Video

Bergen op Zoom is met De Verborgen Vesting een museum rijker

8 augustus 2020 om 09:00 • Aangepast 15 augustus 2020 om 09:34
nl
'Het meesterwerk van Menno van Coehoorn', werd de vesting Bergen op Zoom uit begin 17e eeuw ook wel genoemd. De stad aan de Schelde wist tijdens de 80-jarige oorlog tweemaal de Spaanse troepen buiten te houden. Vestingbouwer Van Coehoorn maakte daarna de verdedigingswerken nog groter en robuuster. Bij een nieuwbouwproject werden in 2017 uitgebreide fundamenten van de vesting herontdekt. Het is nu een museum, dat zaterdag open gaat voor het publiek.
Profielfoto van Raoul Cartens
Geschreven door
Raoul Cartens

"Het is een unieke kans om te laten zien hoe Bergen op Zoom verdedigd was. Als je de dikte van de muren ziet, hoe de vesting is opgebouwd, dan is dat een unieke prestatie. Voor Nederland of zelfs in Europa", zegt stadsgids Riny Gabriels met een chauvinistische glimlach op zijn gezicht.

Inmiddels zijn bovenop de restanten van de vestingwerken flatjes met 83 appartementen gebouwd. Maar een luik aan de zijkant dit Hof van Asselbergs leidt naar de opgravingen. Fraaie belichting en een uitgebreide film brengen de bezoekers terug naar het militair verleden aan het begin van 1700.

Het Hof van Asselbergs waar de Verborgen Vesting onder ligt. (foto: Raoul Cartens)
Het Hof van Asselbergs waar de Verborgen Vesting onder ligt. (foto: Raoul Cartens)

La Pucelle
Volgens Gabriels gaat het museums zelfs over een heel bijzonder stukje verleden van de stad: "Het gaat over de tijd dat Bergen op Zoom een onoverwinnelijks vesting was. Ontsproten aan het brein van Menno van Coehoorn. Bergen op Zoom werd toen ook wel La Pucelle genoemd; de onoverwinnelijk maagd." Overigens bleek deze bijnaam voorbarig, want in 1747 wisten Franse troepen, na twee maanden strijd, de verdedigingswerken te kraken. De stad werd geplunderd en in brand gestoken.

Eind 19e hadden de resterende verdedingswerken geen militaire functie meer en werden grotendeels gesloopt. De bekendste bovengrondse restanten zijn de Gevangenpoort en het Ravelijn in het centrum van de stad.

Erfgoedspecialist Tom van Eekelen geeft een inkijkje in het museum.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.