Olga heeft eerste foodsharekast van Eindhoven in haar voortuin staan: 'Iedereen heeft wel iets over'

30 december 2020 om 16:49 • Aangepast 1 januari 2021 om 21:54
nl
Van nootjes tot ragout en van tomatensoep tot koffie. De foodsharekast van Olga Jonk in Eindhoven staat bomvol, nu veel buurtbewoners hun kerstpakket hebben gekregen. Maar ook de andere maanden werd er veel eten gebracht en geruild, zegt Jonk die de kast een half jaar geleden in haar voortuin neerzette.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door
Malini Witlox

Het idee van foodsharing is simpel: als je zelf houdbaar eten over hebt, breng je het naar een centraal punt, zoals de kast van Jonk. En als je iets nodig hebt, kun je het daar ook weer uithalen. Gratis en voor niks.

Ook in steden als Breda en Utrecht vind je dergelijke foodsharekasten “Ik heb eerder een minibieb succesvol opgezet, die bij de boerderij van mijn ouders in Valkenswaard staat en heel succesvol is", vertelt Olga. "Ik bedacht dat dat ook met eten kon. Iedereen heeft weleens iets over. Zo had ik een pakje met twee zakjes satésaus, die ik niet lekker vond. Het nog dichte zakje heb ik in de kast gezet.”

Voedselverspilling tegengaan
Van koeken tot blikjes tonijn, alles is welkom wat haar betreft. “Ik kijk iedere dag even wat erin staat en of het goed verpakt is. Sommige mensen zeggen dat ik het beter naar de voedselbank kan brengen. Maar ik richt me niet speciaal op de arme mensen. Ik wil voedselverspilling tegengaan. Je mag ook een aangebroken pak koekjes of blikje tonijn dat over datum is in de kast zetten. Er zijn genoeg mensen die dat willen hebben en wel even ruiken of het nog goed is.”

Om de kast aan de Armagnaclaan goed gevuld te houden, doet de Eindhovense regelmatig oproepen via de app Nextdoor. Zo vroeg ze ook of mensen iets uit hun kerstpakket wilden doneren. “En ik zet andere initiatieven op. Zo heb ik zeven flessen ketchup en curry gekregen toen de hockeykantine werd opgeruimd. Die zijn na de lockdown toch niet meer te gebruiken.”

De kast van Olga staat in de wijk Achtse Barrier. Het is naar eigen zeggen de enige deelkast in Eindhoven. “Het zou fantastisch zijn als er meer komen. Iedere wijk zou zo'n kast moeten hebben.”

Krasloten
De wijkbewoners geven tot nu toe gul. “Er komt bijna iedere dag wel iets bij. Speculaaspoppen met Sinterklaas bijvoorbeeld maar er lagen ook een keer al open gekraste krasloten ter waarde van 25 euro in.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.