Enorm smerig crystal meth lab Lage Zwaluwe: laboranten veroordeeld

3 december 2020 om 16:26 • Aangepast 10 december 2020 om 16:26
nl
De rechtbank in Breda heeft de mannen veroordeeld die achter een groot crystal meth lab zaten in Lage Zwaluwe. Er lag dertigduizend liter drugsafval en grondstoffen binnen in een van de smerigste labs van de voorbije jaren. Het was ook het eerste grote lab dat de politie vond waarin crystal meth kon worden gemaakt. Daarna doken er veel meer op, waaronder de drugsboot in het nabijgelegen Moerdijk. Intussen zitten we in een golf aan crystal meth labs.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

De rechtbank gaf de man die er naast woont vijf jaar cel voor het drugslab en twee maanden daarbovenop voor een wietkwekerij onder zijn tuinhuis. Een medeverdachte uit Maastricht kreeg vijf jaar. Dat waren ook de straffen die waren geëist door het Openbaar Ministerie in Breda

Tuinhuis
Het lab werd bij toeval ontdekt in oktober 2018. De gemeente en de politie waren eigenlijk een wietkwekerij op het spoor. Die werd ook gevonden onder het tuinhuis van de buurman en huurder van de loods. Deze Pedro D. was nog even voortvluchtig maar hij was de eerste die de politie kon pakken. Maanden later bleek er nog een tweede spoor van iemand. Ook die kon de politie vinden en arresteren, het was John R. uit Maastricht.

Er is volgens deskundigen op grote schaal geproduceerd in de loods aan De Zwingel in Lage Zwaluwe. Het NFI (Nederlands Forensisch Instituut) sprak van een 'zeer groot laboratorium'. Dat was ook af te lezen aan twee enorme kookketels die er stonden van ieder 850 liter.

Het lab draaide tussen 1 april en 10 oktober 2018. Alles wijst er op dat er vooral amfetamine werd gemaakt. Het ging om 'kleinschalig kristalliseren' van crystal meth.

Organisatie
Het bewijs bestond onder meer uit dna-sporen op latexhandschoenen van D. De politie vond ook dna van R. op een masker en hij had een notitieboekje waarin hij aantekeningen had gemaakt over chemische stoffen.

Van eventuele andere verdachten is niks gevonden. Maar zowel het OM als de rechtbank zijn er van overtuigd dat er meer mensen bij betrokken waren. De rechtbank schrijft in haar uitspraak 'dat verdachte niet degene is geweest die aan de touwtjes heeft getrokken. Het vermoeden bestaat dat er een grotere groepering achter zit'.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.