Coronadruk in ziekenhuizen loopt nog weken op: 'Andere zorg daalt tot ver onder de 50 procent'

28 oktober 2020 om 07:00 • Aangepast 28 oktober 2020 om 10:18
nl
Het aantal coronapatiënten dat in de Brabantse ziekenhuizen terechtkomt, loopt tenminste nog enkele weken op. Reëel is dat de gewone zorg dan tot ‘ver onder de vijftig procent’ wordt afgeschaald. Dat zegt voorzitter Bart Berden van het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) tegen Omroep Brabant. Vanuit zijn functie juicht hij strengere maatregelen toe.
Profielfoto van Joris van DuinProfielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door
Joris van Duin & Raymond Merkx

Het schrappen van zoveel gewone zorg noemt Berden ‘een onacceptabele situatie’ voor niet-coronapatiënten die ook ziekenhuiszorg nodig hebben. “We zullen sommigen in de kou moeten laten staan. En dat raakt de kern van het ziekenhuis en de medewerkers ." Tot nu toe werd een streep gezet door veertig procent van de 'reguliere zorg'.

Aantal intensive care-plekken naar 150
Door meer operaties en behandelingen af te zeggen, maken ziekenhuizen capaciteit vrij voor coronapatiënten, voor wie een opname vaak acuut is. Zo wordt het aantal intensive care-plekken in Brabant binnen enkele dagen opgekrikt tot 150. Hiervoor is meer personeel nodig dan op ‘gewone’ afdelingen.

De ziekenhuizen kiezen hier bewust voor, wijzend op de almaar oplopende besmettings- en opnamecijfers:

  • Er lagen dinsdag 414 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen, het dubbele aantal van twee weken geleden.
  • Van hen liggen er 83 op de intensive care, ook dat is bijna een verdubbeling in twee weken tijd.
  • In één week tijd is bij 10.000 Brabanders het coronavirus vastgesteld, al vlakt de stijging volgens GGD's af.

“Deze cijfers zijn zorgwekkend. Die lopen veel te snel op. Brabant is inmiddels weer een van de meest getroffen regio’s. Het gaat harder dan gedacht en dat baart ons zorgen”, zegt Berden. “Hierdoor moeten we sneller opschalen dan gedacht.”

Naast de oplopende aantallen coronapatiënten zien de ziekenhuizen zich ook geconfronteerd met grootschalige uitval van medewerkers, omdat ze corona hebben. Iets dat in maart en april volgens Berden veel minder het geval was.

Strengere maatregelen gewenst
Personeelstekorten zijn zo nijpend dat zorginstellingen hebben besloten onmisbare medewerkers die vanwege een met het coronavirus besmet familielid eigenlijk thuis in quarantaine moeten zitten, toch te laten werken. “Met de nodige bescherming. Dit is pure nood, die wet breekt”, licht Berden toe.

Hij maakt zich zorgen dat deze tweede golf nijpender is dan de eerste. Dat zit hem onder meer in het gedrag van burgers. Mensen houden zich minder goed aan de coronaregels, blijven minder thuis, lijken letterlijk minder afstand van elkaar te houden dan in maart. Hij ziet dan ook graag snel strengere maatregelen. “Dat is vanuit de zorg gezien gewenst." Een lockdown? “Als dat de meest slimme mogelijkheid is, dan ja. De zorg gaat daar niet over, al zouden we dat wel toejuichen.”

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.