Drukte in Breda en Tilburg 'onder controle', winkels blijven open
"Vrijdagavond was het heel erg druk. Zaterdag valt de drukte nog mee", zegt Samantha van Rooij, regisseur van Binnenstad Tilburg. "We zijn goed voorbereid op alle scenario's. Ook de artiest die bij de 'rotonde' in Heuvelstraat bezoekers op een leuke manier op het naleven van de coronamaatregelen wijst, doet het goed."
Bij een aantal winkels staat al een rij met wachtende klanten. "Om de rijen niet eindeloos lang te laten worden, hebben we borden met de tekst 'einde rij' geplaatst. We kunnen eventueel de Heuvelstraat nog afsluiten en de klanten gedoseerd binnen te laten. Zover is het vandaag nog niet gekomen. We hebben veel beveiligers en gastheren en -vrouwen op de been. We denken niet dat extra omleidingen of afsluitingen nodig zijn."
Drukte in Breda 'valt mee'
In Breda vinden veel winkelende mensen het erg druk. “Ik ben verbaasd dat er zoveel mensen op de been zijn, waarvan de meeste zonder mondkapje”, aldus een Belgische meneer. Volgens Jos Koniuszek van het ondernemersfonds valt het nog wel mee. “Het ziet er soms druk uit, maar als je er tussendoor loopt is er meestal nog genoeg ruimte. Op verschillende punten staan er camera’s die alles in de gaten houden."
“Wij kunnen er ook niet zoveel aan doen. Normaal hebben we allerlei campagnes lopen om mensen naar Breda te trekken. Maar dat doen we nu niet. Toch komen er ook veel Belgen, want bij de zuiderburen is alles dicht, dus zo gek is dat niet", aldus Koniuszek.
Den Bosch: weinig mondkapjes
“Volgens de Druktemeter van Den Bosch is nog niet te druk in het centrum van Den Bosch”, dat zegt Marcel van Zwam van ondernemersvereniging Hartje ’s-Hertogenbosch. “Toch kreeg ik berichten dat het op sommige plekken in het centrum best druk was. Bij de grote bekendere winkels staan lange rijen mensen te wachten. Slechts enkele straten zijn oranje gekleurd in de Druktemeter, de rest is groen.” Het was Van Zwam wel opgevallen dat weinig mensen een mondkapje droegen.
Veilig alternatief
Het veiligste alternatief voor de grote Brabantse steden, zo typeert Peter van den Elzen, centrummanager van de gemeente Uden, zijn stad. “Vrijdag was met Black Friday de graadmeter. Het was gemoedelijk druk in het centrum van Uden. Ons centrum kan best wel wat mensen aan. Zaterdag was het wel wat drukker, maar goed te doen. Bij de bekendere cadeauwinkels stonden wel wachtrijen. Veel mensen hebben in een eerder stadium al hun aankopen gedaan, dat scheelde al in de drukte. Daartoe hebben we ook opgeroepen. De problemen van een grote stad die kennen we niet in Uden.”
Straten en pleinen hoeven niet te worden afgesloten. In het centrum van Uden staan al sinds afgelopen zomer grote borden met informatie en zijn er looproutes gemaakt. Ook de coronamaatregelen worden in acht genomen, vertelt Van den Elzen. “Veel mensen dragen mondkapjes, ook in de winkels. De ondernemers hebben de klanten via deurposters al op de hoogte gebracht dat het vanaf dinsdag verplicht is.”
Meer werk beveiligingsbedrijven
Ook beveiligingsbedrijven, die door gemeentes worden ingezet, merken dat het drukker is. Dat zegt Pieter van de Broek van beveiligingsbedrijf Scorpions: "Wij beveiligen vooral winkelcentra en daar schalen we op. We hebben dan twee of drie keer zoveel mensen rondlopen. Je wilt dan toch bij iedere ingang mensen hebben staan, voor als het druk wordt. In plaats van het ouderwetse beveiligingswerk zijn we nu meer aan het crowdmanagen. We hebben gelukkig veel ervaring in de evenementenbranche, dus dat komt nu mooi uit. We hebben nog geen excessen gehad. We zorgen dat de rijen goed staan, bijvoorbeeld dat ze niet voor de kassa doorlopen of over een looproute.”
Schandalig
In verschillende steden, onder meer in Eindhoven, werden vrijdagavond al mensen opgeroepen om niet meer op de Black Friday-koopjes af te komen. “Het was schandalig. Grote winkels hebben veel geld uitgegeven om klanten naar de winkels te lokken. Het was een gekkenhuis”, vertelt Linda Vermeulen van FNV Handel. “We hebben veel klachten gekregen van medewerkers die zich niet veilig voelden. Mensen konden de afstand niet bewaren en hielden zich niet aan de regels.”
De grote ketens gaan volgens de vakbond voorop in het koopfestijn. “Ze denken alleen aan omzet en niet aan de gezondheid van de medewerkers. Dat geldt overigens niet goed voor alle winkels. Sommigen doen hun uiterste best om het volgens de regels te laten verlopen. Overigens vinden we dat de overheid hier dichter op moet zitten en zich moet bemoeien met dit omzet denken. De stunts gaan ten koste van de medewerkers.”