Zonder straf je (illegale) vuurwerk inleveren: 'Dit spul ligt al twee jaar thuis'
Het kabinet besloot vorige maand tot een vuurwerkverbod vanwege corona. Er mag geen vuurwerk worden verkocht, vervoerd of afgestoken. En mensen mogen het niet op zak hebben in publiek ruimtes. Omdat de regels nu ineens veranderd zijn tijdens de wedstrijd willen gemeentes er voor zorgen dat je op een veilige manier van je vuurwerk af kunt. Vrijdag kwam de toezegging van de minister van Justitie en Veiligheid dat mensen die aan de actie meedoen, niet vervolgd worden.
Niet druk
Op een parkeerterrein in Berkel-Enschot staat een bus, met twee mannen van een bedrijf dat gespecialiseerd is in het vervoeren van vuurwerk. Er zijn ook twee beveiligers. Heel druk hebben ze het niet, want er komen maar weinig mensen. Aan het eind van de ochtend zijn er drie mensen geweest. De opbrengst: wat legale rotjes en illegale cobra’s.
Zoon gepakt met illegaal vuurwerk
’s Middags staan ze op een parkeerplaats in de Reeshof in Tilburg. “Mijn zoon is gepakt met illegaal vuurwerk”, vertelt een vader. “Hij had dit nog liggen en ik vind het veel te gevaarlijk om dat thuis te laten liggen. Natuurlijk ben ik vroeger ook jong geweest en heb ook wel eens wat uitgehaald, maar dit soort vuurwerk is van een heel andere klasse.”
Vuurwerk mag niet zomaar overal worden ingeleverd en je kan er niet mee naar de milieustaat. Voor sommige mensen is de inleveractie een uitkomst. “Ik ben blij dat ik het hier vandaag kan inleveren”, vertelt een man. “Ik heb wat legaal en illegaal vuurwerk en dat had ik al twee jaar thuis liggen.”
“Ik heb dit vorig jaar gekocht, maar toen niet afgestoken”, vertelt hij. ”Maar nu is het illegaal en ik wil niet dat mijn zoon er mee op pad gaat, dus kom ik het hier inleveren. Ik hou het zelf dit jaar gewoon bij kindervuurwerk."
Er zijn zo'n 12 mensen die iets hebben ingeleverd en in totaal ging het om 18.5 kilo. Eén persoon leverde 6 kilo vuurwerk in. Deze week start de gemeente Tilburg weer met controle van garageboxen.