Steeds meer cocaïne onderschept in haven van Antwerpen
De federale Belgische politie en douane onderschepten de eerste zes maanden al zo'n 29 ton. Dat is een stijging van 25 procent, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.
De douane vermoedt dat er ook dit jaar weer records worden gebroken. In vijf jaar tijd zagen de Belgen de in beslag genomen partijen coke stijgen met 660 procent.
In de Belgische haven worden meer drugs onderschept dan in Rotterdam. In zowel Nederland als België wordt aangenomen dat Nederlandse criminelen het grootste deel van het netwerk in handen hebben.
De meeste cocaïne die in Antwerpen wordt onderschept komt uit havens in Ecuador. Ook Brazilië en Paraguay zijn belangrijke herkomstlanden.
Trucs
De Belgische autoriteiten zien dat criminelen er alles aan doen om er mee weg te komen. Zo voeren ze de laatste tijd vaker de zogenoemde 'container-switch' uit. Criminelen weten in welke container de drugs zitten verstopt. Iedere container heeft een uniek nummer. Die container halen ze snel op. Ze wisselen de container razendsnel voor een nagemaakt (gekloond) exemplaar dat dan weer wordt teruggebracht en aangeboden voor controle.
De douane heeft daar iets op gevonden. Dinsdag presenteerde de overheidsdienst een nieuw wapen: de sideloader. Een vrachtwagen van de douane die met een grijparm zeecontainers makkelijk en snel oplaadt en meeneemt. Zo voorkomt de douane dat de drugsmaffia er mee aan de haal gaat. De Belgische douane laat deze truck heen en weer rijden tussen de kades en de scanners.
Op een persconferentie van douane en politie was ook iemand van het VN-bureau dat belast is met drugsbestrijding (in meer dan 60 landen). Volgens de vertegenwoordiger van de Verenigde Naties wordt ook buiten Europa veel tegengehouden met bestemming bijvoorbeeld Antwerpen. Het gaat bijvoorbeeld om heroïne in Afghanistan.
De VN-experts zien ook in buitenlandse havens nieuwe smokkelmethoden. Zo ontdekten ze eerder dit jaar dat criminelen in Zuid-Amerika bomen hadden geïmpregneerd met cocaïne.