Negen bezoekers Tilburgse kermis hadden corona, maar evenement was geen brandhaard
De gemeente Tilburg begint langzaam aan te ontspannen, na toch wel hectische weken rondom de kermis. De stad kreeg veel kritiek op het laten doorgaan van de kermis. Onder meer viroloog Ab Osterhaus zei tegen Omroep Brabant dat door de kermis er een grote kans was dat het aantal ziekenhuisopnames in de regio zou stijgen.
Wethouder Rolph Dols is op vakantie maar zijn woordvoerder durft de conclusie te trekken dat er geen direct verband is tussen de coronabesmettingen en het door hen georganiseerde evenement. "We hebben geconstateerd dat mensen zich goed aan de regels hielden op de kermis", zegt woordvoerder Tom Daelman. "De doorstroming was goed en de maatregelen die we hebben getroffen, hebben ook gewerkt."
Geen aanwijzingen van meer besmettingen
Volgens Sandra Verhoeven van de GGD zij er geen aanwijzingen dat de kermis tot meer besmettingen heeft geleid. Al is dat niet altijd goed te bewijzen. "Sinds de maatregelen 1 juli verder zijn versoepeld en mensen zich vrijer door de samenleving bewegen, neemt het aantal contacten dat mensen hebben toe", legt Verhoeven uit.
"Het wordt daardoor lastiger om te achterhalen waar besmette mensen het virus hebben opgelopen. Als iemand bijvoorbeeld aangeeft: ik ben naar de kermis geweest, heb een café bezocht en ik ben bij de buurman op een feestje geweest dan kun je niet zeggen waar de bron zit."
Tot twee weken na het sluiten van de kermis kunnen de besmettingscijfers eventueel nog stijgen. Pas na zondag is het effect helemaal zeker.