Pretparken vroegen deze keer geen coronasteun, maar ‘volgende keer staat de Efteling er weer bij'
De noodsteun is een subsidie voor loonkosten om de coronacrisis door te komen. Eerder dit jaar werd deze voor het eerst toegekend, later volgt nog een derde reeks.
De Efteling (eerder 9 miljoen) en de Beekse Bergen (eerder ruim een miljoen) komen bij ronde twee niet in de lijst voor. Volgens Geijer is dat te danken aan de versoepelingen in de zomer, waardoor de parken omzet hebben kunnen draaien en niet meer voldoen aan de criteria van de NOW-regeling. Al zou het zomaar kunnen dat ze straks, bij de derde aanvraag weer gewoon in het rijtje staan. “Nu de parken en horeca weer een hele tijd gesloten zijn, is de kans groot dat ze toch weer steun gaan aanvragen.”
Deze Brabantse bedrijven ontvangen in de tweede ronde de meeste overheidssteun:
- DAF Trucks Eindhoven: 20,4 miljoen euro
- VDL Eindhoven: 12,7 miljoen euro
- Hutten Catering Veghel: 9,1 miljoen euro
- E V Tilburg (Payrolling): 7,9 miljoen euro
- Kolibrie Tilburg (horecapersoneel): 7,4 miljoen euro
- Appel Bedrijfscatering Den Bosch: 5 miljoen euro
- Maas international Bedrijfscatering Son en Breugel: 4,2 miljoen euro
- V’business catering Rosmalen: 4,1 miljoen euro
- Fujifilm Tilburg: 3,9 miljoen euro
- EG Services Tankstations Breda: 3,8 miljoen euro
Industrie
Wat opvalt in Brabant zijn de vele industriële bedrijven die steun krijgen. Geijer: “Die sector is groter in Noord-Brabant dan in de rest van Nederland, en dat zie je terug in de lijst met namen als DAF en VDL.”
Een andere Brabantse reus, ASML, vroeg ook de tweede ronde geen steun aan. Dat komt volgens Geijer omdat de vraag naar consumentenelektronica, waar ASML chips voor maakt, door het thuiswerken juist groter dan normaal is. Voor truckfabrikanten is dat anders: “Transportbedrijven zijn door de crisis terughoudender bij de aanschaf van nieuwe spullen.”
1000 euro
De cateringbedrijven en uitzendorganisaties in de top 10 zijn eenvoudig te verklaren: door het afgelasten van evenementen en het vele thuiswerken is er minder catering nodig, en bedrijven die minder personeel nodig hebben door de crisis nemen als eerste afscheid van hun uitzendkrachten.
Tussen alle miljoenen staan ook kleine bedrijfjes die slechts een beetje steun kregen. Deze bedrijven bungelen onderaan de lijst:
- Kapper Spiegeltje Spiegeltje in Bergeijk: 1000 euro
- Dreeling SportHorses in Heeze: 1000 euro
- Feltmen vloerkleden in Oss: 1004 euro
- Cafetaria Yin & Xu in Etten-Leur: 1024 euro
- Wijnhandel Roest in Bladel: 1024 euro