WOZ-waarde van huizen hoger dan ooit, bekijk hier jouw gemeente
De WOZ-waarde van huizen wordt door gemeenten gebruikt als basis voor de heffing van onroerendezaakbelasting en is gebaseerd op de geschatte waarde van een jaar eerder.
De volledige top tien ziet er zo uit:
- Uden: 10,1 procent stijging
- Bernheze: 9,9 procent
- Landerd: 9,9 procent
- Gemert-Bakel: 9,7 procent
- Laarbeek: 8,9 procent
- Tilburg: 8,7 procent
- Oss: 8,5 procent
- Eindhoven: 8,2 procent
- Oosterhout: 8,2 procent
- Breda: 8,1 procent
Vorig jaar was de stijging nog het grootst in de gemeente Deurne met 10,7 procent. Dit jaar valt de stijging in Deurne met 4,7 procent een stuk lager.
De gemiddelde WOZ-waarde is het hoogst in de volgende gemeenten:
- Vught: 394.000 euro
- Heeze-Leende: 358.000 euro
- Waalre: 356.000 euro
- Oisterwijk: 350.000 euro
- Oirschot: 349.000 euro
- Haaren: 348.000 euro
- Son en Breugel: 348.000 euro
- Nuenen: 347.000 euro
- Alphen-Chaam: 340.000 euro
- Sint-Michielsgestel: 335.000 euro
Kaartje
Hieronder kun je die situatie in Brabant bekijken:
Voor de gemeente Sint Anthonis waren in 2019 geen cijfers beschikbaar, vanwege de herindeling.
Voor heel Nederland steeg de WOZ-waarde gemiddeld met 8,9 procent. De gemiddelde waarde van een huis kwam daardoor op 1 januari uit op een nieuw record van 270.000 euro. De ontwikkeling van de WOZ-waarde loopt een jaar achter op de werkelijke woningprijzen.
De laagste WOZ-gemiddelden in Brabant:
- Roosendaal: 224.000 euro
- Tilburg: 226.000 euro
- Steenbergen: 229.000 euro
- Helmond: 229.000 euro
Sterke stijging Uden niet verrassend
Dat Uden de grootste stijgers is in Brabant verrast Marcel van den Bergh niet. Hij is directeur van Van de Ven Garantiemakelaars in die plaats. "Uden heeft een grote aantrekkingskracht op huizenkopers. Het ligt midden tussen Nijmegen, Den Bosch en Eindhoven aan de A50. Van hieruit ben je zo in een van die steden.”
Bovendien heeft Uden een aantrekkelijk centrum, met een goed cultuur- en sportaanbod. Het centrum van Uden is volgens van den Bergh aantrekkelijker dan dat van bijvoorbeeld Veghel en Oss.
"Uden profiteert ook van de overspannen woningmarkt in de regio Eindhoven. Je merkt dat mensen voor een meer betaalbare woning wat verder weg gaan kijken. En dan komen ze bijvoorbeeld in Uden uit."
Dat Uden aantrekkelijk is zorgt er voor dat de prijzen er wat harder stijgen dan in de directe omgeving. En dus gaat de ook de WOZ-waarde omhoog. Dat is vervelend voor de belastingbetaler, maar Van den Bergh relativeert dat een beetje. “Kijk we zijn hartstikke blij als we merken dat onze woning meer waard is geworden, maar als we daarom wat meer belasting moeten betalen, dan mopperen we. Niemand betaalt graag veel belasting” Volgens van den Bergh is er een troost. " Als de WOZ-waarde 10 procent stijgt betekent dat meestal niet dat de OZB-belasting ook met 10 procent stijgt. De gemeente bepaalt zelf zijn belastingtarief."
Hoe werkt WOZ?
WOZ staat voor 'waardering onroerende zaken'. De WOZ-waarde gaat over alle huizen, dus ook huurwoningen en niet verkochte koophuizen. In de wet WOZ is bepaald dat voor een aantal belastingen één vastgestelde waarde wordt gehanteerd voor een huis. Om dit voor elkaar te krijgen, worden huizen ieder jaar op 1 januari getaxeerd door onder meer te kijken naar de ligging, grootte en het type huis.
De waarde wordt bepaald op een vastgelegde peildatum, dat is altijd 1 januari een jaar eerder. Daarom volgt de WOZ-waarde de prijsontwikkeling van bestaande koophuizen met ongeveer een jaar vertraging.