Amuse van gerookte zalm met zoetzure venkel - Smakelijk recept uit 'Lekker Weekend!'
12 december 2020 om 13:59 • Aangepast
14 december 2020 om 10:43
nl
Elke zaterdagochtend hoor je in het radioprogramma Lekker Weekend! kort na halfelf een chefkok over een Brabants streekproduct.
Zaterdag 12 december hoorde je chef Maarten Saakes. Hij haalde in de buurt van Mierlo heerlijke venkel en maakte hiermee een feestelijk gerecht.
Dit heb je nodig voor vier personen:
- Een venkel
- Twee ons gerookte zalm
- Een handje rucola
- Twee deciliter suiker
- Twee deciliter azijn
- Twee deciliter water
- Een klein laurierblad
- Veertig gram kappertjes
- Een theelepel limoen- of citroensap
- Vier eetlepels mayonaise
- Eventueel wat verse dille
Zo maak je deze amuse:
- Snijd het groene deel van de venkel. Snijd de venkel doormidden.
- Snijd met een keukenmesje de kern uit de venkel.
- Zet de frietpan aan op honderdtachtig graden.
- Zet een kookpan op het vuur en doe hierin laurier, water, azijn en suiker. Breng dit aan de kook. Zet daarna het vuur uit.
- Snijd de venkel in dunne reepjes.
- Voeg de venkel bij het zoetzuur vocht en voeg een beetje peper en zout toe.
- Laat alles afkoelen.
- Hak de gerookte zalm fijn.
- Voeg de mayonaise toe, samen met het limoen- of citroensap. Zo krijg je citrusmayonaise.
- Knijp de kappertjes uit boven een zeefje. Zeefje met kappertjes gaan even in de frietpan. Als de kappertjes niet meer bruisen, haal je het zeefje omhoog. Leg de kappertjes dan op keukenpapier.
- Haal een beetje zoetzure venkel uit het vocht en laat dit goed uitlekken.
- Leg in een mooi glas een beetje rucola met daarop de gerookte zalm. En vervolgens een theelepel citroenmayonaise.
- Daarbovenop komt de zoetzure venkel, en dan de krokante kappertjes.
- Eventueel leg je hier nog wat gehakte dille op.
Met de complimenten van de kok, een amuse voor de feestdagen. Smakelijk!