Huurlingen die brand stichtten bij Arie den Dekker moeten volgens justitie 20 en 15 jaar de cel in
De officier van justitie las een hele lijst brandstichtingen en aanslagen voor. Vooral in Oss, maar de mannen sloegen ook toe in Eindhoven, Leende en Haarlem. Stuk voor stuk worden ze dankzij telefoongegevens, reishistorie, camerabeelden en getuigenverklaringen gelinkt aan Nicky P., Dumitru M. en een derde verdachte Dennie van der Z., die donderdag nog niet voor de rechter stond.
Nicky P. moet 20 jaar de cel in als het aan justitie ligt. Medeverdachte Dumitru M. was er donderdag niet bij. Hij voelde zich niet lekker. Er hangt een gevangenisstraf van 15 jaar boven zijn hoofd. "Deze aanslagen zijn van een kaliber waarvan ik zonder blikken of blozen durf te zeggen dat ze terroristisch zijn, bedoeld om angst te zaaien", zo legt de officier van justitie uit waarom de hoge straffen zijn geëist.
Poging tot moord
Aanslagen op Café 't Berghje in Oss en het huis waar Arie den Dekker woonde, worden gezien als poging tot moord. Net als de handgranaat die in een woning in Eindhoven werd gegooid. "De daders hebben het risico op de dood of ernstig letsel van de bewoners op de koop toegenomen."
Het OM heeft zo'n lijst nog maar zelden gezien. "Je komt wel brandstichtingen tegen maar niet in deze mate om zoveel angst te zaaien", aldus de officier. "Deze aanslagen veranderen je leven."
'Voor al uw aanslagen'
Het Openbaar Ministerie concludeert dat de verdachten het kennelijk normaal vinden om handgranaten en molotovcocktails naar binnen te gooien bij huizen. "Het lijkt allemaal met het grootste gemak te gaan. Het doet denken aan een guerrillaoorlog." Het OM ziet de brandstichting bij Arie den Dekker nog als iets kleins, vooral omdat de andere aanslagen veel erger zijn.
De officier van justitie vindt dat de mannen in en in slecht zijn. "Huurlingen in Brabant voor al uw kleine en grote aanslagen", worden ze genoemd door het OM. ''Ze hebben het voor het geld, voor beloftes of voor de status gedaan. Niet omdat ze zelf emotioneel betrokken waren. Een totaal gebrek aan geweten en empathie.”
Schoten bij woonwagenkamp
Arie den Dekker werd een doelwit omdat hij had gepraat met de politie. Hij vertelde in juni 2018 dat hij schoten had gehoord bij het woonwagenkamp vlak bij zijn huis. Daar bleek Peter Netten te zijn geliquideerd. Het huis van Arie werd in brand gestoken, waarbij twee van zijn honden omkwamen. Zelf overleefde hij het ternauwernood.
Dennie van der Z. heeft volgens het OM verklaard dat hij brand heeft gesticht bij Arie den Dekker en uit telefoongegevens blijkt dat hij op pad was met Dumitru. Van der Z. krijgt in november een aparte rechtszaak. Hij wordt door justitie niet alleen gezien als de 'aannemer en uitvoerder' van alle aanslagen, maar ook als de moordenaar van Henk Baum. Deze autosloper uit Nistelrode werd in maart 2018 in zijn auto doodgeschoten onder een viaduct in Schaijk.
Er is volgens de advocaten van Nicky P. en Dumitru M. niet veel bewijs, ze willen dan ook vrijspraak. Zo zouden er alleen mastgegevens van de telefoon zijn en geen directe bewijzen. Ook de telefoongegevens zijn geen bewijs omdat die ‘van hand tot hand’ gingen en dus niet te koppelen aan P. of M.
'Alleen autodief'
P. is volgens zijn advocaat ‘gewoon een autodief’. Uit afgeluisterde gesprekken bleek hij met een jerrycan vol benzine te hebben rondgereden. Het OM denkt dat dit voor brandstichting was. Zijn advocaat weerspreekt dit. "Als je een auto weghaalt, wil je niet zonder benzine komen staan. Bij een tankstation tanken is geen optie want die hangen vol camera’s."
Nicky P. sprak ook in de rechtbank. ‘’Ik heb een klap gekregen van de eis.’’ Hij zegt een naar gevoel te hebben van de twee dagen in de rechtbank. ‘’Ik voel me niet eerlijk aangepakt en ik kan mezelf niet verweren.’’
‘’We zitten hier om de waarheid boven water te krijgen. Ik zit al twee jaar in voorarrest en ik heb nooit de kans gekregen mijn onschuld aan te tonen’’, zegt Nicky P. tegen de rechter met de vraag om alsjeblieft eerlijk behandeld te worden. ‘’Het is niet drie maanden cel voor een diefstal. Het is twintig jaar, mijn hele leven staat op zijn kop dan.’’
Van der Z. heeft aangegeven dat Dumitru M. een molotovcockail bij Arie den Dekker naar binnen heeft gegooid. Maar dat klopt niet met de getuigenverklaring van Den Dekker weet de advocaat. ‘’Er is geen hard bewijs voor de delicten’’, zegt de advocaat. En daarom wil hij ook vrijspraak.
Zichzelf in brand gestoken
Den Dekker overleed eind juli van dit jaar nadat hij zichzelf in brand had gestoken voor het gemeentehuis in Oss. Hij zat eerder in een getuigenbeschermingsprogramma en was in conflict met de gemeente. Het programma stopte omdat hij zijn mond voorbij praatte en Arie voelde zich in de steek gelaten. Hij probeerde tevergeefs verhaal te halen bij de gemeente.
Over twee weken doet de rechter uitspraak.
LEES OOK: