Loek (95) doet aan Tai Chi en appt met zijn kleindochter: 'Maar Facebook is niets voor mij'
In de huiskamer staat een computer, want Loek is met zijn 95 jaar ook nog online. Alleen van Facebook moet hij niets hebben: "Die sociale media heb ik even gedaan, maar Facebook en Twitter, dat is niets voor mij". Het is duidelijk, deze man is helemaal bij de tijd. Zo appt hij met zijn kleindochter, iets waar sommige zestigers al moeite mee hebben.
Deze week begint een campagne om jongeren attent te maken op de waarde van ouderen. Boegbeeld van de campagne is Willeke Alberti. Over tien jaar zijn twee miljoen Nederlanders boven de 75. Ook Brabant kleurt steeds grijzer.
Met de tijd meegaan
Loek, die dit jaar is uitgeroepen tot vitaalste oudere van Nederland, vindt zo'n campagne niet echt hard nodig: "De veranderingen in de samenleving gaan snel, je moet met de tijd meegaan, al is dat soms wel lastig. Ik lees graag en blijf van alles op de hoogte".
Loek vertelt over zijn ervaringen met appen:
Heeft hij dan geluk dat hij op hoge leeftijd nog gezond is? "Nee hoor niet alleen geluk, het heeft ook te maken met je levenswijze. Je moet blijven bewegen, ik wandel graag", zegt de gedisciplineerde oud-beroepsmilitair. Ook doet hij aan de Chinese vechtsport Tai Chi, om in beweging te blijven. Al gaat dat allemaal wel wat moeilijker als je zo oud bent: "Ik kan niet meer alle bewegingen zo snel maken".
Uitzonderlijk
"De vitaliteit van Loek is uitzonderlijk, maar zijn zin om mee te blijven draaien in de maatschappij, zie je bij de meeste ouderen terug", zegt socioloog Eric Schoenmakers van Fontys Hogeschool Eindhoven.
"Als we eens stoppen met kijken naar wat er niet meer kan en kijken naar wat er juist wel kan, dan gaat er een wereld voor ons open." De socioloog benadrukt dat het niet alleen jongeren zijn die een verkeerd beeld hebben van ouderen, maar dat dit geldt voor mensen van alle leeftijden: "Zelfs ouderen hebben vaak een negatief beeld van mensen die nog ouder zijn".
Als de verslaggever en cameraman weggaan bij Loek Middel zeggen we: "Misschien tot over vijf jaar, als u honderd wordt". Nou dat weet ik niet hoor, zegt Loek: "Mijn leven is eigenlijk wel voltooid".