Tekort aan bewakers bij Vliegbasis Volkel in een jaar weggewerkt
Staatssecretaris Barbara Visser mocht, net als alle andere bewindslieden, de Koning meenemen op een zelfgekozen werkbezoek. En uit alle opwindende dingen waar ze uit kón kiezen, koos ze het personeelsbeleid. “Dat heb ik gedaan, omdat het een heel belangrijk onderwerp is”, aldus Visser. "Het lukt defensie namelijk maar moeilijk om genoeg personeel aan te trekken."
Bijvoorbeeld in Volkel, waar ze al jaren ongeveer 50 bewakers voor de vliegbasis tekortkwamen. Ook in Oirschot, bij de CBRN-verdedigingscompagnie, is een tekort. Deze divisie is gespecialiseerd in het detecteren van chemische, biologische en nucleaire besmettingen.
“Ik heb maar een bezettingsgraad van 50 procent op dit moment”, vertelt majoor Eelco Touw. “En het was nog erger, want wij zijn net uit het dal aan het klimmen. Van die 50 procent is niet eens iedereen meteen inzetbaar, omdat er ook nieuwe mensen tussen zitten die we nog moeten opleiden.”
"We vertellen echt het eerlijke verhaal, dat het ook wel eens saai kan zijn."
Om zulke tekorten weg te werken, is defensie gaan experimenteren met nieuwe wervingsmethodes. “Wij zijn lokaal bewakers gaan zoeken voor de basis”, vertelt Ernst Salzmann, recruiter voor de vliegbasis Volkel “Daarnaast hebben we ervoor gezorgd dat de opleidingen op elkaar aansluiten, wat de helft van de opleidingstijd scheelt.”
Daarnaast is de voorlichting van sollicitanten verbeterd. In het verleden werd dit landelijk gedaan. Als iemand geïnteresseerd was om bewaker in Volkel te worden, kreeg hij van bijvoorbeeld iemand van de marine te horen hoe het is om bij defensie te werken. “Dat was inderdaad raar. Nu is er bij een voorlichtingsavond gewoon een andere bewaker die uit ervaring kan vertellen hoe het is. En we vertellen echt het eerlijke verhaal, dat het ook wel eens saai kan zijn. Maar ook dat je opleidingen kunt doen.”
"We hebben zelfs nee moeten verkopen aan 69 mensen, maar die hebben we door kunnen sturen."
Het is een klein succes in Volkel en de hoop is dat de rest van defensie hiervan kan leren. Maar het is de vraag hoe snel dit zal gaan. “Defensie is een grote traditionele organisatie en we kennen regels die al heel lang gelden, zelfs uit 1918. In zo’n grote organisatie duurt het dus soms een tijdje voordat je iets voor elkaar krijgt”, aldus staatssecretaris Visser. “En daarom hebben we tegen de commandanten gezegd dat ze niet moeten wachten op beleid, maar gewoon moeten beginnen."
In Volkel heeft dat gewerkt. “Er is geen tekort meer aan bewakers in Volkel. We hebben zelfs nee moeten verkopen aan 69 mensen”, vertelt Salzmann. “Maar die hebben we gelukkig wel door kunnen sturen om ze toch een carrière bij defensie te kunnen bieden.”