Eis half jaar cel voor illegale handel in koraal en beschermde diersoorten
Strijdbaar, boos en soms geëmotioneerd stond groothandelaar Hans T. uit Berghem maandag voor de rechter in Den Bosch. Hij moet zich verantwoorden omdat hij volgens het Openbaar Ministerie een van de grootste vangsten ooit was in de illegale handel van beschermde diersoorten, waaronder grote partijen koraal. Maar T. houdt vol dat hij zich van geen kwaad bewust was: "Een prachtig bedrijf is om zeep geholpen", zei de eigenaar van de groothandel in edelstenen.
Tijdens een routinecontrole in 2016 vond de douane in Rotterdam 345 kilo koraal zonder officiële papieren. Het spoor leidde naar het Brabantse bedrijf TimmerGems. Politie en douane vielen met groot machtsvertoon de groothandel aan de Osseweg in Berghem binnen.
'Bizarre hoeveelheden'
In drie dagen tijd namen ze 'bizarre hoeveelheden illegale handelswaar' in beslag, waaronder:
- ivoor,
- 2000 kilo koraal,
- zaagviszagen,
- schedels van krokodillen,
- zeeschildpadden.
De politie sprak al snel van een recordvangst. Naast tweeduizend kilo koraal en botten van dieren zoals slangen en apen, vond de politie ook een half miljoen euro en goud in een kluis.
'Uit de hand gelopen hobby'
Hans T. begon op 15-jarige leeftijd met de handel in edelstenen. Wat begon als hobby, liep uit de hand en groeide uit tot een enorme groothandel.
Tijdens de zitting in Den Bosch zegt de verdachte dat hij altijd te goeder trouw heeft gehandeld. Volgens Hans T. ging het om afvalkoraal en had geen idee dat hij iets fout deed. Over partijen olifantenivoor die in beslag zijn genomen, zegt hij dat het om ivoor gaat van juweliers die ermee zijn gestopt: "Ik heb nooit ivoor verkocht, dat is voor mij no go, afgrijselijk."
Of de handelaar soms niet op internet kon zien dat het soms om bedreigde en beschermde diersoorten ging bij zijn handel, vraagt de rechter. "Ik had er totaal geen notie van dat het niet zou mogen. Zoals Máxima zei: ik was een beetje dom", antwoordt hij.
Over de in beslag genomen beschermde diersoorten zegt hij: "Ik had mijn handen af moeten houden van dat spul."
Waarschuwingen
Maar volgens de officier van justitie blijkt uit onderschepte e-mails dat Hans T niet zo onwetend en onschuldig is als hij zich voordoet. Zo zou hij leveranciers hebben gevraagd om handelswaar goed te verstoppen in containers, omdat de douane ze scant. Ook had hij grote handelslijnen met de Philipijnen en China. "Er werd op grote schaal gesjoemeld, onder meer met valse papieren en facturen", aldus de officier.
Het argument van Hans T dat hij er niet aan verdiende doet niet ter zake, het is gewoon strafbaar, zegt de officier. De officier wijst er op dat bij de groothandel ook grote hoeveelheden nep merk artikelen zijn gevonden. Zij noemt de verdachte niet dom, maar geslepen.
De feiten zijn wettelijk bewezen, vindt het Openbaar Ministerie: " Verdachte kent de regels, maar hield zich daar niet aan. Hij heeft jarenlang illegaal beschermde met uitsterving beschermde diersoorten geimporteerd voor financieel gewin".
Als de groothandel de komende twee jaar nogmaals de fout ingaat moet het bedrijf wat betreft de officier van justitie een jaar lang dicht. De handelaar zegt dat als hij de gevangenis in zou moeten, dat het einde van zijn bedrijf is: "Het is een one men show" . Morgen komen de advocaten, hij wordt bijgestaan door drie vrouwen, aan het woord.