Scholfilet met beurre blanc van Brabants bier - Smakelijk recept uit 'Lekker Weekend!'
3 oktober 2020 om 12:58 • Aangepast
3 oktober 2020 om 13:20
nl
Elke zaterdagochtend hoor je in het radioprogramma Lekker Weekend! kort na halfelf een chefkok over een Brabants streekproduct.
Zaterdag 3 oktober hoorde je Arnoud de With, koksopleider bij Curio in Breda. Hij maakte een heerlijke vis met een saus van Brabants bier: Meuleneinds WIPA-bier, ofwel White Indian Pale Ale. Dit bier wordt gemaakt bij de Hoevense bierbrouwerij ’t Meuleneind.
Dit heb je nodig voor 4 personen:
- Scholfilet, 140 gram per persoon
- ½ flesje White Indian Pale Ale (= 1 ½ dl.)
- Scheutje room
- 250 gram boter, koud en in blokjes
- ½ sjalot, gesnipperd
- 2 laurierblaadjes
- 5 peperkorrels gekneusd
- 3 korianderzaadjes, gekneusd
- Olijfolie en grof zeezout
En zo maak je het:
- Kook het bier, samen met de specerijen, in tot de helft.
- Voeg een scheutje room toe en breng aan de kook.
- Zeef het mengsel en zet even weg.
- Besmeer de scholfilets aan de onder- en bovenkant met een klein beetje olijfolie en bestrooi met wat grof zeezout.
- Gaar de scholfilet in een voorverwarmde oven van 120 graden Celsius gedurende 5 minuten (let op, garingstijd is afhankelijk van de dikte van de schol).
- Breng de saus aan de kook en klop de klontjes boter van het vuur af, één voor één, met een garde of een staafmixer door de saus.
- De saus direct serveren en niet meer laten koken.
- Serveer met een koel glas bier of witte wijn.
- En als je niet van bier houd, kun je de saus natuurlijk ook met witte wijn maken.
Smakelijk!