Video

Bewuste zelfdoding of misgelopen schreeuw om aandacht? 'Dat weet alleen Arie den Dekker'

28 juli 2020 om 18:06 • Aangepast 7 augustus 2020 om 14:29
nl
De politie wil dinsdag niet bevestigen dat Arie den Dekker bewust uit het leven is gestapt. Dat is opvallend, want de gemeente spreekt wél over zelfdoding. Den Dekker stak zichzelf maandag in brand voor het gemeentehuis in Oss. “De bedoeling van Arie gaan we nooit achterhalen”, meent de politie.
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door

Tijdens een persgesprek in het gemeentehuis van Oss dinsdag werd duidelijk dat er een onafhankelijk onderzoek naar de dood van Arie den Dekker komt. De politie en de gemeente waren bij dat gesprek aanwezig. De gemeente Oss sprak maandag al over bewuste zelfdoding, in tegenstelling tot de politie. Volgens de Osse burgemeester Wobine Buijs is dat contrast ontstaan omdat de gemeente zich pas later uitsprak over Arie's dood.

De burgemeester baseert zich onder meer op voicemailberichten die Arie naar zijn advocaat stuurde. In die voicemails suggereerde Arie vlak voor zijn dood dat hij zichzelf van het leven ging beroven bij het gemeentehuis. Toen de politie sprak van een 'noodlottig ongeval' had ze die berichten nog niet gehoord, stelt de burgemeester.

Een gedeelte van het persgesprek:

De politie benadrukt dat ze de voicemailberichten inmiddels wel heeft afgeluisterd, maar ze wil de conclusie van het onderzoek niet aanpassen. "Wat wij hebben gezien verandert niet", zegt de woordvoerster van de politie. “Die voicemailberichten passen in het patroon van Arie om aandacht te vragen voor zijn situatie. De echte bedoeling van Arie valt nooit te achterhalen, de enige die daar antwoord op kon geven was Arie zelf.”

'Onbedoeld ernstig'
De politie zei maandag dat Arie 'onbedoeld' ernstige brandwonden had opgelopen. Die conclusie volgde uit camerabeelden. "De handelingen die hij verricht (het afstand nemen en het voorover buigen) komen niet overeen met de verwondingen die hij uiteindelijk heeft opgelopen", zo duidde de politie dat statement dinsdag.

“We trekken daarom geen conclusie meer. De conclusie na het zien van de camerabeelden blijft gelijk, zijn bedoeling gaan we nooit meer achterhalen. Wij blijven bij de feiten, wat we zien op de camerabeelden." Wel erkent de politie dat de conclusie mogelijk te snel getrokken kan zijn. "Dat zou kunnen. Soms haalt de tijd je in."

Onafhankelijk onderzoek
Arie stak zichzelf maandag voor het gemeentehuis in brand nadat hij jaren overhoop lag met justitie en de gemeente. "De zaak heeft een lange voorgeschiedenis. Er was een intensieve relatie, wij zijn ook gefrustreerd dat we er toch niet in geslaagd zijn om goede hulp te bieden en dit te voorkomen", zei burgemeester Buijs.

LEES OOK:

Praten over gedachten aan zelfdoding helpt en is bijvoorbeeld mogelijk via de landelijke hulplijn 113: www.113.nl of 0900-0113.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.