Hongerige dassen vreten maisvelden kaal, boeren willen schadevergoeding
Boer Jos laat zien wat voor schade de dassen aanrichten:
Dat de dassen op zoek zijn naar voedsel dat klopt, zegt natuurliefhebster en dassendeskundige Annemarie van Diepenbeek. "Het grondwaterpeil is erg laag door de droogte. Daarom kan de das zijn gewone voedsel, regenwormen, bijna niet vinden. Soms eten ze wel 300 regenwormen." Omdat die nu bijna niet te vinden zijn zoekt de das zijn toevlucht tot onder andere maisvelden. De zoete stengels die lust de familie das wel.
"Soms klagen boeren wel gauw, maar je kunt niet ontkennen dat er schade door dassen is", zegt Annemarie. "In het verleden waren er overeenkomsten met faunabeheer, waardoor ze een vergoeding kregen voor geleden schade. Die overeenkomsten zijn er nu niet meer en de regeling die er nu is, die is niet in de haak, zegt Annemarie. "Het indienen van een schadeclaim kost al 300 euro en de boer heeft ook nog eens een eigen risico van 250 euro." De dassenliefhebster pleit daarom voor een betere schaderegeling.
Ook de Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (ZLTO) zit te springen om goede afspraken. Jeanette van de Ven: “Er zijn geen preventieve maatregelen mogelijk om deze dieren te verdrijven van je perceel. Dat maakt het super lastig om schade te voorkomen. Ook lijkt de populatie behoorlijk in aantal toe te nemen. Faunabeheer en het voorkomen van schade staat bijna continu op de bestuurlijke agenda van ZLTO, maar het is een weerbarstig dossier om snel en bevredigende resultaten te halen.”
Volgens de bestuurder van de belangenorganisatie heeft de Faunabeheereenheid eind vorig jaar al de provincie hierover een brief gestuurd. “Door het wisselen van de coalitie is deze wat buiten beeld geraakt bij de provinciale bestuurders, maar nog deze maand gaat de voorzitter van de FBE de brief opnieuw onder de aandacht brengen bij de nieuwe gedeputeerde Natuur”, aldus Van de Ven.
Pijlen richten op provinciebestuur
Stichting Das en Boom zegt in een reactie al jaren lang te pleiten voor een betere schadevergoeding. Brabant is de enige provincie waar boeren een eigen risico en leges moeten betalen. Volgens Das en Boom moeten de pijlen daarom niet op de dassen maar op het provinciebestuur van Brabant worden gericht. Das en Boom wil juist af van het beeld van die 'verschrikkelijke dassen'. Volgens de stichting valt het met de schade die dassen aanrichten nogal mee: "Maar drie procent van alle schadevergoedingen wordt uitgekeerd vanwege schade door dassen", laat Das en Boom weten.
"Ze gaan bij elkaar op bezoek en spelen graag. Het zijn heel sociale dieren."
In natuurgebied De Maashorst, tussen Uden en Oss, laat Annemarie trots de dassenburchten zien, waar de dieren leven. "Dat zijn cultuurhistorische bouwwerken, soms honderden jaren oud, uit de tijd van Napoleon. Ze hebben meerdere verdiepingen en enorme gangenstelsels".
In de Maashorst staan wel veel dassenburchten leeg. Annemarie denkt dat door de droogte en het voedselgebrek er nu minder dassen zijn. Ze zou graag zien dat er weer kleinschalige boerenweilandjes komen, waar dassen regenwormen kunnen eten.
Volgens Van Diepenbeek, die al veertig jaar een passie voor dassen heeft zijn het prachtige dieren: "Ze gaan bij elkaar op bezoek en spelen graag. Het zijn heel sociale dieren." Melkveehouder Jos van Gerwen, die ooit oog in oog stond met een das, vindt het weliswaar mooie dieren, maar noemt ze bepaald niet leuk: " Ik kreeg er schrik van. Die dieren zijn best agressief, de bek ging open en hij begon te blazen, ik moest toch wel snel zijn om hem voor te blijven".