Coronanieuws: 'Twee derde wil gehele lockdown om toenemend aantal besmettingen'
De hoofdpunten:
- In onze provincie steeg het aantal coronabesmettingen vrijdag naar 1404, dat zijn er 37 meer dan donderdag.
- Er liggen 292 mensen in Brabant in het ziekenhuis.
- Horeca houdt vast aan illegale heropening op 17 januari en roept op om massaal te reserveren.
- Brabantse ziekenhuizen vragen personeel of ze kerstverlof willen inleveren.
- Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.
23.00 - Einde liveblog
Tot zover dit liveblog voor vandaag! Morgen lees je alle ontwikkelingen weer in een nieuw blog. Hieronder kun je alles rustig teruglezen.
22.00 - 'Twee derde wil gehele lockdown om toenemend aantal besmettingen'
Twee derde van de Nederlanders vindt dat Nederland een paar weken in lockdown moet vanwege het toenemend aantal coronabesmettingen. Dat meldt Hart van Nederland, dat ruim 4600 deelnemers van het Hart van Nederland-panel erover ondervroeg. Een lockdown wordt door de meerderheid van de ondervraagden gezien als de beste oplossing nu de besmettingscijfers niet dalen.
Nederlanders lijken bereid te zijn om het een en ander in te leveren, schrijft Hart van Nederland. Zon 71 procent heeft het ervoor over om de feestdagen alleen thuis door te brengen, als dat de verspreiding van het coronavirus stopt. Bij panelleden boven de 50 jaar is die bereidheid iets hoger, 81 procent.
21.00 - 'Geen langere kerstvakantie, dus kiezen scholen voor online onderwijs'
Meerdere middelbare scholen hebben nu al besloten dat zij de week na de kerstvakantie uitsluitend online onderwijs aanbieden aan hun leerlingen. Dat schrijft de NOS. "Zij vrezen meer besmettingen als leerlingen kort na de feestdagen, als ze mogelijk meerdere contacten hebben ontmoet, weer fysiek naar school komen. De scholen in kwestie doen wat het kabinet wel overwoog, maar uiteindelijk niet deed: de kerstvakantie een week verlengen. Die ruimte hebben zij volgens de regels", zo schrijft de omroep.
20.45 - Kleurrijke complimenten voor medewerkers Maasziekenhuis
De medewerkers van het Maasziekenhuis in Beugen krijgen een kleurrijk steuntje in de rug, in deze donkere tijden. De Stichting Vrienden van het Maasziekenhuis projecteert vanaf vrijdag elke dag complimenten op het ziekenhuis. De actie duurt tot en met Kerstmis. Dezelfde boodschap lees je ook op led-zuilen als je Boxmeer binnenrijdt.
"Door de noodzakelijke beschermende maatregelen in verband met Covid-19 loopt iedereen de benen uit het lijf. We realiseren ons dat dit erg veel van de medewerkers vraag", schrijft de stichting.
19.00 -
GGD'en assisteren bij vaccinatie zorgmedewerkers verpleeghuizen
De gezondheidsdiensten zullen de verpleeghuizen ondersteunen bij de vaccinatie van hun zorgmedewerkers. Een verzoek daartoe van de werkgevers in de zorg is door GGD GHOR Nederland, de overkoepelende organisatie van GGD'en, ingewilligd.
Zodra het Europees Medicijn Agentschap (EMA) naar verwachting uiterlijk eind december het vaccin van BionTech/Pfizer goedkeurt, kunnen in de loop van januari zorgmedewerkers gevaccineerd worden tegen het coronavirus, aldus de GGD'en vrijdag.
Zorgmedewerkers van verpleeghuizen ontvangen daarvoor als eerste groep een uitnodiging, laat voorzitter André Rouvoet van GGD GHOR Nederland weten. De werkgevers in de zorg hebben de GGD'en donderdag om hulp gevraagd en volgens hem zijn de GGD'en bereid om te helpen. Rouvoet: "Wij zijn erg blij met het feit dat de zorgmedewerkers van verpleeghuizen in de loop van januari gevaccineerd kunnen worden tegen het coronavirus, een belangrijke stap in de strijd tegen het virus en in het beschermen van onze kwetsbaren."
18.45 - 3.700 euro voor inzamelingsactie voor Eindhovenaren in financiële problemen
Afgelopen maandag is Coronahulp Eindhoven een inzamelingsactie gestart. Het doel is om zoveel mogelijk Eindhovenaren die het financieel moeilijk hebben te voorzien van een driegangendiner. Inmiddels is er al meer dan 3.700 euro opgehaald voor de actie Eindje voor Eindje.
17.30 - Horeca houdt vast aan illegale heropening op 17 januari en roept op om massaal te reserveren
Duizenden kroegbazen en restauranthouders roepen hun gasten op om een reservering te maken voor zondag 17 januari. Dat zeggen ze tegen Omroep Brabant. Op die dag willen zij, hoewel dat nog niet mag van de regering, hun deuren weer openen. Deze al eerder aangekondigde actie gaat door omdat de horecabazen de extra steunmaatregelen van het kabinet onvoldoende vinden. Via een campagne op social media wil de horeca mensen mobiliseren.
16.40 - Samenwerking Meldpunt Mondkapjes Nederland met discriminatiemeldpunten
Meldpunt Mondkapjes Nederland gaat vanaf nu samenwerken met de verschillende discriminatiemeldpunten in Nederland. Doel is om de discriminatie van gehandicapte en chronisch zieke kinderen op middelbare scholen wegens het niet-dragen van mondkapjes tegen te gaan. Er wordt geconstateerd dat zowel volwassenen als kinderen in de problemen komen door het gedwongen dragen van mondkapjes. "Hier moet snel actie op worden ondernomen", zo schrijft het meldpunt.
16.00 - Brabantse ziekenhuizen vragen personeel of ze kerstverlof willen inleveren
De Brabantse ziekenhuizen vragen nu al aan medewerkers of ze bereid zijn om hun kerstverlof terug te geven. “We proberen op die manier het rooster rond te krijgen. Ik hoop dat we het gaan redden, anders moeten misschien verloven ingetrokken worden", zegt ziekenhuisdirecteur Bart Berden tegen Omroep Brabant. Hij spreekt als voorzitter van het Regionaal Overleg Acute Zorg namens alle ziekenhuizen in Brabant.
Het vooruitzicht van een zware kerst is fysiek en ook emotioneel belastend voor het personeel, zegt Berden. “De medewerkers willen met kerst graag bezig zijn met anderen dingen dan hard werken. Maar we hebben het zwaar te halen deze kerst, dus het kan zijn dat we toch een beroep moeten doen op medewerkers om te komen werken.”
14.40 - De Jonge: tegenslag coronavaccin geen gevolgen voor Nederland
De tegenslag die farmaceuten Sanofi en
GlaxoSmithKline (GSK) ervaren bij de ontwikkeling van een
coronavaccin heeft niet direct gevolgen voor Nederland. Dat was
'ingecalculeerd', zegt minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid.
Het nieuws is geen verrassing, aldus de bewindsman. "Juist daarom hadden we zo'n brede vaccinportfolio opgebouwd." Het kabinet heeft bijna 60 miljoen vaccins aangekocht die van zes verschillende producenten komen.
14.25 - 1404 besmettingen in Brabant
In Brabant zijn sinds donderdag 1404 besmettingen gemeld. Gisteren waren dat er 1367.
14.18 - Opnieuw bijna 9000 coronabesmettingen in Nederland.
In de afgelopen 24 uur zijn bijna 9000 coronabesmettingen gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat zijn er 120 meer dan donderdag, toen er bijna 8800 nieuwe gevallen werden gemeld.
In de afgelopen zeven dagen zijn bijna 51.000 mensen positief getest, tegen iets meer dan 35.000 de week ervoor. In totaal is het virus nu bij bijna 595.000 mensen in Nederland vastgesteld.
Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 65. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen afgelopen etmaal zijn overleden. Op donderdag waren 64 sterfgevallen gemeld. Sinds het begin van de uitbraak is van 9967 mensen zeker dat ze aan de gevolgen van de besmetting zijn overleden.
13.21 -
'Meerderheid kinderen vond onderwijs voor coronacrisis beter'
Meer dan de helft van de kinderen in de wereld, 61
procent, vond het onderwijs in hun land beter voordat de
coronacrisis uitbrak. Dat maakt Terre des Hommes op uit de
resultaten van een onderzoek onder ruim 26.000 kinderen van acht tot
zeventien jaar in 137 landen, waaronder Nederland.
12.29 - Boeren en tuinders organiseren gezinsactiviteiten voor kerst
Boeren en tuinders door heel Nederland gaan
gezinsactiviteiten organiseren voor kerst. Het gaat bijvoorbeeld om
puzzeltochten met de auto, verlichte boerderijenroutes en
afhaalpunten (drive-throughs) om streekproducten op te halen.
De evenementen worden gehouden in het weekend van 18 en 19 december en zijn een initiatief van de land- en tuinbouworganisaties ZLTO, LTO Noord en Boert Bewust.
11.56 - Waarschuwing voor de risico's van het vervoer van carbid
De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT)
waarschuwt voor de risico's van het vervoer van carbid. Dat is in
trek nu, vanwege het vuurwerkverbod. Volgens de ILT is de vraag naar
carbid de laatste tijd toegenomen, maar veel mensen zouden niet
weten dat het een gevaarlijke stof is en dat vervoer ervan aan
regels is gebonden.
11.54 - EU-landen willen uitslagen van elkaars coronatests erkennen
De uitslag van een coronatest moet ook in andere
EU-lidstaten geldig zijn, vinden de Europese regeringsleiders. De
Europese Commissie gaat uitwerken hoe de EU-landen elkaars
testuitslagen zouden kunnen erkennen.
Ook bij het verstrekken van inentingsbewijzen moeten de lidstaten samenwerken, hebben premier Mark Rutte en zijn collega's afgesproken bij de EU-top in Brussel.
11.52 - Ziekenhuiscijfers
In de Brabantse ziekenhuizen zijn de afgelopen 24 uur 28 nieuwe coronapatiënten opgenomen. In totaal liggen er nu 292 coronapatiënten in de ziekenhuizen in onze provincie.
Het afgelopen etmaal zijn zeven patiënten overleden. 33 coronapatiënten mochten het ziekenhuis verlaten en elf mensen zijn overgeplaatst naar andere ziekenhuizen.
11.34 - Veel meer agenten op straat tijdens komende jaarwisseling
Komende jaarwisselingen zijn er in het hele land 'fors meer' agenten op straat dan normaal met oud en nieuw. Dat zegt de korpsleiding van de politie. Eerder vrijdag zei hoofdcommissaris Frank Paauw al dat er meer agenten in Amsterdam op straat zouden zijn.
Concrete aantallen noemt de politie niet en in de ene regio zullen meer agenten op de been zijn dan in het andere gebied. Aanleiding voor de extra inzet is het vuurwerkverbod en het 'maatschappelijke ongenoegen' over de coronamaatregelen, aldus de politie.
11.31 - Na Sinterklaas Drive Thru nu ook Kerst Drive Thru op Noordkade in Veghel
Na het succes van de Sinterklaas Drive Thru op de Noordkade in Veghel is er vanaf volgende week vrijdag ook een Kerst Drive Thru op dezelfde plek. Deze vrijdag kunnen bezoekers er al een kerstwandeling maken. Het terrein is aangekleed met allerlei lampjes, kerstbomen en andere versieringen.
11.12 - Twee keer zoveel politie op straat met oud en nieuw in Amsterdam
Vanwege de combinatie van het vuurwerkverbod en de
coronamaatregelen gaat de politie in Amsterdam tijdens oud en nieuw
twee keer zoveel agenten inzetten als vorig jaar. Dat zegt
hoofdcommissaris Frank Paauw vrijdag in een interview met AT5. "Het
zal een moeilijke nacht worden", aldus Paauw.
11.02 - Ingang coronaproof bij het ETZ
11.01 - Drive-in-mis op kerstavond op terrein Pinkpop in Landgraaf
Bisschop Harrie Smeets van Roermond draagt op
kerstavond 24 december een drive-in-nachtmis op vanaf een podium op
het terrein van Pinkpop in Landgraaf. Belangstellenden kunnen de mis
op het terrein van Megaland vanuit hun auto volgen, maakte het
bisdom vrijdag bekend.
10.02 - Macropedius College in Gemert dicht
Het Macropedius College in Gemert gaat tot de kerstvakantie dicht vanwege een uitbraak van corona. Dat schrijft het ED. Volgens de krant zit een derde van de 1200 leerlingen thuis omdat ze besmet zijn met het virus. De lessen worden tot aan de vakantie online gegeven.
9.56 - Bovenbouw Udens College blijft nog een extra week dicht vanwege coronapiek
Leerlingen in de havo- en vwo-bovenbouw van het Udens College krijgen nog een week langer online onderwijs. De scholieren hadden al online les sinds maandag vanwege een piek in het aantal coronabesmettingen. Voor de zekerheid wordt hier dus een week aan vastgeplakt tot aan de kerstvakantie.
LEES OOK: Coronapiek op Udens College: school sluit tijdelijk bovenbouw havo en vwo, geeft online les
9.48 - Het kabinet komt met kerstreclames
De Rijksoverheid gaat kerstreclames uitzenden op televisie. Dat schrijft de NOS. In de reclames worden mensen opgeroepen om niet de drukte in te gaan. Kerstboodschappen moeten alleen worden gedaan en mensen wordt gevraagd om winkels dicht bij huis te bezoeken op een doordeweekse dag.
Een van de eerdere coronareclames van de overheid:
9.38 - Belastingdienst roept mensen op om extra goed aanslag voor volgend jaar te controleren
De komende weken
liggen de voorlopige aanslagen voor volgend jaar bij iedereen op de mat, en daarom roept de
Belastingdienst op om de gegevens goed te controleren.
"2020 is door de coronacrisis een bijzonder jaar. Daardoor is mogelijk de situatie van mensen veranderd en zijn de gegevens in de voorlopige aanslag niet meer actueel", aldus de fiscus. Die adviseert mensen hun gegevens aan te passen als er iets is veranderd, anders moeten ze misschien veel geld terugbetalen of bijbetalen.
8.15 - Uitzender Randstad: herstel verloopt sneller dan gedacht
Uitzendbedrijf Randstad herstelt sneller van de
coronacrisis dan het bedrijf zelf had gedacht. De krimp van de omzet
is de afgelopen tijd veel minder sterk dan eerder dit jaar, toen de
inkomsten nog flink onder druk stonden omdat de vraag naar
uitzendkrachten sterk afnam door de pandemie.
7.47 -
Tegenslag bij ontwikkeling coronavaccin Sanofi en GSK
De farmaceuten Sanofi en GlaxoSmithKline (GSK) hebben
een tegenvaller te verwerken bij de ontwikkeling van hun
coronavaccin. De werking van het vaccin bij oudere patiënten is
minder goed dan gehoopt en dat zorgt voor vertraging bij het
ontwikkelingsprogramma. Het vaccin zal daardoor pas eind 2021
beschikbaar komen en dat is later dan eerder gedacht.
7.20 - Politie wilde ook verbod op kindervuurwerk
De politie wilde dat het kabinet de komende
jaarwisseling ook kindervuurwerk, zoals sterretjes en bepaalde
soorten fonteinen, zou verbieden. Dat zegt Ruud Verkuijlen,
coördinator van de jaarwisseling bij de politie, in gesprek met
NU.nl. Door het kindervuurwerk, zogeheten categorie F1-vuurwerk, ook
te verbieden zou de politie het tijdelijke vuurwerkverbod
makkelijker kunnen handhaven.
7.00 - Gemeenten doen alles om drukte in de centra dit weekend te voorkomen
Druktemeters, parkeergarages die het sein coronavol kunnen krijgen en een verkeerslichteninstallatie om aan te geven of het bezoek aan een winkelgebied nog verantwoord is. Diverse gemeenten in Brabant willen op het ergste voorbereid zijn. Lees hier meer.
7.00 - Opnieuw recordaantal besmettingen in Duitsland
Opnieuw een recordaantal nieuwe besmettingen in Duitsland. Vrijdagochtend werden er 29.875 nieuwe gevallen gemeld, terwijl er dat de dag ervoor nog 23.679 waren. In totaal is het coronavirus nu bij 1.272.078 mensen in
Duitsland vastgesteld.
De burgemeester van Berlijn, Michael Müller, verwacht dat er een strenge lockdown van drie weken komt in heel Duitsland vanwege de stijging van het aantal vastgestelde coronabesmettingen.
5.30 - Kantoorleegstand kan verdubbelen door thuiswerken
Omdat steeds meer mensen thuiswerken door de coronacrisis, zullen de komende jaren meer kantoren leeg blijven. Bij massaal
thuiswerken kan die leegstand zelfs verdubbelen tot vlak onder de
vorige piek tijdens de financiële crisis.
De ruim 500 bedrijven die voor het onderzoek van vastgoedadviseur Colliers werden ondervraagd, schatten dat hun
medewerkers een kwart meer gaan thuiswerken sinds de komst van
het coronavirus.
5.00 - Pfizer-vaccin veilig genoeg voor Amerikanen
In Amerika is het coronavaccin van Pfizer en BionTech
is veilig genoeg gevonden om te worden toegediend aan de inwoners. Zeventien leden van een onafhankelijk expertpanel stemden voor, vier tegen en één persoon onthield zich van stemming.
De voordelen van het vaccin groter zijn dan de risico's, vindt de meerderheid van de deskundigen. Er was een uitvoerig debat over het risico op allergie na twee gevallen van ernstige reacties in het Verenigd Koninkrijk. Pfizer zal tot midden volgend jaar 100 miljoen vaccins leveren aan Amerika. Daarmee kunnen 50 miljoen Amerikanen worden ingeënt.
23.30 - 1371 nieuwe besmettingen in Brabant
In Brabant zijn er donderdag 1371 coronabesmettingen bijgekomen. Dat is het hoogst aantal besmettingen sinds 2 november. In heel Nederland steeg het aantal besmettingen met 8793. In de afgelopen zeven dagen zijn bijna 48.000 mensen positief getest, tegen 35.000 de week ervoor.
23.00 - Massale intocht van Belgen leidde tot winkelsluiting in Eindhoven tijdens Black Friday-weekend
Zestig procent van de mensen die op de zaterdag na Black Friday gingen winkelen in Eindhoven, kwam uit België. Dat zegt gedragsanalist Roelf Pot, die door de gemeente in de arm is genomen om de drukte in de binnenstad beter te stroomlijnen. Burgemeester John Jorritsma sloot die dag de winkels, omdat er veel te veel mensen waren.
22.45 - 'Ongestoorde kerstvakantie nodig voor personeel onderwijs'
Een ongestoorde kerstvakantie is broodnodig voor personeel in het onderwijs om de hoge werkdruk vol te houden, stelt CNV Onderwijs. De vakbond reageert ermee op signalen van het kabinet dat geen enkele maatregel op voorhand wordt uitgesloten om het aantal coronabesmettingen terug te dringen.
CNV Onderwijs vreest voor een verlenging van de kerstvakantie of dat landelijk digitaal onderwijs wordt opgelegd in de eerste schoolweek van januari. "Het is een volstrekte no-go om in of net voor de kerstvakantie, die op 19 december begint, alsnog met maatregelen te komen die voorbereidingen vergen waar schoolleiders en docenten hun vakantie voor moeten onderbreken", stelt de vakbond.