Johan Verschuuren (85) overleden, voor eeuwig de weerman van Brabant
Legendarisch werd Johan Verschuuren vooral met het onnavolgbare 'Goeiemorrege’ waarmee hij zijn dagelijkse weerpraatje op Omroep Brabant radio begon. Hij was dan al uren wakker – de wekker rinkelde in die jaren al om vijf uur voor Johan. Het gaf hem de gelegenheid om zich terdege voor te bereiden en voor alle hoeken van Brabant met een voorspelling te komen.
“Als boeren zeggen dat ik de enige was die gelijk had, ben ik heel blij.”
In de korte documentaire die filmmaker Loes Janssen in 2018 van hem maakte, bekende Johan Verschuuren dat hij er een keer flink naast zat met zijn voorspelling. "Regen voor negen uur is niet van lange duur", had hij gezegd. “Bleek dat het toch regende en heel Brabant die dag op de fiets zat.”
Hij nam het zichzelf ernstig kwalijk als hij het weer fout voorspelde. “Mensen houden er rekening mee en plannen hun dag op basis van mijn weersvoorspellingen.” Boeren luisterden met speciale belangstelling naar zijn weerpraatjes, besefte hij. “Als die zeggen dat ik de enige was die gelijk had, ben ik heel blij.”
Even karakteristiek als zijn begroeting was de dagelijkse afsluiting van zijn rubriek. Daarvoor dook de weerman in zijn uitgebreide verzameling weerspreuken op rijm. Vaak gingen die over dieren. 'Als de specht lacht, hij regen verwacht’, is er zo eentje. Of: ‘Als de pauw weer roept, is het droge weer versnoept.’ Hij bundelde zijn weerspreuken in boekjes die gretig aftrek vonden. ‘Wil het in juli niet heten, dan zal men in augustus zweten’.
“Zeven uur, eerder mag ik van mijn vrouw niet opstaan.”
Zijn interesse voor het weer kreeg Johan al vroeg mee van zijn moeder. Die luisterde ’s ochtends naar de kippen: maakten die lawaai dan zou er geen regen komen en mochten de kinderen zonder jas naar school.
Nadat Omroep Brabant hem in 1982 vroeg voor een dagelijkse weerrubriek steeg de roem van Johan Verschuuren tot ver buiten de provinciegrenzen. Hij werd uitgenodigd voor televisieprogramma’s en gaf lezingen in het hele land.
Johan Verschuuren liet bij zijn afscheid zien hoe hij te werk ging:
In 2011 stopte hij ermee. Zijn rubriek was toen al ingeperkt tot de weekenduitzendingen op Omroep Brabant radio. Maar zijn belangstelling voor het weer werd er niet minder om. Nog dagelijks ging hij naar zijn weerhut om de temperatuur en de luchtvochtigheid te bekijken.
Nauwkeurig legde hij die gegevens vast, zoals hij dat al tientallen jaren deed. Maar van zijn vrouw mocht hij na zijn pensionering bij Omroep Brabant niet meer in alle vroegte uit de veren. “Zeven uur, eerder mag ik van haar niet opstaan.”
Ondanks het grote verdriet om het vroege overlijden van de twee zonen die hij met zijn vrouw Gerrie kreeg, bleef Johan tot op hoge leeftijd van het leven genieten. Hij was trots op zijn roem en op het feit dat hij daarmee zijn dorp Aarle-Rixtel landelijke bekendheid had bezorgd.
In 2016 ging verslaggever Jan Waalen op bezoek bij Johan Verschuuren en maakte er deze reportage: