Video

Arie den Dekker overleden aan verwondingen na brandstichting bij gemeentehuis

27 juli 2020 om 11:12 • Aangepast 3 augustus 2020 om 16:54
nl
Arie den Dekker is maandag overleden, nadat hij ernstig gewond raakte bij het gemeentehuis van Oss. Volgens zijn advocaat stak hij zichzelf in brand uit wanhoop. Den Dekker zat eerder in een getuigenbeschermingsprogramma en is al jarenlang in conflict met de gemeente. Volgens de politie ging het om een uit de hand gelopen protestactie.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

De politie schrijft in een tweet dat Den Dekker een brandbare vloeistof op de stoep bij het gemeentehuis in brand wilde steken. Daarbij zou hij 'onbedoeld ernstige brandwonden opgelopen'.

'Wanhoopsdaad'
Richard Laatsman, advocaat van Den Dekker, bestrijdt deze verklaring dus. Volgens de raadsman heeft zijn cliënt wel degelijk een einde aan zijn leven willen maken.

"Een daad uit wanhoop en een poging om als slachtoffer eindelijk gehoord te worden", zegt Laatsman. Eerder kreeg hij van de zoon van Adrie den Dekker te horen dat zijn cliënt was overleden. Dat bleek later niet te kloppen.

Eerder maandag was er onduidelijkheid over de toestand van Den Dekker, maar nu blijkt dat de man het niet heeft overleefd.

Nadat Den Dekker in juni 2018 de politie belde nadat hij schoten hoorde bij het woonwagenkamp vlakbij zijn huis en vertelde wat hij zag, werd hij het doelwit van criminelen. Het bleek later te gaan om de liquidatie van Peter Netten.

De omgeving van het gemeentehuis werd afgezet na de heftige gebeurtenis (foto: Gabor Heeres/SQ Vision).
De omgeving van het gemeentehuis werd afgezet na de heftige gebeurtenis (foto: Gabor Heeres/SQ Vision).

Den Dekkers huis werd in brand gestoken, waarbij twee van zijn geliefde honden omkwamen. Zelf wist hij dit maar ternauwernood te overleven. De gemeente Oss vond de situatie gevaarlijk en besloot daarop dat Den Dekker geen ander huis zou krijgen in Oss. Het gevaar voor de omgeving was te groot, liet de gemeente weten.

Er kwam wel een getuigenbeschermingsprogramma, maar dat hield Arie niet vol. Hij praatte zijn mond voorbij op een camping waar hij was ondergebracht en vanaf dat moment wist niemand meer wat ze met hem aan moesten. Het getuigenbeschermingsprogramma stopte, een huis in Oss kreeg hij niet en hij voelde zich enorm in de steek gelaten.

Veel hulpdiensten voor het gemeentehuis in Oss (foto: Gabor Heeres/SQ Vision).
Veel hulpdiensten voor het gemeentehuis in Oss (foto: Gabor Heeres/SQ Vision).

Meerdere wanhopige schreeuwen om hulp - variërend van het gooien van eieren tegen de ramen van het gemeentehuis, het werpen van rotte vis in de centrale hal en het zichzelf meerdere keren overgieten met koeienmest onder het motto ‘ik word hier als stront behandeld’ - bleven onbeantwoord.

'Tot waanzin gedreven'
"Hij is tot waanzin gedreven, denk ik", reageert de advocaat van Den Dekker. "Hij heeft dit bewust bij het gemeentehuis gedaan. Ik zag het aankomen, maar toch ben ik geschokt."

Ook bij de beste vriend van Den Dekker, die hem meer dan een jaar opving, komt het nieuws als een mokerslag aan. "Hij is al meer dan veertig jaar mijn maat", vertelt hij. Hij begrijpt het handelen van de instanties in deze zaak niet. "Ze hadden hem toch kunnen helpen? Arie is slachtoffer, geen dader..."

Heb jij hulp nodig? Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0900 0113 (24/7 bereikbaar) en 113.nl.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.