Video

Martelcontainer Wouwse Plantage: wie moest er worden opgesloten?

4 december 2020 om 12:31
nl
Welke criminelen in de martelkamer in Wouwse Plantage moesten worden opgesloten, dat wil het Openbaar Ministerie (OM) voorlopig niet zeggen. Afgelopen dagen circuleerden allerlei namen in de media. Duidelijk is wel dat er een grote ruzie woedt in de onderwereld over vele miljoenen en dat die martelkamer daarom mogelijk was gebouwd.
Profielfoto van Willem-Jan JoachemsProfielfoto van ANP
Geschreven door

"Dat heeft alles te maken met veiligheid", zei de officier van justitie vrijdag op een tussentijdse zitting tegen de tien verdachten in de zaak, in de extra beveiligde rechtbank, de bunker in Amsterdam-Osdorp.

Ter sprake kwamen de berichten in NRC en Het Parool over een dodenlijst van de verdachten. Daarop stonden namen van criminelen. Diverse kranten schreven al over ene 'Ahmed G.' uit Amstelveen en 'Ali de Iraniër' alias 'Boss' die in Dubai zou wonen. Hij wordt ook al 'Taghi 2' genoemd.

Conflict over honderd miljoen euro?
De officieren van justitie zeiden het OM dat er slechts 'een vermoeden' van is van die dodenlijsten maar dat ze die bij politie en justitie dus niet hebben. Het OM wilde wel zeggen dat er in de onderwereld sprake is van "een zeer ernstig conflict" over geld.

In de media is gesuggereerd dat het conflict gaat over honderd miljoen euro.

Raamsdonksveer
Slachtoffer van de diefstal van die honderd miljoen zou hoofdverdachte Roger P. zijn, alias Piet Costa uit Rotterdam. De politie arresteerde hem afgelopen zomer in verband met megatransporten van cocaïne in de Rotterdamse haven.

Op zijn aanklacht staat ook dat hij achter een drugstransport naar Brabant zat. Het gaat hier om een lading coke die in december 2015 in Raamsdonksveer is ontdekt. In die zaak zijn er al diverse verdachten veroordeeld tot hoge celstraffen.

Die drugszaak speelt apart voor de rechtbank in Rotterdam.

Wouwse Plantage
In oktober werd Roger P. in zijn cel aangehouden voor zijn prominente rol in de zaak over de martelcontainer in een loods aan de Julianaweg in Wouwse Plantage. Justitie ziet hem als de opdrachtgever van het bizarre project.

De verdachten hadden twee loodsen in Wouwse Plantage en Rotterdam , waarin een aantal zeecontainers was geplaatst. In Wouwse Plantage bouwden ze naar eigen zeggen hun eigen 'bajes' , waarin ontvoerde criminele vijanden konden worden opgesloten. Het ging om geluidsdichte cellen.

Vingers afknippen
Een ervan was ingericht als martelkamer, met een tandartsstoel waarop slachtoffers konden worden vastgebonden. Bij de ontmanteling van de loods werden martelwerktuigen gevonden, waaronder een speciekuip om te kunnen 'waterboarden' en kniptangen om vingers en tenen af te knippen.

Beelden van de inval:

Wachten op privacy instellingen...

De verdachten zwijgen tot nu toe. Justitie beschikt over een grote hoeveelheid belastend materiaal en stelt dat het bewijs steeds steviger wordt.

'Geen genade'
Dat zijn chats tussen de verdachten. Door het hacken van EncroChat kon de recherche een tijd lang live meelezen. De loodsen werden in observatie genomen.

Het OM citeerde enkele chats. "Maat, ze gaan vroeg of laat allemaal aan de beurt komen", noteerde een van de verdachten. "Geen genade."

Hoofdverdachte P. zou hebben geschreven: "Ik hoop dat ik de kans krijg om ze te martelen." P. verscheen vrijdag niet op de zitting in de bunker.

Ontvoeringen
De ontvoeringen zouden door 'arrestatieteams' vanuit de loods in Rotterdam worden gedaan, met snelle (gestolen) auto's. Het OM zei dat de in Rotterdam gevonden politie-uniformen zijn gestolen bij een inbraak in een politiebureau in Haren.

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.