Huiseigenaren zijn paar tientjes meer kwijt aan gemeenteheffingen
Zo stijgt de ozb gemiddeld met 3,2 procent. In negen gemeenten gaat de ozb-belasting op het eigen huis met meer dan 10 procent omhoog. Uitschieter is Bergen op Zoom, daar stijgt de ozb met 27,3 procent.
Opvallend is dat zestien gemeenten de ozb volgend jaar verlagen. In het Noord-Hollandse Beverwijk is de daling met 5,7 procent het grootst.
Afvalstoffenheffing weer flink duurder
De afvalstoffenheffing steeg dit jaar al gemiddeld met 9,6 procent, volgend jaar gaat deze omhoog met 7,5 procent. Uitschieter hier is Oss waar het tarief ruim 38 procent wordt verhoogd.
Belangrijkste oorzaak voor deze verhogingen lijkt de hogere belasting te zijn die gemeenten betalen voor het storten en verbranden van restafval. In 2019 ging deze belasting van 13 euro naar 31 euro per ton afval. Daarmee wil de overheid recycling bevorderen. Veel gemeenten berekenen de kosten door in een hogere afvalstoffenheffing.
'Nieuwe realiteit'
De jaarlijkse toename van de ozb ruim boven inflatie lijkt de 'nieuwe realiteit' te zijn, aldus VEH-directeur Karsten Klein. "Als de minister gemeenten niet steunt met meer geld voor maatschappelijke zorgtaken, dan kan het bijna niet anders dan dat deze belasting volgend jaar omhoogschiet."
Veel gemeenten hebben te kampen met steeds grotere tekorten door bijvoorbeeld de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de jeugdzorg, merkt VEH op. Ze verhogen dan de ozb-tarieven om deze tekorten aan te vullen.
Bekijk hieronder hoe het zit in jouw gemeente. Niet alle Brabantse gemeenten zijn meegenomen in de steekproef van VEH.