Vuurwerkverbod blijft, rechter begrijpt waarom maatregel nodig is
De winkeliers vinden dat het kabinet veel te laat heeft besloten om al het vuurwerk te verbieden, namelijk pas op 13 november. Ook zijn ze van mening dat met het besluit de bedrijfstak de nek wordt omgedraaid.
'Verplichtingen aangegaan'
"De trein was al in volle vaart toen de regering het besluit nam", zei advocaat Lex de Jager eerder. "Er zijn verplichtingen aangegaan met
importeurs en er zijn containers vol met vuurwerk onderweg, die
binnenkort aankomen in de haven. Er zijn enorme sommen geld
geïnvesteerd, terwijl de omzet straks nul is."
De advocaat noemde ook de compensatieregeling die het kabinet in het vooruitzicht heeft gesteld, zwaar onvoldoende. De rechtbank gaat daar niet in mee. "De Staat heeft volgens de rechter voldoende gemotiveerd waarom het verbod nodig is en wat hij daarmee wil voorkomen", staat in het vonnis.
"Als iedereen gewoon in zijn eigen achtertuin vuurwerk afsteekt, dan overtreed je geen enkele coronaregel."
Marian Nooijen van Ano Vuurwerk in Milheeze reageert vrijdag teleurgesteld op het besluit van de rechter. "Onbegrijpelijk vind ik het. Ik snap heus dat we met oudjaar niet in groten getale de straat op kunnen om vuurwerk af te steken, maar als iedereen dat gewoon in zijn eigen achtertuin doet, dan overtreed je geen enkele coronaregel."
Noijen hoopt op een ruimhartige compensatie van het kabinet. Bang voor het voortbestaan van de vuurwerkwinkel is ze niet. "Nee, met een beetje geluk is die coronacrisis eind volgend jaar achter de rug, en dan is alles als het goed is weer bij het oude."
Overbelasting zorg
De rechtsgang was een initiatief van de Stichting Vuurwerkdealers Nederlands Consumentenvuurwerk. Het vuurwerkverbod is er om de zorg te ontlasten. Die is overbelast
door het coronavirus. De jaarwisseling is een van de drukste
momenten voor de spoedeisende hulp in ziekenhuizen.