'Nieuwe coronagolf zorgwekkender dan de eerste', ROAZ-voorzitter hoopt op strenge maatregelen

12 oktober 2020 om 14:42 • Aangepast 18 oktober 2020 om 20:54
nl
Bart Berden, bestuursvoorzitter van het Elisabeth-Twee Stedenziekenhuis in Tilburg, hoopt dat het kabinet dinsdag met strengere maatregelen komt om het aantal coronabesmettingen in te dammen. "De situatie is kritieker en zorgwekkender dan aan het begin van het jaar. Toen was het nog beperkt tot een aantal regio's en konden we patiënten in andere delen van het land plaatsen. Nu doet het hele land mee", vertelt Berden
Profielfoto van Redactie
Geschreven door
Redactie

Berden is tevens voorzitter van Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) in Noord-Brabant. Hij signaleert dat 'het gedrag niet lijkt te veranderen'. Het lijkt er volgens Berden dan ook niet op dat de laatste aanscherpingen van de coronamaatregelen effect hebben. "Als dit de komende dagen en weken niet ombuigt dan maak ik mij grote zorgen." Momenteel liggen er honderddertig coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen en veertig patiënten op de Intensive Care.

De ROAZ-voorzitter vindt dat meer inzet nodig is om mensen te houden aan basisregels, zoals afstand houden en drukke plekken mijden. Dat carnavalsfeesten niet doorgaan zoals in Tilburg en Eindhoven, vindt hij verstandig. "De coronamaatregelen zijn in strijd met carnaval waar veel mensen dicht bij elkaar staan en samen zingen onderdeel van het feest is."

'Minder weerbaar'
In het ETZ werd eind februari de eerste geïdentificeerde coronapatiënt van Nederland opgenomen. Berden vertelde maandagochtend op Radio 1 dat zijn personeel nu 'minder weerbaar' is dan tijdens de eerste golf. Ook zijn medewerkers angstiger geworden, vooral omdat ze zich goed realiseren dat besmetting met het virus kan leiden tot langdurige klachten. Berden vreest dat 'we niet meer zo hoog kunnen reiken als in het voorjaar'.

Balans
Voor ziekenhuizen is het nu weer een moeilijke opgave om te kiezen welke reguliere zorg ze laten doorgaan en welke zorg ze uitstellen om coronapatiënten te kunnen helpen. "In Brabant schalen we de reguliere zorg zo'n tien tot twintig procent af, dat is nog verantwoord. Stijgt het aantal coronapatiënten dan kunnen minder zorg bieden, terwijl dat wel nodig is. Daar maak ik me wel veel zorgen over."

Volgens Berden is er nu nog een redelijke balans tussen corona en niet-coronapatiënten, maar wordt dat wel steeds moeilijker en zullen er mogelijk keuzes gemaakt moeten worden. "Als het aantal besmettingen niet afvlakt, gaat het elkaar bijten en in die situatie wil ik niet belanden. Alle ballen op corona is nu niet meer vanzelfsprekend", zegt Berden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.