Liveblog

Coronanieuws: horeca gaat weer dicht, mondkapjes worden verplicht

13 oktober 2020 om 06:21 • Aangepast 22 oktober 2020 om 17:16
nl
Het is de dinsdag van weer een persconferentie van het kabinet. Hiervan en van al het andere nieuws rondom het coronavirus houden we je op de hoogte in dit liveblog.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door

De hoofdpunten:

  • Bij het RIVM zijn de afgelopen week 43.903 coronabesmettingen gemeld, een stijging van rond de 60 procent.
  • De horeca gaat minstens vier weken dicht. Mondkapjes zijn in binnenruimtes voortaan verplicht.
  • Maximaal vier mensen op visite, binnen en buiten samen. Dat geldt ook voor bruiloften.
  • Sportcompetities worden stilgelegd (behalve profsport). Tennis mag, maar geen dubbelspel.
  • Nederland geeft een negatief reisadvies af voor heel België en Frankrijk.
  • Steven Kruijswijk verlaat de Giro na een positieve coronatest.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

Dit liveblog is afgesloten.

22.45 - Warandeloop gaat niet door
De organisatie van de Warandeloop 2020 in Tilburg heeft het loopevenement voor dit jaar afgelast. De opmars van het coronavirus en de aanvullende maatregelen van overheid hebben de organisatie, met pijn in het hart, doen besluiten een jaar over te slaan. De Warandeloop stond gepland voor eind november. De volgende editie van het Tilburgse loopevenement is nu op 26, 27 en 28 november 2021.

22.14 - Winkeliers: 'zet verloren koopuur op andere dag in'
Winkeliers moeten de mogelijkheid krijgen om de verloren openingsuren van een koopavond op een andere dag in te zetten. Dat oppert INretail, branchevereniging voor non-foodwinkels, na de aangescherpte maatregelen tegen het coronavirus die het kabinet heeft aangekondigd.

Door op een andere dag in de week langer open te blijven, zouden winkeliers de bezoekersstromen beter kunnen spreiden.

21.50 - Museumvereniging blij
De Museumvereniging is blij dat musea open mogen blijven. Dinsdag maakte het kabinet verscherpte coronamaatregelen bekend voor onder meer de horeca, winkels en sportverenigingen, maar voor musea verandert er niet veel. Het wordt verplicht een mondkapje te dragen en de museumcafé's moeten dicht, maar verder worden geen extra beperkingen opgelegd aan bijvoorbeeld het aantal bezoekers of de openingstijden.

21.45 - Sportkoepel reageert op maatregelen
Sportkoepel NOC*NSF ziet de noodzaak in van de nieuwe coronamaatregelen die het sporten de komende tijd beperken. Zo zijn sportwedstrijden de komende weken verboden en mogen slechts de jeugd en topsporters trainen zonder beperkingen. Alleen in het betaald voetbal zijn wedstrijden toegestaan.

"Met deze maatregelen doet het kabinet een groot beroep op het improvisatievermogen van alle vrijwilligers in de sport om de sport open te houden", reageert Gerard Dielessen, algemeen directeur van NOC*NSF. "Het moet opnieuw in een aangepaste vorm, maar geldt wel voor alle sporten: zowel binnen als buiten. In het afgelopen half jaar hebben we gezien dat deze vrijwilligers daar hun hart en ziel inleggen. Daar zijn we trots op."

21. 28 - Avondwinkels moeten creatief zijn
Het verbod op alcoholverkoop in de avonduren gaat volgens manager Jan Disseldorp van avondwinkel Sterk in Amsterdam een grote hap uit de omzet nemen. Toch ziet hij genoeg manieren om klanten te kunnen blijven trekken.

"We gaan de gangpaden naar de bier- en wijnschappen na 20.00 uur afzetten", zegt Disseldorp. "Daar gaat ongetwijfeld wel gedoe van komen, bijvoorbeeld met mensen die om 20.05 uur toch nog een biertje willen kopen. Ik moet het personeel goed instrueren hoe ze daarmee om moeten gaan."

Verder wil de winkelmanager het alcoholvrije bier en de alcoholvrije wijn een prominentere plek in de winkel geven.

21.22 - Ondernemersclubs: maatregelen onvermijdelijk
Het is onvermijdelijk dat het kabinet extra maatregelen neemt om het aantal coronabesmettingen terug te dringen, maar die komen wel hard aan, vooral in sectoren die telkens opnieuw de klappen krijgen. Dat stellen VNO-NCW en MKB-Nederland in reactie op de nieuwe coronamaatregelen die het kabinet dinsdagavond bekendmaakte.

De organisaties wijzen erop dat de gedeeltelijke lockdown onder meer de horeca, de evenementenbranche, cultuur, reisbranche, detailhandel, transport en toeleverende bedrijven hard raakt. Ze stellen dat de testcapaciteit voor coronabesmettingen omhoog moet en dat een betere handhaving van de gedragsregels nodig is.

VNO-NCW en MKB benadrukken dat veel sectoren alleen met extra ondersteuning door de zware tijden kunnen worden geholpen.

21.19 - Oppositie over maatregelen
De oppositie heeft begrip voor de zware maatregelen die genomen worden om het coronavirus een halt toe te roepen. Maar dat het zo ver moest komen, is volgens sommige partijen ook te wijten aan laks optreden door het kabinet in de afgelopen maanden.

"De maatregelen van vandaag zijn nodig", benadrukt GroenLinks-voorman Jesse Klaver. "Maar wat voelt het zuur dat we hier zijn aanbeland. Dat heeft alles te maken met de laissez-faire houding van het kabinet, falend testbeleid en gebrek aan centrale regie."

"Het kabinet is op volle snelheid tegen de eigen besluiteloosheid gebotst", zegt SP-fractievoorzitter leider Lilian Marijnissen. "Hun aanpak heeft gefaald. Nu zijn stevige maatregelen onontkoombaar. Het aantal besmettingen moet echt snel omlaag."

Volgens PVV-leider Geert Wilders betaalt Nederland de prijs voor "het falen" van premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge. "Ze hebben er een ongelooflijke bende van gemaakt", vindt hij. "Ze negeren aerogene besmettingen. Ziekenhuizen kapot bezuinigd maar wel miljarden naar Zuid-Europa."

20.50 - Soldaat van Oranje minstens maand niet te zien
De hitmusical Soldaat van Oranje zal de komende maand niet worden gespeeld. Dat heeft producent Fred Boot dinsdag na de persconferentie van premier Mark Rutte laten weten.

Woensdagmiddag wordt voorlopig de laatste show gespeeld. Het is niet duidelijk wanneer de voorstelling weer te zien is. Soldaat van Oranje zou eind oktober haar 10-jarig jubileum vieren.

20.49 - Directeur Ziggo Dome boos
De directeur van de Ziggo Dome en AFAS Live in Amsterdam snapt dat er maatregelen moeten worden genomen om het coronavirus in te dammen. Maar de dertig man publiek die de komende maand is toegestaan, slaat volgens hem nergens op. "In de praktijk betekent dit dat we weer een maand dicht kunnen", aldus Danny Damman.

20.42 - Politie: 'Handhaven wordt hele kluif'
Of de politie het handhaven van de nieuwe coronamaatregelen aankan, is afhankelijk van hoe goed mensen zich eraan houden, zeggen de politievakbonden. Het kabinet kondigde dinsdagavond verscherpte maatregelen aan voor de openbare ruimte.

"Het is een heftig pakket aan maatregelen", zegt vicevoorzitter Hans Schoones van vakbond ANPV. "Het handhaven wordt een hele kluif, zeker gezien de bestaande capaciteitsproblemen bij de politie."

Agenten moeten van andere taken worden afgehaald om het handhaven van de maatregelen te kunnen doen. Maar dan nog wordt het krap, zegt Schoones. "

20.40 - Beraad van supermarkten
Grote supermarktketens gaan woensdag in beraad over de manier waarop zij het nieuwe pakket aan regels tegen het coronavirus zullen naleven. Het kabinet maakte onder andere bekend dat na 20.00 uur de verkoop van alcoholische dranken verboden wordt en mondkapjes in publieke ruimtes zoals supermarkten verplicht worden.

Om gezamenlijk op te kunnen trekken, belegt koepelorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) een speciale bijeenkomst over de te nemen stappen.

20.31 - KNVB maakt zich zorgen
De KNVB maakt zich grote zorgen over het amateurvoetbal, dat voor de tweede keer dit jaar tot stilstand is gekomen. Het afgelopen seizoen werd in maart afgebroken en nu heeft de regering besloten om alle amateurcompetities opnieuw stil te leggen, om zo de verspreiding van het coronavirus terug te dringen.

"Met de competities wordt ook opnieuw het spelplezier bij de voetballers stilgelegd", aldus de KNVB in een verklaring. "Hoe vaak kunnen zij zich blijven opladen om sport een belangrijk deel van hun vrije tijd te laten uitmaken? Kost dit de clubs straks leden?"

De bond vreest ook dat vrijwilligers gaan afhaken en dat amateurverenigingen in financiële problemen komen.

20.20 - Dertig man in theaters
Alle theaters, bioscopen en concertzalen in Nederland moeten terug naar maximaal dertig man publiek. In de openbare ruimte gaat bovendien een mondkapjesplicht gelden. Premier Mark Rutte kondigde dinsdagavond nieuwe coronamaatregelen aan.

Een groot aantal culturele instellingen kreeg de laatste weken een ontheffing van de veiligheidsregio en mocht meer dan dertig bezoekers ontvangen. Zo'n regionale aanpak werkt volgens Rutte niet gezien het alsmaar oplopende aantal coronabesmettingen.

20.10 - Evenementenbranche wil duidelijkheid
De evenementenbranche wil van het kabinet op zeer korte termijn horen wat de plannen worden om in 2021 wel grote events als het Songfestival of de zomerfestivals door te laten gaan. Dat laat de Alliantie van Evenementenbouwers, waar ook Ahoy onder valt, dinsdag weten in een reactie op het nieuws dat alle evenementen de komende vier weken worden geschrapt.

20.08 - Boa's blij met maatregelen
De vakbond BOA ACP is blij met de nieuwe coronamaatregelen. "Het maatregelenpakket is helder en goed uitlegbaar, op straat goed te verkopen naar mensen toe", is de conclusie van woordvoerder Richard Gerrits.

De maatregelen maken het voor boa's op straat beter werkbaar, ook omdat het takenpakket met de sluiting van de horeca kleiner wordt.

20.07 - Bredanaar Dijkhoff boos
VVD-fractievoorzitter in de Tweede Kamer (en Bredanaar) Klaas Dijkhoff had gehoopt dat het beroep op het gezonde verstand van mensen meer "effect zou hebben" in de strijd tegen het coronavirus. Hij reageerde in de talkshow De Vooravond op de nieuwe maatregelen die door het kabinet zijn aangekondigd.

Volgens Dijkhoff moeten Nederlanders "dat gevoel terugkrijgen waar we het voor doen" en hun gedrag erop aanpassen. Zo ergert hij zich eraan dat hij in aanloop naar de persconferentie van dinsdag las dat de restaurants in Amsterdam volgeboekt zaten. Door "alles ter discussie te stellen" is het volgens de VVD'er namelijk de verkeerde kant opgegaan met het aantal besmettingen.

20.06 - Horeca baas over sluiting
In de horecabranche overheerst boosheid over de gedwongen sluiting van cafés en eetgelegenheden die het kabinet heeft aangekondigd als maatregel tegen de tweede coronagolf. De horecabranche Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft geen begrip voor de uitleg die premier Mark Rutte gaf voor ingrijpende actie.

Alleen de volledige compensatie voor alle loonkosten en vaste lasten voor getroffen horecaondernemers kan volgens voorzitter Willemsen "desastreuze" gevolgen voorkomen.

20.04 - CNV wil extra steunmaatregelen
Het kabinet moet nu extra steunmaatregelen treffen voor zwaar getroffen sectoren. Met name de horeca en evenementensector worden nog harder getroffen dan verwacht. Dat stelt het CNV in reactie op de nieuwe coronamaatregelen die het kabinet dinsdagavond heeft gepresenteerd.

19.50 - ANBO bang voor eenzaamheid ouderen
Ouderenbond ANBO vreest dat de eenzaamheid onder ouderen verder zal toenemen, nu het kabinet weer harder ingrijpt om het coronavirus terug te dringen. De bond toont begrip voor de maatregelen, maar waarschuwt voor de gevolgen.

19.37 - Hoog aantal besmettingen
De Jonge: van de 120 mensen die je op straat tegenkomt, is er eentje besmet en kun je ziek worden.

19.35 - Maatregelen op een rij
Bekijk hier alle maatregelen op een rij. In de video hieronder zie je de hoogtepunten uit de persconferentie.

19.28 - 'We doen het niet goed'
Rutte: Te veel mensen hebben lak aan de maatregelen. "Dan kunnen we niet anders dan regelen dat mensen elkaar niet meer kunnen ontmoeten, bijvoorbeeld in de kroeg."

19.20 - Bezoek aan verpleeghuizen blijft mogelijk
Een bezoek aan verpleeghuizen blijft mogelijk. Het kabinet wil niet terug naar de 'verdrietige tijd' dat mensen niemand meer konden ontmoeten.

19.19 - Complete lockdown dreigt
De Jonge: "De gedeeltelijke lockdown moeten we waarschijnlijk vier weken volhouden. Over twee weken maken we de balans op. Als de maatregelen niet helpen, dreigt een complete lockdown."

19.18 - Routekaart met vier niveaus
De Jonge: "Er is een routekaart met vier risiconiveaus waarop je kunt zien welke maatregelen nodig zien. Die staat later in de avond op Rijksoverheid.nl. We zitten nu op het hoogste risiconiveau. De gedeeltelijke lockdown moeten we waarschijnlijk vier weken volhouden. Over twee weken maken we de balans op, belangrijk is dat de we 'trend zien afbuigen'."

19.15 - Virus terugbrengen naar beheersbaar niveau
Minister de Jonge (Volksgezondheid) geeft cijfers. "Steeds meer mensen zijn ziek. Door de gedeeltelijke lockdown willen we het aantal besmettingen terugdringen. Het gaat om exponentiële groei. Als we nu niets doen dan verdubbelen de cijfers de komende weken zich nogmaals."

19.13 - Mondkapjes verplicht
Rutte: Niet medische mondkapjes worden verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar in publieke ruimtes. Ook op school en in het hoger onderwijs is het verplicht. Het kabinet moet dit nog wel juridisch regelen.

19.12 - Vakanties beperken
Vakanties: Ga niet naar een land met een oranje of rood reisadvies. In eigen land: een maximum groepsomvang van vier personen.

19. 10 - Competities stilgelegd
Rutte: Sporten mag, maar competities worden stilgelegd. Een partijtje tennis kan, maar geen dubbelspel. Hardlopen kan wel. Kinderen tot en met 18 jaar mogen trainen en onderlinge wedstrijden met teams van de eigen club spelen.

19.08 - Maximaal vier mensen op bezoek
Rutte: Maximaal 4 mensen visite, inclusief de mensen die buiten zitten. Dat geldt ook voor bruiloften. En maximaal één groepje per dag, dus geen verjaardagen in blokjes meer.

19.08 - Dertig mensen per zaal
Rutte: Dertig mensen in zalen en in theaters. Er zijn een paar uitzonderingen, bijvoorbeeld voor geloofsbijeenkomsten.

19.07 - Drooglegging in de avond
Rutte: Er komt een alcoholklok. Na acht uur 's avonds tot zeven uur 's ochtends mag je in de openbare ruimte geen alcohol drinken of bij hebben. Ook mag het na dat tijdstip niet verkocht worden, ook niet in supermarkten. En er gaat een streep door koopavonden.

19.06 - Horeca gaat dicht
Rutte: De horeca gaat weer dicht. Dat geldt ook voor coffeeshops, waar wel het afhaalloket open blijft (tot 20.00 uur). Afhaalrestaurants mogen wel open blijven en hotels mogen aan hun gasten blijven serveren.

19.03 - We krijgen gedeeltelijke lockdown
We gaan naar een gedeeltelijke lockdown. We moeten het aantal reisbewegingen verminderen en de maatregelen gaan pijn doen, zegt Rutte. We moeten strenger zijn op ons gedrag.

19.00 - Persconferentie van start
De persconferentie van premier Rutte en minister Hugo de Jonge is begonnen.

18.58 - Horeca vier weken dicht
Horecagelegenheden moeten de deuren langer sluiten dan eerder gemeld. De maatregel om het coronavirus te beteugelen geldt in principe voor vier weken. Dat melden bronnen rond het Binnenhof aan De Telegraaf.

Volgens ingewijden komt er na twee weken een tussenstop om te evalueren wat de maatregel oplevert. De sluiting van de horeca gaat in ieder geval morgen om 22.00 uur in, mogelijk zelfs al om 18.00 uur.

18.50 - Negatief reisadvies Frankrijk
Ook voor Frankrijk geldt een negatief reisadvies. Het land kleurt helemaal oranje op de kaart.

18.15 - 10 veiligheidsregio's hebben status 'zeer ernstig'
In 10 van de 25 veiligheidsregio's zijn de afgelopen week zo veel coronabesmettingen vastgesteld, dat ze voldoen aan de voorwaarden voor de status 'zeer ernstig'. Dat is een nieuw risiconiveau. De situatie is 'zeer ernstig' wanneer in 7 dagen tijd meer dan 250 besmettingen op elke 100.000 inwoners zijn vastgesteld, staat op de routekaart die de Volkskrant dinsdag naar buiten bracht. Ook Brabant-Zuidoost valt onder deze status. Hier zijn afgelopen week 260,7 besmettingen op elke 100.000 inwoners vastgesteld.

Het gaat verder om de veiligheidsregio's Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Zuid-Holland Zuid, Utrecht, Zaanstreek-Waterland, Hollands Midden, Gooi- en Vechtstreek en Twente.

18.00 - Rechter in Eindhoven verlaagt coronaboetes alvast
Twee mannen uit Nuenen hebben dinsdag een fors lagere ‘coronaboete’ gekregen van de kantonrechter in Eindhoven. Ze betalen nu 95 euro voor het overtreden van de 1,5-meterregel in plaats van 390 euro. De rechtbank liep hiermee vooruit op de behandeling van de tijdelijke coronawet.

17.40 - 'Geef leraren en kinderleiders voorrang bij sneltest'
Als Nederland de beschikking krijgt over sneltesten voor het coronavirus, moeten mensen die in het onderwijs en de kinderopvang werken voorrang krijgen. Met die gezamenlijke oproep komen dertien organisaties uit die sectoren dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer en de ministers van Onderwijs en Gezondheid.

17.00 - Negatief reisadvies voor heel België
Nederland heeft een negatief reisadvies afgegeven voor heel België, omdat het aantal besmettingen bij de zuiderburen fors is toegenomen. De kleurcode van België is daarom aangepast van 'geel' (let op, er zijn veiligheidsrisico's) naar 'oranje' (alleen noodzakelijke reis). Nederlanders die alsnog afreizen, worden dringend geadviseerd om bij terugkomst tien dagen in zelfquarantaine te gaan.

Kaartje: Ministerie van Buitenlandse Zaken
Kaartje: Ministerie van Buitenlandse Zaken

16.45 - Opnieuw spelers van NAC Breda besmet
Er zijn opnieuw spelers positief getest op corona bij NAC Breda. Vorige week werden al zes spelers naar huis gestuurd met corona. De rest van de selectie ging in thuisquarantaine. Voorlopig wordt er bij de Bredase voetbalclub niet getraind.

Wachten op privacy instellingen...

16.40 - 20 procent positief geteste mensen gaat toch naar buiten
20 procent van alle mensen die positief zijn getest op het coronavirus, ging de afgelopen tijd nog gewoon naar buiten. Dat zegt een viroloog van het RIVM tegen RTL Nieuws. Daarnaast blijkt dat 70 procent van de mensen die klachten hebben, gewoon naar buiten gaat. Het gevolg is dat het virus zich nu snel verspreidt onder de bevolking, aldus de viroloog.

16.19 Ronaldo besmet met corona
De Portugese sterspeler Cristiano Ronaldo heeft positief getest op het coronavirus. De 35-jarige aanvaller van Juventus moet daardoor de thuiswedstrijd woensdag tegen Zweden voor de Nations League overslaan. Volgens de Portugese voetbalbond gaat het goed met de vijfvoudige wereldvoetballer van het jaar. "Hij vertoont geen ziekteverschijnselen en is in isolatie gegaan."

16.05 - Grote zorgen om bierverkoop
De bierverkoop in de horeca en bij evenementen is sinds de corona-uitbraak al met bijna 65 procent gedaald. De Vereniging Nederlandse Brouwers maakt zich zorgen en vindt het van groot belang dat er vanuit de overheid extra hulp komt om de horeca 'niet kapot te laten gaan'.

15.45 - Jeroen Bosch Ziekenhuis is grensoverschrijdend gedrag beu

Wachten op privacy instellingen...

15.30 - Stijging positieve tests in teststraten
Het aantal uitgevoerde tests in de teststraten stijgt, maar het aantal gevallen dat daardoor aan het licht komt, stijgt nog harder, blijkt uit de gegevens van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

De teststraten hebben vorige week, van maandag tot en met zondag, ruim 280.000 mensen getest. Van bijna 240.000 personen is de uitslag bekend: 13,8 procent had het virus onder de leden. Dat komt neer op 33.038 positieve tests. Een week eerder waren bijna 230.000 mensen getest bij een locatie van een GGD en daarvan was 10,4 procent positief. Nog een week eerder bleek 8 procent van alle geteste mensen het coronavirus te hebben opgelopen.

15.28 - aantal besmettingen in Brabant

Wachten op privacy instellingen...

14.19 - 7378 nieuwe coronabesmettingen
De afgelopen 24 uur zijn er 7378 nieuwe coronabesmettingen gemeld, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is een nieuw dagrecord. Het aantal besmettingen in Brabant ligt op 952.

Afgelopen week werden er 43.903 nieuwe coronabesmettingen gemeld, opnieuw een flinke toename van bijna 60 procent. Vorige week meldde het instituut 27.485 positieve tests in de zeven dagen ervoor, de week daarvoor 19.326 en nog een week eerder 13.471.

Wachten op privacy instellingen...

"Tot op heden is er nog geen effect te zien van de landelijke maatregelen die op 29 september zijn ingegaan. Het aantal meldingen van positief geteste personen toont nog geen stabilisatie", concludeert het RIVM. Sinds het begin van de uitbraak is het virus bij bijna 189.000 mensen in Nederland vastgesteld.

14.10 - 1410 coronapatiënten in ziekenhuis
Het aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis ligt, bedraagt 1410. Dat zijn er 112 meer dan maandag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Op de Intensive Care liggen 277 mensen, een stijging van 25 met de dag ervoor.

14.00 - 98,7 procent van scholieren slaagt in coronajaar voor eindexamen
Omdat de centrale examens dit jaar vanwege de coronacrisis niet doorgingen, zijn er meer scholieren op het voortgezet onderwijs geslaagd dan vorig jaar. In 2019 slaagde gemiddeld 92 procent van alle middelbare scholieren voor het eindexamen, dit jaar was dat 98,7 procent. In plaats van centraal examen te doen, haalden leerlingen hun diploma op basis van schoolexamens en toetsen om de resultaten te verbeteren.

13.45 - Steeds meer werknemers gecompenseerd voor thuiswerken
Steeds meer werknemers krijgen een compensatie voor de kosten van het thuiswerken van hun werkgever. Thuiswerken is de norm nu het aantal coronabesmettingen in Nederland blijft toenemen. Werkgevers besparen op kosten wanneer werknemers niet op kantoor komen. Zo hoeven ze minder uit te geven aan reiskostenvergoedingen, schoonmaakkosten en elektriciteit.

12.15 - Vrouw overleden na herbesmetting corona
Een 89-jarige vrouw is overleden nadat ze voor de tweede keer besmet was geraakt met het coronavirus. Het is voor zover bekend het eerste overlijdensgeval in de wereld na een herinfectie. De vrouw werd eerder dit jaar voor het eerst ziek. Uit een test bleek dat ze het coronavirus onder de leden had. Bijna twee maanden later werd ze weer ziek. Ze had koorts en ademnood en moest hoesten.

Acht dagen later ging haar toestand achteruit en zo'n twee weken daarna overleed ze. De vrouw leed aan Waldenström, een zeldzame vorm van beenmergkanker. Haar immuunsysteem was daardoor aangetast.

12.10 - Nieuwe routekaart tegen corona
Het kabinet komt met een nieuwe routekaart om de verspreiding van corona onder controle te krijgen. Dat meldt de Volkskrant, die de routekaart in handen heeft. Als het aantal besmettingen een bepaalde signaalwaarde overstijgt, volgen er automatisch maatregelen. Het kabinet hanteert vier risiconiveaus: waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig. Als de situatie 'zeer ernstig' is, met meer dan 250 besmettingen per 100.000 inwoners, worden horecazaken gesloten en sportwedstrijden voor volwassenen verboden.

Daarnaast is er nog een lijst van mogelijke ingrepen. In de 'zeer ernstige' situatie gaat het dan onder meer om het 'sluiten van sectoren met veel bezoekersstromen (pretparken, musea)' en het sluiten van 'binnensport- en fitnessclubs, zwembaden, sauna's en seksclubs'.

12.05 - Jumbo-Visma start niet meer in Ronde van Italië
De Nederlandse wielerploeg Jumbo-Visma start niet meer in de Ronde van Italië. Er werd geen directe toelichting gegeven, maar ongetwijfeld heeft het te maken met meerdere gevallen van corona rond het sportevenement. Eerder vandaag werd bekend dat Steven Kruijswijk niet meer meedoet aan de tiende etappe. De kopman van Team Jumbo-Visma testte maandag op de rustdag positief op het coronavirus.

Wachten op privacy instellingen...

11.55 - Eén Europese kaart met kleurcodes voor gevaar coronavirus
De Europese Unie krijgt één kaart met kleurcodes waarmee het gevaar van het coronavirus voor iedere Europese regio valt af te lezen. Het ECDC, de Europese tegenhanger van het RIVM, gaat de kaart wekelijks bijwerken, zo kwamen de EU-ministers overeen.

Lidstaten geven het Europees Centrum voor Ziektepreventie en Bestrijding (ECDC) iedere week door hoeveel nieuwe besmettingen er zijn vastgesteld, hoeveel coronatests er zijn afgenomen en hoeveel daarvan positief bleken. Het ECDC heeft vaste maatstaven om regio's vervolgens groen, oranje of rood in te kleuren. Zo weten mensen die ernaartoe reizen hoeveel gevaar ze er lopen. Of reizigers bijvoorbeeld een test moeten ondergaan of in quarantaine moeten, blijft aan lidstaten zelf. Ze slagen er niet in om daarin één lijn te trekken.

Wachten op privacy instellingen...

10.50 - Leerlingen Pius X hebben begrip voor sluiting: 'Dit zagen we al aankomen' [VIDEO]
Scholieren van het Pius X College in Bladel zeggen over het algemeen begrip te hebben voor het sluiten van de school. Vanaf donderdag gaat het ‘Pius X’ op slot, omdat de afgelopen tijd ruim zestig leerlingen en werknemers positief op corona hebben getest. Bekijk hier de reacties van enkele scholieren:

10.45 - KNH Eindhoven: horeca op slot betekent het einde van een op de drie kroegen
Als de horeca opnieuw op slot moet in de strijd tegen het coronavirus, kan dat zomaar eens het einde betekenen van een op de drie kroegen. Dat schat Hans Bakker, van de Eindhovense afdeling van Koninklijke Horeca Nederland. “Ik ben bang dat in Eindhoven alleen al dertig procent weg gaat vallen, dat die het niet vol kunnen houden”, zo zei hij dinsdagochtend in het programma Wakker! op Omroep Brabant radio.

10.20 - Steven Kruijswijk test positief op corona en verlaat Giro
Wielrenner Steven Kruijswijk stapt niet meer op in de Ronde van Italië. De renner uit Nuenen heeft maandag op de rustdag positief getest op corona. Hij moet de koers daarom verlaten. Dit meldt zijn ploeg Jumbo-Visma dinsdagochtend voor de start van de tiende etappe in de Giro.

Wachten op privacy instellingen...

08.30 - Pius X College in Bladel dicht na 'alarmerend' aantal besmettingen
Het Pius X College in Bladel gaat vanaf donderdag op slot. De school voor middelbaar onderwijs opent de deuren pas weer op woensdag 28 oktober. Aanleiding voor deze maatregel is het aanhoudend aantal besmettingen met het coronavirus. Tijdens de sluiting wordt wel digitaal onderwijs gegeven.

Directeur Jan Poels spreekt van een alarmerende situatie. Er zijn al 48 scholieren en dertien personeelsleden van het 'Pius X' besmet verklaard. De GGD, burgemeester Remco Bosma en het Rythovius College in Eersel zijn ook ingelicht. De schoolleiding spreekt van een ingrijpend besluit en doet een nadrukkelijk beroep op ouders en leerlingen om zich te houden aan de maatregelen die genomen zijn.

07.10 - Sterrenregen Michelin Gids uitgesteld
Ook de presentatie van de Michelin Gids Nederland 2021 wordt beïnvloed door corona. Normaal gesproken zou de sterrenregen in december plaatsen. Dit feestje voor exclusieve restaurants is nu voor 29 maart gepland. Dat betekent dat de huidige sterren in ieder geval tot dan behouden blijven. De organisatie hoopt dat de bekendmaking als vanouds in het DeLaMar Theater in Amsterdam kan plaatsvinden.

Ondertussen gaat de jurering gewoon door, verzekert Gwendal Poullennec, Internationaal Directeur van de Michelin Gidsen. “Het uitstel van de sterrenceremonie en de keuze om een volledig digitale gids te lanceren geeft ons de nodige tijd om ons inspectiewerk in de best mogelijke omstandigheden af te werken. We blijven eerlijk ten opzichte van de restaurateurs”, aldus Poullennec.

06.55 - D66: 'Eindexamens over meer maanden'
De eindexamens moeten volgend jaar over de maanden mei, juni en zo nodig juli verspreid worden vanwege het coronavirus. Dat wil coalitiepartij D66. D oor corona kan slechts een beperkt aantal leerlingen in dezelfde ruimte zitten. Ook leidt spreiding tot meer voorbereidingstijd per examen, denkt D66-Kamerlid Paul van Meenen.

Om volgend jaar chaos te voorkomen, wil hij daarom dat er nu al voorbereidingen worden getroffen. "Dat is beter dan dat we straks met stoom en kokend water noodmaatregelen moeten treffen." Dit jaar werden de eindexamens geschrapt, maar leerlingen kregen wel een ‘volwaardig’ diploma.

06.10 - Kabinet geeft weer persconferentie
Het kabinet maakt dinsdagavond bekend met welke maatregelen het de komende weken gaat proberen de opmars van het coronavirus een halt toe te roepen. Er zitten volgens ingewijden ingrijpende beperkingen aan te komen voor onder meer de horeca en de detailhandel. Eet- en drinkgelegenheden moeten op zijn minst rekening houden met verdere inperking van hun openingstijden en moeten mogelijk zelfs helemaal dicht. In winkels mag mogelijk na acht uur 's avonds geen alcohol meer worden verkocht.

Het kabinet zal er nog eens op hameren dat mensen thuis moeten werken, tenzij dat echt niet kan. Het gebruik van het openbaar vervoer voor reizen die niet strikt noodzakelijk zijn, wordt naar verwachting nog verder ontmoedigd. Volwassenen mogen mogelijk tijdelijk niet sporten in teamverband.

Wachten op privacy instellingen...

0 3.30 - Pech bij ontwikkeling vaccin
Het Amerikaanse bedrijf Johnson & Johnson is op een tegenslag gestuit bij de ontwikkeling van een vaccin tegen COVID-19. Het bedrijf heeft de ontwikkeling ervan tijdelijk stilgelegd. Het farmaciebedrijf maakte bekend dat een proefpersoon onverwacht ziek is geworden, zo blijkt uit documenten die in bezit zijn van nieuwsmedium Stat News. In totaal doen er 60.000 mensen mee aan de klinische testen van het concern, waartoe ook Janssen Biologics in Leiden behoort.

0 2.00 - In één week ruim 40.000 mensen besmet
Het aantal coronabesmettingen blijft hard oplopen. In de afgelopen week is bij waarschijnlijk ruim 40.000 mensen in ons land het COVID-19 virus vastgesteld. Het exacte cijfer komt dinsdagmiddag in de wekelijkse update van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat meldde een week geleden nog dat het in de zeven dagen ervoor 27.485 meldingen van positieve tests had gekregen.

De week daarvoor steeg het aantal besmettingen met 19.326, een week eerder kwamen 13.471 coronagevallen aan het licht en nog een week eerder werden 8265 besmettingen vastgesteld. Tussen zondagochtend en maandagochtend werden 6854 positieve tests geregistreerd, een nieuw dagrecord.

Amsterdam kende de grootste stijging. Andere snelle stijgers zijn onder meer Eindhoven, Breda en Tilburg. In Tilburg en Eindhoven is het virus bij meer dan 2000 inwoners vastgesteld. Het aantal doden door corona steeg in de afgelopen zes dagen met 114.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!