Studente Sema (21) vindt online colleges onder de maat en wil geld terug
"Je had helemaal geen interactie tussen studenten en docenten", zegt Sema over de online colleges. De kwaliteit van onderwijs was volgens haar 'drastisch lager' dan bij fysieke colleges. "Veel studenten gaven zelf ook aan dat ze meer uit de boeken hebben geleerd dan uit de colleges."
Extra problemen
Ze begrijpt dat het ook voor de universiteit snel schakelen was door de coronacrisis. Maar voor studenten was het volgens Sema een stressvolle en chaotische periode. Daar komt bij dat veel studenten door de crisis hun bijbaan zijn kwijtgeraakt, zegt ze. "Dan raak je extra in de problemen."
De psychologiestudente uit Uden zou het liefst een compensatie van zo'n 500 euro zien voor het afgelopen collegejaar. Voor het komende jaar zou het collegegeld ook omlaag moeten, zegt ze, als de kwaliteit van online colleges niet verbetert.
Politiek
Sema hoopt dat de Tweede Kamer haar petitie oppikt. Eerder werd studenten die door corona later afstuderen al compensatie aangeboden. "Ik heb gelezen dat zij 535 euro zouden krijgen. Maar wij hebben het net zo goed moeilijk gehad in die tijd. Geen colleges en geen gebruik van faciliteiten. Dan vind ik dat wij ook wel ongeveer evenveel terug kunnen krijgen."
Tilburg University laat in een reactie op de petitie weten zich niet te herkennen in de kritiek. Uit een nog niet gepubliceerd eigen onderzoek zou juist blijken dat studenten tevreden zijn over de kwaliteit van het onderwijs in coronatijd, laat een woordvoerder weten.
"Docenten doen hun stinkende best alles zo goed mogelijk te laten verlopen", zegt een woordvoerder van de universiteit. "De omstandigheden zijn veranderd en dat was niet altijd makkelijk. We doen nu alles wat we kunnen om zo goed mogelijk onderwijs te bieden." Een besluit over compensatie is volgens Tilburg University aan de overheid.