Liveblog

Coronanieuws: boete voor niet-dragen mondkapje wordt 95 euro

11 november 2020 om 06:02 • Aangepast 12 november 2020 om 13:23
nl
Er zijn de afgelopen 24 uur in Brabant 976 mensen positief getest op corona. Dat zijn er ruim 200 meer dan de dag ervoor. In dit liveblog hebben we je woensdag op de hoogte gehouden van het laatste nieuws rond de coronacrisis in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van RedactieProfielfoto van ANP
Geschreven door
Redactie & ANP
  • 976 mensen testen positief in Brabant, ruim 200 meer dan gisteren.
  • Er zijn 5424 nieuwe coronagevallen bijgekomen afgelopen etmaal. Dat is een fikse stijging ten opzichte van dinsdag
  • De boete voor het niet dragen van een mondkapje in ruimtes waar dat wel verplicht is, wordt 95 euro.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

23.00
Dit liveblog is afgesloten.

22.40 - 'Vier op de tien willen zich niet laten vaccineren tegen corona'
Vier op de tien Nederlanders willen zich niet laten vaccineren tegen corona als er straks een coronavaccin beschikbaar is. Dat komt naar voren uit onderzoek van het Hart van Nederland-panel onder ruim 3000 mensen. Bijna de helft zegt zich wel te willen laten vaccineren zodra dit kan. Dat geldt vooral voor vijftigplussers.

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid benadrukte woensdag dat een coronavaccin niet verplicht wordt. Ruim 60 procent van de deelnemers vindt dat inenting tegen corona vrijwillig moet blijven. Ongeveer een derde vindt wél dat de wet moet worden aangepast zodat mensen verplicht kunnen worden om het vaccin te nemen. Het Hart van Nederland-panel is het opiniepanel van Hart van Nederland. Het panel bestaat op dit moment uit 35.000 leden. Per onderzoek wordt een deel van het panel uitgenodigd. Alle onderzoeken vinden plaats onder begeleiding van opiniepeiler Maurice de Hond.

22.19 - Klûnen in Roosendaal gaat niet door
Een 'schrobbelèr door een mondkapje drinken gaat toch wel lastig'. Stichting IJskoud & Nat heeft daarom besloten om het Klûnen in Tullepetaonestad (Roosendaal) niet door te laten gaan op 17 januari 2021.

21.45 - Zorgen voor circus Barani voorlopig voorbij
Circus Barani hoeft zich voorlopig geen zorgen te maken over onderdak. De medewerkers waren vorige maand de wanhoop nabij nadat het kabinet had besloten om vanwege de coronacrisis ook geen circusvoorstellingen meer toe te staan. Dankzij de gemeente Woensdrecht kreeg het circus een locatie in Hoogerheide, maar die moest uiterlijk komend weekend wel zijn verlaten. Daarna vertrekken de medewerkers en dieren naar Halsteren waar ze tot volgend voorjaar terecht kunnen op een aantal weilanden. De gemeente Bergen op Zoom, waar Halsteren onder valt, is hierbij niet betrokken, omdat het volgens een woordvoerder om een verblijf op particulier terrein gaat.

20.30 - Boete voor niet-dragen mondkapje wordt 95 euro
De boete voor het niet dragen van een mondkapje in ruimtes waar dat wel verplicht is, wordt 95 euro. Dat bevestigt het ministerie van Justitie en Veiligheid. De hoogte van het bedrag is in lijn met andere boetes voor corona-overtredingen. Er volgt dan ook geen strafblad op een mondkapjesboete.

De mondkapjesplicht in alle publieke binnenruimten die het kabinet wil instellen, gaat uiterlijk 1 december van kracht. Vanaf dan gelden ook de boetes.

De geldboete die wordt opgelegd als mensen zich niet houden aan de afstandsregel van 1,5 meter was in eerste instantie 390 euro. Die is echter vorige maand verlaagd naar 95 euro.

18.30 - Meer dan miljoen coronagevallen in Italië
Het aantal vastgestelde coronabesmettingen is in Italië tot boven een miljoen gestegen. Er werden over de afgelopen 24 uur bijna 33.000 nieuwe gevallen gemeld en het totaal kwam daarmee op ruim een miljoen, aldus het ministerie van volksgezondheid.

Italië was het eerste land in West-Europa dat begin dit jaar met het oorspronkelijk in China opgedoken virus te maken kreeg. Vooral de regio rond de stad Bergamo werd ongekend hard getroffen.

Net als veel andere landen heeft Italië te maken met een tweede golf. Het afgelopen etmaal groeide het aantal sterfgevallen door de infectie met 623, het hoogste aantal in een half jaar. Het totaal aantal mensen dat de besmetting niet overleefde is gestegen tot bijna 43.000.

18.10 - Horeca 'heeft weer meer vertrouwen' na gesprek met Rutte
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft na een gesprek met premier Mark Rutte woensdagmiddag weer meer vertrouwen gekregen in een mogelijk extra financieel steunpakket en een slim plan hoe de horecasector stap voor stap op een veilige manier open kan. Dat laat voorzitter RobÞr Willemsen weten. "Het gesprek is goed verlopen. Er zijn in ieder geval geen deuren dichtgegaan", zegt hij.

In de loop van volgende week moet er meer duidelijkheid komen over de mogelijke extra steun voor de horeca en het plan. KHN heeft daarover dagelijks contact met het kabinet.

17.12 - Risico op gemuteerd coronavirus van nerts op mens is klein
Het risico dat ook op Nederlandse nertsenfokkerijen gemuteerde versies van het coronavirus op mensen overgaan, zoals in Denemarken is gebeurd, is volgens hoogleraar Diergeneeskunde Arjan Stegeman niet nul, maar wel "zeer klein". "De Deense virusvariant hebben we hier niet gezien en de sector loopt op zijn einde", zegt hij. "Het pelsseizoen is al begonnen, ik denk niet dat enige snelheid te winnen zou zijn door alle nertsen nog te ruimen."

17.05 - Tweede Kamer wil dit jaar nog stop op nertsenhouderij
Een meerderheid van de Tweede Kamer wil voor de kerst een stop op de nertsenhouderij. Een voorstel van GroenLinks om uiterlijk eind november al met een verbod te komen, kan op steun van de PVV, SP, PvdA, en Partij voor de Dieren rekenen. Ook D66 wil dat het verbod veel eerder komt dan maart, maar vreest dat zo'n abrupte stop voor chaos gaat zorgen.

15.45 - Koning bezoekt corona-artsen in Erasmus MC
Koning Willem-Alexander heeft woensdag een bezoek gebracht aan het ziekenhuis Erasmus MC in Rotterdam. Hij bezocht de spoedeisende hulp en de ambulancehal. Ook sprak hij met corona-artsen en verpleegkundigen, en met ziekenhuisvoorzitter Ernst Kuipers. Hij is, als voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, een van de gezichten van de strijd tegen het virus en de zorg voor patiënten.

15.00 - Iets minder coronapatiënten opgenomen, kleine stijging op ic's
Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is met nog eens 18 afgenomen, van 2295 tot 2277. Die afname is alleen merkbaar op verpleegafdelingen. Intensivecareafdelingen noteerden juist een kleine toename. Daar liggen nu in totaal 606 patiënten, 8 meer dan een dag eerder, maakte het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) woensdag bekend.

Het LCPS meldde dinsdag een daling van 22 coronapatiÙnten. In een week tijd is het aantal in het ziekenhuis opgenomen coronapatiënten met zo'n 375 gedaald. De afnemende drukte in ziekenhuizen volgt op de diverse aanscherpingen van het coronabeleid door het kabinet. Na het instellen van strengere maatregelen is het aantal nieuwe coronabesmettingen flink gedaald, al meldde het RIVM woensdag weer een toename van 700 positieve testen ten opzichte van dinsdag.

14.39 - Minister spreekt van 'misverstand': geen voordeel na vaccinatie
Mensen die een vaccinatie krijgen tegen het coronavirus, krijgen in algemene zin geen extra voordelen ten opzichte van mensen die het vaccin weigeren. Wel kan het zo zijn dat groepen die eerder gevaccineerd zijn, zich niet aan bepaalde coronaregels hoeven te houden. Dat zegt minister Hugo de Jonge nadat onrust was ontstaan over zijn uitspraken dat bepaalde coronaregels langer gelden voor mensen zonder vaccinatie.

Kamerleden als PVV-leider Geert Wilders en Henk Krol reageerden woedend op de opmerkingen van De Jonge in het AD. Als bepaalde maatregelen voor niet-gevaccineerde mensen langer gelden dan voor mensen met een vaccin, zou dat eigenlijk neerkomen op een vaccinatieplicht, zeggen zij. Dat terwijl het kabinet steeds heeft beloofd dat vaccineren niet verplicht wordt. Die plicht komt er echt niet, benadrukte De Jonge nog maar eens.

14.04 - 5424 nieuwe besmettingen
Er zijn 5424 nieuwe coronagevallen in Nederland bijgekomen afgelopen etmaal. Dat is een fikse stijging ten opzichte van dinsdag. Het RIVM meldde toen 4695 gevallen.

Ook in Brabant is de toename hoger dan dinsdag: het afgelopen etmaal zijn 976 mensen positief getest, tegenover 747 dinsdag.

Wachten op privacy instellingen...

13.40 - Aanslagplegers testlocatie Beek en Donk nog niet vrij
De twee mannen (25 en 21 jaar) uit Beek en Donk en Gemert die een coronatestlocatie in Beek en Donk doelbewust beschadigden met zwaar vuurwerk, moeten twee weken langer de cel in. Maandag werden door de politie twee verdachten opgepakt. De mannen bekenden in hun verhoor dat ze betrokken waren bij de vuurwerkaanslag, die gepleegd zou zijn uit onvrede met de coronamaatregelen.

13.03 - 409 coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen
In de Brabantse ziekenhuizen zijn het afgelopen etmaal 34 nieuwe coronapatiënten opgenomen. In totaal liggen er nu 409 coronapatiënten in de ziekenhuizen in onze provincie.

Vier coronapatiënten zijn de afgelopen 24 uur overleden, 44 coronapatiënten zijn uit het ziekenhuis ontslagen en vier patiënten zijn overgeplaatst naar een ander ziekenhuis. Dit blijkt allemaal uit het dashboard van het Regionaal Overleg Acute Zorg, dat dagelijks wordt bijgewerkt.

12.15 - Ook Luchtmachtdagen gaan niet door
De Luchtmachtdagen van 2021 op vliegbasis Gilze-Rijen, gaan definitief niet door. Dat heeft Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Dennis Luyt besloten in overleg met de Luchtmachtraad en Defensiestaf. De Luchtmachtdagen is een grootschalig publieksevenement dat in totaal over twee dagen ongeveer 250.000 bezoekers trekt. De keuze is gemaakt om twee redenen.

10.45 - Consument at afgelopen periode weer wat meer chocola
De verkoop van chocola is de afgelopen periode weer wat gestegen. Chocolademakers worstelen vrijwel het hele jaar met een zwakke vraag door de coronapandemie. Doordat consumenten meer thuis zijn kopen ze minder chocola in een opwelling, op reis of als cadeau.

Dat komt naar voren uit nieuwe cijfers van Zwitserse chocolademaker Barry Callebaut. Dat bedrijf levert onder meer chocola aan Nederlandse supermarkten en de chocolade voor de Magnum-ijsjes van Unilever. Ook de producten van Tony's Chocolonely worden in de fabrieken van Barry Callebaut gemaakt. Naar eigen zeggen zitten er ingrediënten van de Zwitserse chocoladegigant in een op de vier chocoladeproducten die wereldwijd worden gegeten.

De omzet van Barry Callebaut was het afgelopen kwartaal nog wel 4 procent lager vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Maar in de vier maanden tot augustus daalde de omzet nog met meer dan 20 procent.

08.45 - Nederlandse koopjesketens profiteren van coronacrisis
Nederlandse koopjesketens profiteren van de coronacrisis, doordat consumenten meer op de kleintjes letten en bij discounters fors meer voordelige onderbroeken, kerstballen en schuursponsjes kopen dan vorig jaar. Onder meer Action, Zeeman en Big Bazar zagen hun verkopen dit jaar flink stijgen doordat veel van hun winkels in de buurt van thuiswerkers liggen, schrijft Het Financieele Dagblad (FD) op basis van een rondgang.

Bij Big Bazar ligt de omzetgroei nu rond de 11 procent, aldus de krant. Wibra plust in Nederland 5 tot 10 procent ten opzichte van vorig jaar. Zeeman moest dicht in zes van de zeven landen waar het actief is, maar draaide 10 procent meer omzet als de winkels open waren. Groeiwonder Action stoomt volgens het FD helemaal door.

07.51 - De Sintstraat en videobellen met piet: Sinterklaas in coronatijd
Sinterklaas en zijn pieten hebben in coronatijd nieuwe manieren gevonden om gezinnen te bezoeken. Zo doet de Sintstraat dit jaar zijn intrede in wijken en scholen en is de goedheiligman veel via video te boeken. Nagenoeg alle bedrijfsbezoeken zijn uit de agenda geschrapt, maar sinterklaas en piet bij je thuis uitnodigen blijkt populair als altijd, zo blijkt uit een rondgang van ANP langs bedrijven die sinterklazen en pieten verhuren.

"Het aantal boekingen is vergelijkbaar met andere jaren, maar we hebben wel een andere inzet: wij gaan niet naar mensen thuis, we doen digitale live-bezoeken", vertelt Maikel-Owen van Deest, eigenaar van ZoSint in Veendam en actief in Noord-Nederland. Van Deest maakt met zijn bedrijf gepersonaliseerde films, gericht op het gezin op basis van een vooraf ingevulde vragenlijst. Standaard videoberichten van de goedheiligman maakt hij niet, "want dat haalt de magie er af".

06.14 - Reisorganisaties stunten met prijzen
Wie er deze winter ondanks of juist vanwege corona even uit wil naar de zon, heeft, los van gele of oranje reisadviezen, nog steeds genoeg keuze bij Nederlandse vliegmaatschappijen KLM, Transavia, TUI en Corendon. Wie wil kan voor een prikje weg, blijkt uit een inventarisatie van De Telegraaf.

Met name de Canarische Eilanden Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote en Fuerteventura, alsmede Curaçao en Bonaire zijn populair, omdat daarvoor code geel (vakantiereizen toegestaan) geldt, en het weer goed is met temperaturen van 25 tot 30 graden.

De touroperators zijn terughoudend met het van de daken schreeuwen van goedkope zonreisjes, omdat dit politiek-maatschappelijk gevoelig ligt. Het kabinet heeft alle Nederlanders opgeroepen tot half januari zoveel mogelijk thuis te blijven om ’import’ van besmettingen uit het buitenland te voorkomen.

06.00 - 'Coronajaar wordt recordjaar voor hypotheken'
De hypotheekmarkt lijkt dit jaar op weg naar een recordomzet. Die voorspelling doet consultancybureau IG&H in zijn hypotheekupdate waarin de gegevens over het derde kwartaal werden weergegeven. In die periode groeide de hypotheekomzet met ruim een kwart ten opzichte van een jaar eerder tot 41 miljard euro.

Ook ten opzichte van het tweede kwartaal nam de omzet toe. De gemiddelde hypotheeksom was in het derde kwartaal met 342.000 euro 2,8 procent hoger dan de voorgaande periode. Daarbij was de stijging van de gemiddelde hypotheekwaarde groter voor over- en bijsluiters dan voor starters en doorstromers.

05.30 - NS vraagt reizigers zich voor treinrit te registreren
De NS vraagt vanaf woensdag reizigers om zich, voordat ze in de trein stappen, te registreren via de NS-app of de site Reisplanner van de Nederlandse Spoorwegen. Met de dienst Treinwijzer kan een reiziger een signaal kan worden gegeven wanneer onverwachte drukte dreigt. De reiziger kan er dan voor kiezen grote drukte te vermijden. Het gaat om een vrijwillige service, schrijft het AD.

De afgelopen zomer onderzocht de NS met het oog op het coronavirus of de service kan helpen. Zo’n 5000 passagiers namen deel aan de test. In totaal maakten zij bijna 150.000 treinreizen, die vooraf werden aangemeld. De resultaten van deze eerste test, die zich vooral richtte op gebruiksgemak en verfijning van de techniek, waren volgens de NS overwegend positief en daarom zette het spoorbedrijf de test voort.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!