26e nertsenbedrijf besmet met corona, dit keer duikt virus op in Oploo
Het bedrijf telt 3500 moederdieren. De besmetting is aan het licht gekomen door middel van het 'early warning monitoringssysteem', waarmee wekelijks kadavers worden getest op het virus.
In totaal zijn nu 26 nertsenbedrijven in Brabant en Limburg besmet verklaard. Ook de vorige besmetting werd vastgesteld bij een bedrijf in de gemeente Sint Anthonis. Dat gebeurde op 17 juli in Westerbeek. Op deze en de 24 andere bedrijven waar het virus eerder is vastgesteld, zijn alle dieren geruimd:
In deze gemeenten werden tot nu toe bedrijven getroffen:
- 9 in de gemeente Gemert-Bakel
- 8 in de gemeente Sint Anthonis
- 3 in Venray
- 2 in Laarbeek
- 1 in Uden
- 1 in Deurne
- 1 in Nederweert
Met het oog op de recent gevonden besmettingen hebben ministers Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit samen met de sector pelsdierhouderij en deskundigen het hygiëneprotocol aangescherpt. Ook geldt er een landelijk vervoersverbod en wordt door de Faculteit Diergeneeskunde diepgaander onderzoek gedaan naar mogelijke besmettingsroutes.
Onlangs vroegen de ministers het zogeheten Outbreak Management Team-Zoönosen (OMT-Z) nog om advies omdat de verspreiding van het coronavirus onder nertsen niet te stoppen lijkt. De deskundigen zeiden te verwachten dat er op korte termijn nog zes tot twaalf besmette bedrijven bij zouden komen. Ze vroegen daarom nog meer aandacht voor hygiëne in de nertsenhouderij.
Preventief ruimen?
Preventief ruimen vinden de ministers vooralsnog te ver gaan.
Ze drukken medewerkers van nertsenbedrijven op het hart zich strikt te houden aan alle voorgeschreven, strenge maatregelen. De ministers stellen ook voor om personeel met milde klachten of zelfs zonder coronaverschijnselen te laten testen door de GGD.
Voorzitter John Jorritsma van de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost bepleitte onlangs de preventieve ruiming van alle nertsenbedrijven in zijn werkgebied. De Veiligheidsregio Brabant-Noord vond het niet nodig de oproep over te nemen. Burgemeester Marcel Fränzel van de gemeente Sint Anthonis zag dit evenmin zitten. Een woordvoerder van de gemeente laat maandagochtend weten dat de burgemeester hier nog steeds zo over denkt. "Hij volgt de lijn van het ministerie", geeft de woordvoerder aan. Sint Anthonis telt in totaal vijftien nertsenbedrijven. Tot nu toe zijn op acht van die bedrijven besmet verklaard.
Stoppersregeling
Het Rijk werkt aan een stoppersregeling waarmee nertsenbedrijven op korte termijn vrijwillig hun bedrijfsvoering kunnen beëindigen. Vanaf 2024 worden nertsenhouderijen in Nederland sowieso verboden.