Liveblog

Coronanieuws dinsdag: kabinet adviseert 'zeer dringend' geen feestjes thuis te houden

18 augustus 2020 om 19:10 • Aangepast 25 augustus 2020 om 19:14
nl
In dit liveblog hebben we je dinsdag op de hoogte gehouden van de belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door

De hoofdpunten:

  • Volgens het kabinet is het virus bezig aan een gevaarlijke opmars in iedere leeftijdscategorie.
  • Premier Rutte geeft het zeer dringende advies om geen feestjes thuis te houden.
  • Wie toch thuis een feestje houdt wordt verzocht zich aan een maximum van zes gasten te houden.
  • De periode van quarantaine is ingekort op advies van het OMT: van veertien naar tien dagen.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themasite.

22.55
We sluiten dit liveblog voor vandaag. Woensdag vind je weer een nieuw liveblog op onze web en app met daarin het belangrijkste coronanieuws van de dag.

21.30
Het is niet voor iedereen makkelijk zich te laten testen. Soms is de teststraat te ver weg voor senioren, zijn mensen te weinig mobiel of te kwetsbaar om zich buitenshuis te laten testen. Een thuiszorgorganisatie in West-Brabant biedt in overleg met de GGD en huisarts vanaf deze week coronatesten aan bij kwetsbare ouderen thuis. Binnen 24 uur is het resultaat bekend.

Manon Vanderkaa, directeur van KBO-PCOB: “Dit vraagt per direct om landelijke navolging. Laten we er alles aan doen om iedereen in staat te stellen zich gemakkelijk te laten testen. We vragen het kabinet per direct met de GGD-en in overleg te gaan.”

20.45
Het dringende advies om thuis voorlopig geen feestjes, borrels of andere bijeenkomsten te organiseren heeft 'veel meer impact dan je op het eerste oog zou verwachten'. Dat zei klinisch neuropsycholoog Erik Matser na afloop van de persconferentie in een extra uitzending van Brabant Nieuws. "Vier miljoen mensen staan mentaal op omvallen. We zijn van nature sociale wezens. We zitten in een snelkookpan en de rek van wat we kunnen hebben is eruit."

19.55
Er zullen geen specifieke Brabantse maatregelen volgen, zeggen de Brabantse Veiligheidsregio's dinsdagavond in een statement. "Hoewel we de situatie met name in het westelijke deel van onze provincie natuurlijk nauwlettend in de gaten houden, zien wij voor onze provincie op dit moment geen aanleiding voor het invoeren van nieuwe, aanvullende maatregelen."

Wel waarschuwen de Veiligheidsregio's voor eventuele toekomstige maatregelen. "Tijdens de zomervakantie is het naleven van coronaregels ernstig verslapt. Een zorgwekkende situatie die, als we er samen niet de schouders onder zetten, weer voor volle IC’s gaat zorgen en mogelijk zelfs het terugdraaien van eerder versoepelde regels."

Gelukkig zijn er in deze zorgelijke periode ook lichtpuntjes, zeggen de Veiligheidsregio's. "Zo is uit bron- en contactonderzoek van onze GGD’s duidelijk geworden dat door het goede naleefgedrag van bezoekers, alle maatregelen die exploitanten hebben getroffen en het toezicht daarop door het personeel, het aantal besmettingen in de horeca tot een minimum is beperkt gebleven. Dat verdient complimenten."

19.45
Een overzicht van de nieuwe maatregelen:

Familiebijeenkomsten, verjaardagsfeestjes, buurtborrels en vriendengroepen zijn op dit moment de bron van de meeste besmettingen. Het kabinet adviseert zéér dringend om geen feestjes te houden en het aantal mensen dat in huis en tuin wordt ontvangen, te beperken tot maximaal zes gasten.

Kinderen tot en met 12 jaar niet meegerekend. Daarbij moet vooraf worden gevraagd of iedereen klachtenvrij is. Natuurlijk moet altijd 1,5 meter afstand worden gehouden. Ga voor feestjes, borrels en andere bijeenkomsten voor grote groepen liever naar een horecazaal, waar meer ruimte is en iedereen een vaste zitplaats heeft. Dus op 1,5 meter, zonder fysiek contact, met registratie en een checkgesprek.

Zaalverhuurders en horecaondernemers wordt gevraagd daar scherp op te letten, voor zover ze dat al niet doen. Ook in de handhaving komt daar extra aandacht voor, meldt het kabinet. "Van alle maatregelen die we vanaf het begin hebben genomen, is het advies zoveel mogelijk thuis te werken een van de meeste effectieve gebleken. Daar zat geen einddatum aan en het advies blijft: werk thuis", adviseert de rijksoverheid.

Ook werd nogmaals onderstreept dat kinderen thuis moeten blijven als ze klachten hebben of als iemand in het gezin positief test op corona. De Jonge en Rutte maakten ook bekend dat de periode van thuisquarantaine wordt teruggebracht van 14 naar 10 dagen.

19.35
Tijdens de vragensessie na de conferentie benadrukte Rutte nogmaals dat thuiswerken voorlopen 'de norm' blijft. Van alle maatregelen die sinds maart zijn genomen, is het massale thuiswerken 'een van de meest effectieve', zegt Rutte. Hij erkent dat 1 september her en der wordt genoemd als datum waarop dit devies mogelijk versoepeld, maar daar is voorlopig geen sprake van.

"Laat ik duidelijk zijn: de cijfers geven daarvoor geen aanleiding. Werk zoveel mogelijk thuis, ook na 1 september."

19.30
Minister De Jonge hoopt dat de Tweede Kamer de nieuwe wet voor de corona-app snel behandelt. De app kan dan 'hopelijk' per 1 september officieel worden ingevoerd.

19.25
De vele nieuwe besmettingen na een privéfeestje leveren de GGD bovendien veel werk op, zegt De Jonge. "Soms moeten er na zo'n feestje tientallen mensen gebeld worden voor het contactonderzoek."

19.20
Als het zo doorgaat moeten er ook weer strengere regels in de horeca ingevoerd worden, zegt minister De Jonge. Hij maakt zich zorgen over de nieuwe cijfers. "Iedereen die besmet raakt, kan behoorlijk ziek worden. En dat zijn niet alleen kwetsbare groepen en ouderen. We zien ook twintigers, dertigers en veertigers", zegt De Jonge.

19.09
Volgens minister De Jonge lopen de besmettingen op in alle regio’s en in alle leeftijdsgroepen. Het kabinet onderzoekt opnieuw of quarantaine verplicht kan worden. Eerder stuitte dat plan in de Tweede Kamer op kritiek en een motie. "We hebben huiswerk te doen, en dat doen we ook", zei De Jonge daarover. "We zullen daar een paar weken voor nodig hebben."

De periode van quarantaine is ingekort op advies van het OMT: van veertien naar tien dagen.

19.06
Het gaat vooral mis in de privésfeer, zegt Rutte. “Bij buurtborrels, in vriendengroepen en op feestjes. Daar zien we op dit moment de meeste besmettingen. Wat onder elkaar veilig voelt is feitelijk schijnveiligheid.“

Rutte geeft daarom het zeer dringende advies om geen feestjes thuis te houden. "Ga dan liever naar een zaal in de horeca." Mensen die gelegenheden wel thuis laten plaatsvinden mogen maximaal zes gasten uitnodigen. Dat was ook het advies van het Outbreak Management Team (OMT) waarmee het kabinet heeft overlegd.

19.03
“Ik val maar met de deur in huis: het gaat niet goed met de ontwikkelingen rond het coronavirus in het land”, zo opende Rutte de conferentie. “In de afgelopen twee weken zijn het aantal besmettingen en ziekenhuis opnames toegenomen.”

Er worden later vanavond nieuwe maatregelen geintroduceerd op drukke plekken in Amsterdam. "Die regionale aanpak is heel belangrijk in deze fase, zo kunnen we gericht ingrijpen", aldus Rutte.

19.00
De persconferentie van het kabinet staat op het punt van beginnen. Kijk hier de livestream. Er worden nieuwe maatregelen aangekondigd, al is het nog onzeker of die ook voor Brabant gaan gelden.

Het is de tweede persconferentie over corona in twee weken. De laatste persconferentie was op 24 juni. Er kwamen ook toen nieuwe maatregelen, waaronder het sluiten voor twee weken van horeca en pretparken als blijkt dat er iemand besmet is geraakt.

18.45
Over een kwartier begint de persconferentie van het kabinet. Ook in het liveblog volgen updates tijdens de persconferentie.

18.12
In de gemeente Bergen op Zoom is in het afgelopen etmaal niemand positief getest. Dit is voor het eerst in drie weken. Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn in het hele land 489 mensen positief getest op het coronavirus. Het is de tweede dag op rij dat het aantal onder de 500 blijft.

17.10
Burgemeester Jan Brenninkmeijer van Waalre blijkt de coronaregels niet goed na te leven. Hij is zingend gespot in een café en staat vlak naast anderen. Drie raadsleden bevestigen dit verhaal aan de lokale omroep Studio040. De burgemeester ging op 9 juni met andere politici van Waalre naar Brasserie 't Stationskoffiehuis. Ze vierden daar samen de verjaardag van Daan Damen, fractievoorzitter van de VVD.

“Hij werd luidkeels toegezongen door de burgemeester, een aantal politici en andere aanwezigen”, zegt een raadslid dat anoniem wil blijven tegen Studio040.

16.49
Nederland telt nog meer coronapatiënten die anderen kunnen besmetten met het virus. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn er nu ongeveer 50.000 besmettelijke personen in Nederland. Vorige week waren het er ruim 32.000 en de week daarvoor meer dan 16.000. Het aantal is wel een schatting, benadrukt het RIVM. Misschien zijn er bijna 31.775 besmettelijke personen, maar het zou ook kunnen gaan om 73.758 mensen.

Nederland telde begin juli ongeveer 3000 besmettelijke personen. Op het hoogtepunt van de corona-uitbraak, eind maart, waren het er vermoedelijk meer dan 200.000. "Als iemand het coronavirus oploopt, dan is deze persoon een tijd lang besmettelijk voor anderen. Hoelang dit duurt verschilt van persoon tot persoon", leg het RIVM uit.

16.18
Het is goed om te zien dat het aantal nieuwe coronagevallen niet is gestegen, maar het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) durft nog geen voorspellingen voor de toekomst te doen. "Ik wou dat ik een glazen bol had. Ook voor ons is het koffiedik kijken. We zien dat het reproductiegetal nog steeds boven de 1 ligt, dus op korte termijn hoeven we geen grote daling van het aantal besmettingen te verwachten. Maar het neemt ook niet enorm toe", zegt Susan van den Hof, hoofd van het Centrum voor Epidemiologie en Surveillance van Infectieziekten van het RIVM.

16.07
Alle kermissen in de gemeente Cuijk die de komende maand gepland stonden gaan niet door. Dat meldt de gemeente dinsdagmiddag. Het gaat om de kermissen in Haps (van zaterdag 5 tot en met dinsdag 8 september), Cuijk (van vrijdag 11 tot en met dinsdag 15 september) en Beers (van zaterdag 26 tot en met dinsdag 29 september).

15.59

Wachten op privacy instellingen...

15.24
Sinds dik een week zijn horecagelegenheden verplicht om, naast de bekende gezondheidscheck, ook de gegevens van één gast per tafel te noteren. Uit een steekproef van Omroep Brabant blijkt dat dat vaak niet gebeurt, en ook de anderhalvemeter-regel wordt niet overal nageleefd. In één café was er tegen het eind van de avond zelfs een polonaise. 'Onverantwoord en oncollegiaal' aldus de gemeente.

14.36
Coronapatiënten met een ernstig zuurstofgebrek lijken baat te hebben bij een bestaand medicijn. Het Radboudumc in Nijmegen meldt op basis van een kleine proef met tien patiënten veelbelovende eerste resultaten van het middel icatibant. Met de inzichten die de onderzoekers uit Nijmegen hebben verkregen, gaan tien Nederlandse ziekenhuizen een ander bestaand medicijn uitproberen dat in hetzelfde spectrum werkzaam is, maar vermoedelijk langer werkzaam is - en daarmee effectiever.

14.30
Het aantal coronabesmettingen in de gemeente Bergen op Zoom is licht afgenomen ten opzichte van vorige week. Toen was de gemeente de 'grootste coronagemeente' in het land. Volgens de nieuwe cijfers van het RIVM zijn er de afgelopen twee weken 139 besmettingen gemeld. Dat is minder dan de 163 die vorige week gemeld werden. Maandag gaf de gemeente al aan in de cijfers terug te zien dat de besmettingen aan het afnemen waren en dat de getroffen maatregelen leken te werken.

14.22
De afgelopen week zijn er volgens de nieuwe wekelijkse cijfers van het RIVM 4013 nieuwe coronagevallen gemeld. Daarmee is er sprake van een lichte daling ten opzichte van vorige week: toen waren het er 4036. Zestien mensen zijn in de afgelopen week overleden aan het coronavirus. Dat waren een week eerder negen, en de week daarvoor zes. Verder werden vijftig mensen in een ziekenhuis opgenomen vanwege een besmetting, tegen 38 in de week ervoor en 44 nog een week eerder.

13.30
Vakbond FNV vindt dat de overheid met een speciale regeling moet komen om de evenementensector te helpen. Door de komst van het coronavirus zijn er in geen maanden beurzen meer georganiseerd. FNV zegt dat zonder steun van de regering, tienduizenden mensen hun baan gaan verliezen.

Volgens de vakbond is de evenementenbranche goed voor 100.000 werkplekken en draait de sector een jaaromzet van 7,4 miljard euro.

13.00
Mensen die mogelijk in contact zijn geweest met iemand die is besmet met corona, moeten voortaan tien dagen in quarantaine in plaats van veertien dagen. Dat staat in een nieuw advies van het Outbreak Management Team (OMT) dat is besproken in het veiligheidsberaad.

Het OMT zou geen voorstander zijn van de verplichte quarantaine, zoals het kabinet van plan is. Dat meldt RTL Nieuws.

10.45
De burgemeester van de gemeente Bernheze doet een oproep aan iedereen binnen haar gemeente: verslap niet en hou je aan de regels. Burgemeester Marieke Moorman maakt zich zorgen om het toenemend aantal coronabesmettingen. Naast de inwoners van haar gemeente doet ze ook een beroep op de horeca en supermarkten. 'Neem uw verantwoordelijkheid', zegt ze in een persbericht.

Wachten op privacy instellingen...

08.10
De badplaats Zandvoort is een nieuwe brandhaard voor het coronavirus aan het worden. In de afgelopen week zijn daar 24 nieuwe gevallen ontdekt, een toename van 52 procent. Daarmee is Zandvoort een van de snelste stijgers in de gemeentelijke cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Een oorzaak daarvan is niet duidelijk.

Andere stijgers Maassluis (19,5 procent stijging), Diemen (ruim 19 procent) en Almere (18 procent). In absolute aantallen zijn de afgelopen week de meeste nieuwe gevallen vastgesteld in Amsterdam. De hoofdstad registreerde 734 nieuwe besmettingen. In Rotterdam kwamen er 606 bevestigde gevallen bij. In de top van de Nederlandse ranglijst staan onder meer ook Breda, Bergen op Zoom en Tilburg.

Bergen op Zoom was de afgelopen weken een grote brandhaard, maar daar breidt het virus zich steeds minder snel uit. In de afgelopen dagen zijn er slechts een paar gevallen vastgesteld. Burgemeester Frank Petter concludeert dat de strengere maatregelen die zijn ingevoerd positief uitpakken.

08.10
De PvdA bepleit voor 50 miljard euro aan investeringen als antwoord op de coronacrisis. Een deel van dat geld wil de partij uitgeven aan het bestrijden van het virus en het zoveel mogelijk voorkomen van nieuwe besmettingen. Verder moeten er wat de partij betreft vele miljoenen euro's worden besteed aan onder meer het verbeteren van de infrastructuur, het onderwijs en woningbouw.

"De recente cijfers van het CBS en CPB laten zien dat de werkloosheid gierend oploopt. De werkgelegenheid nam in het tweede kwartaal af met 322.000 mensen. Honderdduizenden mensen dreigen als we niks doen de komende tijd hun baan te verliezen", stelt de PvdA in haar plan.

De PvdA wil daarom onder meer dat er 10 miljard euro in een nieuw noodpakket wordt gestopt. Daarvan zou een deel naar de gemeenten moeten gaan, waarvan er velen financieel in de knel zitten.

07.25
Viroloog Ab Osterhaus hoopt dat premier Rutte en 'coronaminister' De Jonge vanavond in de persconferentie komen met een pakket aan maatregelen waarmee het reporoductiegetal (R) weer onder de '1' zal komen. Dit getal 'R' staat voor het gemiddeld aantal mensen dat iemand met COVID-19 besmet. Komt het getal onder de 1 dan dooft het virus langzaam uit.

In het programma Wakker! geeft de viroloog aan 'niet zo gauw tevreden te zijn'. "Zachte heelmeesters maken stinkende wonden", zegt hij. Er moet wat hem betreft veel meer gebeuren dan alleen het belang benadrukken van het anderhalve meter afstand houden. Osterhaus pleit voor het breder gebruik van mondkapjes en het inzetten op ventilatie: 'Ook al is het bewijs er niet altijd helemaal.' Daarbij is hij vooral voor campagnes richting jongeren.

"Feestjes die gehouden worden zijn echt de bronnen voor verspreiding. Waar je eerst een paar kleine pieken zag, zie je het nu echt over heel het land verspreiden." Ook op scholen, die maandag in onze provincie weer beginnen, ziet hij graag dat leerlingen mondkapjes zouden dragen. "Wat is het alternatief?", vraagt hij zich af. "Als we het niet doen, gaan die scholen weer dicht." We moeten volgens de viroloog alles op alles zetten om een nieuwe lockdown te voorkomen.

07.00
De markt voor televisiereclame is in Nederland hard geraakt door de coronacrisis. In de eerste zes maanden daalde de omzet met bijna een kwart ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat meldt marketingorganisatie Screenforce op basis van onderzoek. Kijkcijfers laten een ander beeld zien. Volgens de onderzoekers keken Nederlanders in het eerste halfjaar gemiddeld 206 minuten per dag televisie. Vorig jaar was dat 194 minuten.

Deze stijging is, met uitzondering van de leeftijdscategorie 20 tot 34 jaar, in alle doelgroepen terug te zien. Het best bekeken programma van het afgelopen halfjaar was de extra uitzending van het Journaal op 23 maart, waarin het kabinet maatregelen aankondigde om het coronavirus te beteugelen. Die uitzending bereikte volgens Screenforce ruim 7,5 miljoen mensen.

03.40
Scholieren op de middelbare school zouden verplicht een meter afstand van elkaar moeten houden om te voorkomen dat ze het coronavirus verspreiden. Dat zegt Károly Illy, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Kindergeneeskunde en lid van het Outbreak Management Team (OMT), tegen het AD.

03.30
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maakt dinsdag weer bekend bij hoeveel mensen het coronavirus in de afgelopen week is vastgesteld. Vorige week meldde het instituut iets meer dan 4000 nieuwe besmettingen, het hoogste aantal in lange tijd. In de zes dagen daarna zijn iets meer dan 3500 gevallen geregistreerd, dus het weekcijfer kan op ongeveer hetzelfde niveau uitkomen.

Op maandag steeg het aantal coronagevallen met 482 ten opzichte van zondag. Dat was de laagste toename in een etmaal in bijna twee weken tijd.

03.30 Persconferentie
Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge geven dinsdagavond om 19.00 uur een persconferentie over het coronavirus. Het is de tweede persconferentie over corona in twee weken. Daarvoor was de laatste persconferentie op 24 juni.

Twee weken geleden kwam het kabinet vervroegd terug van reces omdat het aantal coronabesmettingen snel opliep. Rutte zei toen tijdens de persconferentie dat het virus bezig was met 'een gevaarlijke opmars'. Er kwamen nieuwe maatregelen, waaronder het sluiten voor twee weken van horeca en pretparken als blijkt dat er iemand besmet is geraakt.

00.00 Extra maatregelen
Het kabinet besluit dinsdag welke extra maatregelen nodig zijn om het oplopende aantal besmettingen met het coronavirus terug te dringen. 'Coronaminister' Hugo de Jonge zei maandagavond laat na overleg met de veiligheidsregio's dat stappen nodig zijn om een tweede coronagolf nog voor te zijn. Het gaat om landelijke maatregelen, maar ook regionale.

"We moeten wegblijven bij een nieuwe of een gedeeltelijke lockdown", zei De Jonge. Hij wilde niet vooruitlopen op de maatregelen, omdat daarover nog een besluit moet worden genomen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!