Aangifte tegen lekkende ambtenaar die bestuurscrisis in Waalre onthulde
De bestuurscrisis ontstond in juli toen vier wethouders het vertrouwen opzegden in burgemeester Jan Brenninkmeijer. Ze voelden zich namelijk onvoldoende gesteund door de burgemeester. Maar de gemeenteraad was hier niet over geïnformeerd. Dit gebeurde pas een maand later, toen de ambtenaar tijdens een kort geding iets losliet over deze bestuurscrisis.
Omdat een journalist van het Eindhovens Dagblad daarbij aanwezig was, besloot het college nog diezelfde dag de raad in te lichten. De ambtenaar, een vrouw met een leidinggevende functie, werd daar vorige maand voor ontslagen.
De aangifte
De partijen stonden donderdag weer voor de rechter. Daar kwam volgens Boelhouwer zijn aangifte aan de orde. "Ik weet niet wat er allemaal aan vooraf is gegaan om geen aangifte te doen, maar ik vond het logisch om het toch wel te doen", zegt Boelhouwer erover.
"Ik heb aangifte gedaan omdat ze als ambtenaar vertrouwelijke informatie naar buiten heeft gebracht. Daarnaast heb ik aangifte gedaan voor belediging ofwel smaad."
De ambtenaar stelde in augustus dat er een complot werd gesmeed tegen burgemeester Brenninkmeijer. "Daarbij heeft ze namen genoemd. Omdat dat nergens op gebaseerd was en het ook niet waar was, is dat smaad", legt Boelhouwer uit.
Oplossing zoeken
Jan Boelhouwer werd onlangs door Wim van de Donk, Commissaris van de Koning, aangesteld als waarnemend burgemeester. Boelhouwer is gevraagd om te zoeken naar een oplossing voor de problemen tussen burgemeester Brenninkmeijer, de vier wethouders en de gemeenteraad. Op 1 oktober moet hij een oplossing presenteren. Brenninkmeijer doet tijdelijk een stap terug.
"Ik heb tot nu toe met veel mensen gesproken. Langzamerhand begin ik een beeld te krijgen van wat er allemaal speelt. Maar ik heb nog geen idee van welke kant het op gaat. Zodra ik dat wel heb, ga ik eerst de officiële wegen bewandelen en pas daarna in de openbaarheid treden", zegt Boelhouwer.
LEES OOK: