Snert met platte rib - Smakelijk recept uit 'Lekker Weekend!'

14 november 2020 om 12:26 • Aangepast 16 november 2020 om 09:26
nl
Elke zaterdagochtend hoor je in het radioprogramma Lekker Weekend! kort na halfelf een chefkok over een Brabants streekproduct. Zaterdag 14 november hoorde je chef Maarten Saakes. Hij koos voor een oer-Nederlands recept met platte rib van de Heyde Hoeve: snert! En hij geeft meteen een recept voor meerdere porties, zodat je een deel kunt invriezen voor latere tijden.
Profielfoto van Hilde de Bresser
Geschreven door
Hilde de Bresser

Wat heb je nodig voor deze erwtensoep:

  • Vijf liter water
  • Een kilo platte rib, zonder bot
  • Zeshonderd gram knolselderij in blokjes
  • Zeshonderd gram ui in blokjes
  • Zeshonderd gram preiringen
  • Driehonderd gram geweekte spliterwten
  • Driehonderd gram geweekte hele erwten
  • Tweehonderd gram spekreepjes
  • Twee rookworsten, gesneden
  • Een halve bos bladselderij, gesneden

En zo maak je de soep:

  • Doe alle erwten in een grote pan. Zet ze goed onder water en laat minimaal 12 uur wellen.
  • Als je daarna aan de slag gaat, bak je eerst de blokjes knolselderij, preiringen en ui aan.
  • Bak de spekreepjes uit, en voeg daar de gesneden rookworst bij. Vervolgens komt hier de bladselderij bij. Zet dit even in de koelkast.
  • Pak een grote pan soep waar minimaal zeven liter in kan.
  • Doe hier de platte rib in en breng aan de kook.
  • Als de rib bijna gaar is, voeg je de aangebakken groenten toe.
  • Kook de rib en de groenten zo'n twintig minuten samen. Haal dan de platte rib eruit.
  • Als de rib afgekoeld is, snijd je hem fijn. Voeg dit dan bij de spekjes, rookworst en bladselderij.
  • Hierbij komen nu de gewelde erwten.
  • Blijf goed roeren. Als de erwten helemaal gaar zijn, voeg dan alles toe en kook nog een minuut of twintig door.

Smakelijk!

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!