Brood gevuld met zuurkool, rookworst en grove mosterd - Smakelijk recept uit 'Lekker Weekend!'
5 december 2020 om 12:30 • Aangepast
7 december 2020 om 10:55
nl
Elke zaterdagochtend hoor je in het radioprogramma Lekker Weekend! kort na halfelf een chefkok over een Brabants streekproduct.
Zaterdag 5 december hoorde je Arnoud de With. Hij haalde rookworst bij de buurtslager en kwam met een mooi recept voor koude dagen.
Het deeg voor het brood kun je maken met behulp van onderstaand recept, maar een kant-en-klare broodmix waar alleeen water aan toegevoegd hoeft te worden, is net zo goed.
Gebruik voor dit recept verse zuurkool, die blijft lekker knapperig en fris.
Dit heb je nodig voor het deeg:
- driehonderd gram patentbloem
- vijftig gram volkoren speltmeel
- tweehonderdtien mililiter lauw water
- een theelepel zout
- negen gram gedroogde gist
- een theelepel gemalen mosterdzaad
- een halve theelepel gemalen kruidnagel
Voor de vulling:
- honderdvijftig gram verse zuurkool
- twee eetlepels grove mosterd
- zwarte peper uit de molen
- een halve rookworst
En ook: boter om in te vetten, en bloem
Zo maak je dit gevulde brood:
- Meng de ingredienten voor het brooddeeg tot een homogene massa en kneed het tien tot vijftien minuten
- Bol het deeg op en laat het een uur rijzen, zodat het volume verdubbelt
- Rol het deeg uit tot een vierkante plak van een centimeter dik. De plak moet drie centimeter minder breed zijn dan het cakeblik
- Besmeer de deegplak met de grove mosterd en beleg vervolgens met zuurkool
- Snijd de rookworst in kleine dobbelstenen en verdeel over de zuurkool
- Maak af met een paar flinke draaien zwarte peper uit de molen
- Smeer het cakeblik in met gesmolten boter en bestuif met een beetje bloem
- Rol de deegplak op en leg met de naad naar beneden in het blik
- Laat nogmaals een uur rijzen
- Bak het brood in een klein half uur af op 190 graden
- Laat voor het snijden afkoelen op een rooster
- Voor een extra krokante korst laat je het brood na het afkoelen nog vier minuten in de oven afbakken.
Smakelijk!