Provincie wil met grote steden geplaagde cultuur ondersteunen

9 juli 2020 om 18:35 • Aangepast 16 juli 2020 om 18:44
nl
Het leek niet alleen door corona een slecht jaar te worden voor de cultuur in Brabant. Ook het aantreden van een nieuw College van Gedeputeerde Staten (GS) voorspelde weinig goeds. Maar de provincie kondigde donderdag aan dat ze 2,6 miljoen euro steekt in een aanpak om instellingen op cultureel gebied die getroffen zijn door corona te steunen.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Kunst en cultuur zouden onderbedeeld worden in de ambities van het dagelijks bestuur van de provincie. Maar woensdag werd al bekend dat philharmonie zuidnederland kan rekenen op een structurele subsidie en donderdag kondigde de provincie aan dat ze 2,6 miljoen euro gaat steken in een aanpak om door corona getroffen instellingen op cultureel gebied te steunen.

Ook andere sectoren
Het gaat om één van de vele stimuleringsplannen in de provincie waarbij onder meer wordt samengewerkt met de vijf grootste gemeenten, die gebundeld zijn in BrabantStad. Ook onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven worden hierbij betrokken.

Het 'cultuurgeld' maakt deel uit van de inmiddels ruim 8,6 miljoen euro die de provincie beschikbaar heeft gesteld om de gevolgen van de coronacrisis voor de economie en de werkgelegenheid op te vangen. Zo ziet ze erop toe dat het onderhoud aan provinciale wegen waar mogelijk versneld aanbesteed en uitgevoerd kan worden.

Wonen ook belangrijk
Bedrijventerreinen, campussen en de woningbouw kunnen eveneens op warme belangstelling van GS rekenen. De provincie heeft er belang bij dat er voldoende huizen bijkomen. Kwaliteit van wonen en bereikbaarheid mogen niet uit het oog worden verloren, aldus GS.

Terug naar de cultuur: het is de bedoeling dat samen met de vijf grote gemeenten ongeveer acht miljoen wordt uitgetrokken. Doel van het steunpakket is het overeind houden van pop- en andere podia, filmhuizen en musea. Van het bedrag van de provincie gaat de ene helft naar BrabantStad, de andere helft naar de rest van Brabant.

Behalve de grotere cultuurcentra in de provincie, kunnen onder meer het Oorlogsmuseum Overloon, Theater De Schalm in Veldhoven en schouwburg De Kring in Roosendaal op een geste rekenen.

Publiciteitscampagne voor Brabant
GS meldde donderdag ook dat het nodig is om ‘Brabant opnieuw uit te vinden’. Het dagelijks bestuur van de provincie wil met een denktank en een publiciteitscampagne de Brabander een hart onder de riem steken.

Volgens het dagelijks bestuur van de provincie wordt tijdens de coronacrisis veel gevraagd van de daadkracht van de Brabander. Nu veel maatregelen om de gevolgen van het virus te beteugelen zijn versoepeld, is het volgens provinciebestuurder Martijn van Gruijthuijsen tijd om ‘samen voorwaarts te kijken'.

'Verhaal waard'
In de publiciteitscampagne wil hij laten zien wat Brabant in huis heeft, hoe de crisis te lijf is gegaan en welke nieuwe initiatieven uit deze moeilijke tijd boven komen borrelen. Van Gruijthuijsen: “Ik heb er vertrouwen in dat dat gaat gebeuren. En dat is een verhaal dat het waard is verteld te worden.”

Bij het initiatief worden ook de media in Brabant betrokken, omdat zij volgens GS ook hard getroffen zijn door het coronavirus.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.