Stoppende nertsenhouders krijgen veel vergoed, maar niet alles

19 november 2020 om 19:20 • Aangepast 30 november 2020 om 09:58
nl
Nertsenhouders die vervroegd stoppen met het fokken van nertsen en gebruikmaken van de stoppersregeling krijgen een deel van de schade vergoed maar niet alles. Landbouwminister Carola Schouten heeft bepaald dat 15 procent valt onder het normale ondernemersrisico.
Profielfoto van ANP
Geschreven door
ANP

De fokkers worden wel drie jaar gecompenseerd voor het verlies aan inkomsten, waardeverlies van hun fokdieren en een ontslagvergoeding aan het personeel. Ook krijgen de fokkers een bijdrage voor het zoeken naar ander werk.

Afhankelijk van de snelheid van de behandeling van het wetsvoorstel kan volgens het kabinet begin volgend jaar een definitief einde komen aan deze omstreden bedrijfstak. Nertsenhouders zouden in 2024 verplicht worden te stoppen, maar dat is vervroegd omdat de pelsdieren een rol kunnen spelen in de verspreiding van het coronavirus. Een nieuw fokseizoen zit er daardoor niet meer in. Sinds dit voorjaar geldt een vervoersverbod en dat blijft van kracht tot alle nertsen gedood zijn. De fokdieren kunnen dus ook niet meer worden verkocht.

'Gezonde bedrijven'
De stoppersregeling maakt onderscheid tussen 'gezonde' boerderijen en bedrijven die wegens een coronabesmetting geruimd zijn. Die tweede groep krijgt minder compensatie, maar heeft eerder al een ruimingsvergoeding gekregen. Ook bedrijven die dit jaar stil hebben gelegen, kunnen in aanmerking komen voor compensatie. Zij moeten dan wel kunnen aantonen dat zij plannen hadden om de komende drie jaar wel actief te zijn.

De regeling volgt op het wetsvoorstel van Schouten om tot een vervroegde beëindiging van de pelsdierhouderij te komen. Haar plannen zijn eerder deze week naar de Tweede Kamer gestuurd. Het parlement gaat er op 30 november over discussiëren, waarna op 1 december de stemming volgt. Vervolgens wordt het voorstel in de Eerste Kamer beoordeeld.

Wachten op privacy instellingen...

De hoogte van de compensatie zal dus per nertsenhouder verschillen, maar loopt bij een bedrijf met een gemiddeld aantal fokdieren al gauw in de tonnen. Er kan volgens Schouten niet over worden onderhandeld. Voor de regeling was eerder al maximaal 130 miljoen euro beschikbaar gesteld, plus 20 miljoen euro aan uitvoeringskosten. Dat bedrag zal naar verwachting afdoende zijn.

Het wetsvoorstel is er gekomen na overleg met de belangenorganisatie NFE (Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders) en de vakgroep pelsdierhouderij van LTO Nederland. Zij hebben al laten weten dat de 150 miljoen die Schouten wil uittrekken veel te weinig is. Volgens NFE-directeur Wim Verhagen is tussen de 250 en 300 miljoen euro nodig.

140 fokkerijen
Een jaar geleden telde Nederland nog 140 fokkerijen. Sinds eind april werden er 69 geruimd, omdat daar het coronavirus was geconstateerd. Veruit de meeste van die fokkerijen (44) staan in Brabant.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.