Video

Vuurwerkverbod komt dichterbij, maar de meningen zijn verdeeld

9 november 2020 om 18:37 • Aangepast 17 november 2020 om 11:17
nl
Een totaal vuurwerkverbod tijdens oud en nieuw om de zorg niet verder te belasten komt steeds dichterbij. Mogelijk komt het kabinet vrijdag met een voorstel voor een totaalverbod op vuurwerk. De meningen over een eventueel vuurwerkverbod zijn op z’n zachtst gezegd nogal verdeeld, blijkt ook uit een rondvraag op straat.
Profielfoto van Maaike Cnossen
Geschreven door
Maaike Cnossen

Dit vinden jongeren en volwassenen op straat van een vuurwerkverbod:

De verdeelde reacties op het plan stroomden eerder al bij Omroep Brabant binnen. “Dat zou weer een stapje in de goede richting zijn om onnodig letsel, vandalisme en overlast te voorkomen. Graag zo'n verbod dus!”, laat Marcel weten. Antoinette vindt de burgemeester maar ‘een stelletje azijnzeikers’. “Willen ze nou echt alles van ons afpakken?!”

Bea vindt dat het gedaan moet worden als daar de zorg mee geholpen is. Net als Femke. “Laat het zorgpersoneel in ziekenhuizen ook even op adem komen na dit heftige jaar”, zegt ze. Nicole ziet dit anders. “Wel ja, joh! Ontneem dit ook nog even. Ik snap dat ze de zorg willen sparen, maar mogen wij ook nog gewoon mens zijn, alstublieft. Alles draait voortaan om corona.”

'Misbruik van situatie'
“Ze hebben het gevonden, hoor. Dé manier om vuurwerk te verbieden door misbruik te maken van de coronasituatie”, zegt Marc. “Iedereen snapt toch dat dit dan niet meer teruggedraaid gaat worden. Dit is het nieuwe normaal toch?” Ook Danielle ‘stemt tegen’. “Ik vind juist dat moment zo magisch, als de klok 12 uur slaat en het vuurwerk losbarst.”

“Willen ze nou echt alles van ons afpakken!”

Van sommigen mag het juist een permanent verbod worden. "Gelijk morgen verbieden. Dan hebben onze beesten ook een fijne jaarwisseling”, zegt Tjeerd. “Omdat er ieder jaar meer dan duizend gewonden en zelfs doden zijn, maar ook omdat er steeds voor miljoenen euro's schade bij 'moet' blijkbaar. Dankzij simpele en trieste gasten die menen dat vuurwerk daarvoor is gemaakt. En kom niet aan met traditie”, schrijft Eef. "Dit had van mij al jaren eerder mogen gebeuren. Dus niet alleen de verkoop verbieden, maar ook het afsteken", zegt Jolanda.

Meer problemen
Lars denkt dat het alleen maar voor grote problemen zorgt. “Legaal vuurwerk is veilig en getest. Er kan amper iets mee mis gaan, zeker nu het Nederlandse knalvuurwerk en vuurpijlen verboden zijn. Als je het verbiedt, gaan veel mensen naar België of Duitsland waardoor er zwaarder vuurwerk komt en er meer verplaatsingen zijn. Kortom niet doen dus!”

Ook Maurice voorziet problemen. “Straks hebben we alleen maar rellende jeugd op straat die uit frustratie en verveling de boel gaat vernielen. Laat iedereen zijn ding doen en zorg dat er geen illegaal vuurwerk het land binnenkomt.”

Ook Quincy heeft zijn vraagtekens. "Er kan een maand voor oud en nieuw niet eens gehandhaafd worden op het afsteken van vuurwerk. Hoe dachten ze een algeheel verbod te gaan handhaven?", zegt hij. "Het zal waarschijnlijk een kat-en-muisspel gaan worden waarbij de sfeer ongetwijfeld met de minuut grimmiger gaat worden."

Op onze poll stemt een meerderheid voor een permanent verbod. Ruim 55 procent van de stemmers ziet dit zitten. Anderen willen het om de zorg te ontzien (28 procent). De rest ziet het niet zitten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.