ASML boekt hogere omzet en winst ondanks coronacrisis

15 juli 2020 om 10:28 • Aangepast 22 juli 2020 om 10:34
nl
Chipmachinemaker ASML heeft in het tweede kwartaal de omzet en winst weten op te voeren en dat midden in de coronacrisis. Ook voor de rest van het jaar is het Veldhovense bedrijf erg optimistisch, mede dankzij de verschuiving naar thuiswerken.
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door

De omzet bedroeg in het afgelopen kwartaal 3,3 miljard euro, ruim een derde (35 procent) meer dan in de eerste drie maanden van het jaar. ASML was daarbij ook winstgevender, onder andere door hogere marges op dienstverlening voor de hypermoderne EUV-machines die het bedrijf heeft geïnstalleerd.

Fiks meer dan de nettowinst
Met deze machines kunnen steeds kleinere chips worden gemaakt. Ook met de vorige generatie chipmachines van ASML werd meer winst behaald. Onder de streep bleef 751 miljoen euro over, fiks meer dan de nettowinst van 391 miljoen euro in het eerste kwartaal.

Topman Peter Wennink rekent op verdere omzetgroei in het derde kwartaal en heel 2020, afgaande op de stijgende vraag naar geheugenchips. Door het toegenomen thuiswerken als gevolg van lockdowns, wordt er meer geïnvesteerd in datacenters waarvoor de halfgeleiders nodig zijn.

"Als je dat bij elkaar optelt, weet je dat 2020 een jaar van groei zal zijn in termen van omzet en winstgevendheid", zegt hij in een toelichting. Vrijwel alle grote chipmakers, zoals TSMC, Intel en Samsung, zijn klant van ASML.

Uit resultaten van die bedrijven bleek eerder al dat de halfgeleidersector de wind mee heeft door werken op afstand. Dat compenseert voor een groot deel de verwachte daling van de consumentenuitgaven in crisistijd, stelt Wennink in een door ASML zelf gepubliceerd interview.

Eerste kwartaal nog onzeker
In het eerste kwartaal was de situatie rond het coronavirus nog zo onzeker dat ASML zich niet aan een voorspelling waagde voor de volgende drie maanden. Nu doet het bedrijf dat wel voor het derde kwartaal, waarin de opbrengsten naar verwachting tussen de 3,6 miljard en 3,8 miljard euro zullen liggen. Het orderboek was wel minder vol dan in de eerste drie maanden van het jaar.

Alle definitief bevestigde orders hadden in het tweede kwartaal een waarde van 1,1 miljard euro. Dat was veel minder dan de 3,1 miljard euro aan bestellingen in het eerste kwartaal.

ASML kondigde bij zijn kwartaalresultaten ook de overname aan van het Duitse Berliner Glas. Dit bedrijf met ruim 1000 medewerkers maakt geavanceerde optische onderdelen, zoals lenzen, die van pas komen bij de verdere ontwikkeling van chipmachines. Hoeveel ASML voor de overname betaalt, maakte het bedrijf niet bekend.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!