Forse coronadaling na recordweek aan besmettingen, maar kanttekeningen bij 'lockdowneffect'
De Brabantse daling is daarmee veel forser dan landelijk. In heel Nederland nam het aantal positieve coronatests af tot 67.388 (11,7 procent minder), terwijl dat aantal in onze provincie met 28,4 procent daalde. Vooral in de Veiligheidsregio Midden- en West Brabant ging het hard, met een vermindering van maar liefst 37,8 procent.
Kanttekening bij 'mogelijke eerste lockdowneffect'
Op het eerste oog is dat een zeer positieve trendbreuk na wekenlange stijgingen van de besmettingscijfers. Volgens het RIVM kan dit een eerste effect zijn van de lockdown die op 15 december inging.
Maar keiharde conclusies kunnen we hier echter niet aan verbinden. Zo houdt het RIVM rekening met de mogelijkheid dat mensen zich vanwege de feestdagen minder vaak hebben laten testen, terwijl ze wel klachten hebben. De besmettingsdaling zou daardoor ook voor een deel te verklaren zijn. Een aanwijzing daarvoor ziet het RIVM in het lagere aantal afgenomen coronatests.
Hier vind je de dagelijkse besmettingscijfers. Tekst loopt verder onder de grafiek.
Daling onder scholieren het grootst
Harde conclusies of niet: een aantal statistieken trekt deze week de aandacht. Onder alle leeftijdsgroepen daalde het aantal positieve tests, waarbij de categorie 13-17 jaar relatief gezien de kroon spande. Zo is het aandeel scholen in locaties waar mensen elkaar besmet hebben, fors afgenomen: van 8,1 naar 3,3 procent in één week tijd. Dat is toe te schrijven aan het sluiten van scholen, waar leerlingen veelal nauw met elkaar in contact komen.
Verder besmetten mensen elkaar vooral thuis via huisgenoten of partners (54,6 procent, was een week eerder nog 50,3). Bezoek in thuissituaties is goed voor 23,6 procent (was 21,3). Het aandeel werk daalde licht: van 16,4 procent naar 15 procent. Op basis van de huidige kennis schat het RIVM dat er op 17 december bijna 165.000 besmettelijke personen in Nederland waren.
Fors meer coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen
Daar waar de besmettingscijfers dus zijn afgenomen, is dat in de ziekenhuizen allesbehalve merkbaar. Daar is in één week tijd het aantal opgenomen coronapatiënten met maar liefst 19 procent gestegen. In totaal liggen hier nu 474 mensen met corona. Vooral na kerst is dat aantal flink opgelopen. Het aantal patiënten op de intensive care nadert de 100.
De coronadrukte is slecht nieuws voor de ziekenhuizen. Ook omdat het ziekteverzuim hoger is dan normaal kijken zij kritisch naar welke reguliere zorg door kan gaan. Hoe meer coronapatiënten er liggen, hoe minder 'normale zorg' geleverd kan worden. Dat heeft onder meer te maken met het feit dat coronazorg over het algemeen intensiever is. De patiëntenstijging in Brabant is vergelijkbaar met het landelijke beeld. Landelijke zorgbaas Ernst Kuipers luidde eerder deze week al de noodklok.
Slagen om de arm bij toekomstvoorspelling
Wat de toekomst ons brengt is natuurlijk niet te voorspellen. Maar virustechnisch gezien is dat deze periode al helemaal lastig. Onduidelijk is óf en zo ja hoe groot het kersteffect zal zijn. Zo is het aannemelijk dat het aantal coronabesmettingen na de feestdagen stijgt, omdat velen familie hebben bezocht tijdens kerst.
De jaarwisseling kan met kerst bovendien een tweetrapsraket vormen. Mensen die tijdens kerst het virus opliepen hoeven rond oud en nieuw nog geen of amper symptomen te vertonen, maar wel al besmettelijk zijn. Het risico bestaat dat zij mensen op die manier ongemerkt besmetten. Het RIVM roept mensen daarom, ook met oud en nieuw, op zich aan de maatregelen te houden.
Aan de andere kant kan de kerstvakantie juist ook voor een positief effect zorgen. Zo hebben veel volwassenen vrij en ontmoeten zij elkaar niet op kantoor.
LEES OOK: