de postbezorging en bracht in een boek uit over de vele postbodes die in de Biesbosch dienst hebben gedaan.
Schuller legt in de video uit hoe belangrijk de postbodes waren voor de boeren in de Biesbosch:
Dagna Hoogkamer van PostNL bevestigt dat het postbedrijf een stevig deel wil meebetalen aan een kunstwerk in Drimmelen. Over de hoogte van het bedrag wil ze echter nog niets zeggen. PostNL kwam over de brug na gesprekken met oud-kooiker Jan Reuser. “Nadat ze hadden besloten om het afgelopen voorjaar de postbezorging de Biesbosch te staken, kwamen ze erachter dat ze niet zomaar weg konden lopen”, vertelt Reuser.
“Ik heb ze ervan kunnen overtuigen dat de postbestellers veel meer betekenden dan alleen een brief bezorgen. In dat gesprek gaven ze ook toe, dat ze eigenlijk geen idee hadden hoe belangrijk die postbodes zijn geweest voor de boeren en griendwerkers in de Biesbosch. Dat deed ze besluiten om een fors bedrag mee te betalen.”
Bootje op de rotonde gaat zo'n vijftigduizend euro kosten
Het ‘bootje op de rotonde’ wordt, zodra het benodigde geld bij elkaar is gesprokkeld, gemaakt door kunstenaar Joris Gaymans uit Made. Rinus Rasenberg van de Stichting Vrienden van de Biesbosch heeft de kosten van het kunstwerk begroot op zo'n 50.000 euro. Een deel daarvan is al toegezegd door PostNL.
Als alles meezit dan zal het kunstwerk in 2021 worden onthuld. Dan is het ook precies 125 jaar geleden dat PostNL begon met de postbezorging in de Biesbosch en wordt ook de Sint-Elisabethsvloed herdacht. In museum De Roos in Geertruidenberg exposeert Cees Schuller tot het eind van dit jaar een deel van zijn uitgebreide verzameling oude ansichtkaarten van de Biesbosch.
LEES OOK