Liveblog

Coronanieuws: 1305 nieuwe Brabantse coronapatiënten, ook huisartsen met prioriteit gevaccineerd

3 januari 2021 om 06:48 • Aangepast 11 januari 2021 om 17:21
nl
Via dit liveblog hielden we je zondag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond de coronacrisis in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van RedactieProfielfoto van ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • Mogelijk wordt personeel in de acute zorg toch vóór 8 januari ingeënt tegen corona. Uiterlijk maandag moet hiervoor een plan klaar liggen.
  • 1305 nieuwe coronagevallen in Brabant zondag, 246 meer dan zaterdag.
  • Het aantal nieuwe coronagevallen in heel Nederland bedraagt 7438. Dat zijn er bijna 1200 minder dan een dag eerder.
  • Drukte in het Mastbos in Breda.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

23.00 - Einde liveblog
Bij deze wordt de liveblog afgesloten. Maandag is weer een nieuwe.

20.00 - Twee mensen overleden na besmetting bij opname online kerkdienst
Tijdens de opnames van een online kerkdienst voor de Protestantse Gemeente in Biddinghuizen (Flevoland) zijn in december zeker tien personen besmet geraakt met corona. Twee mensen zijn inmiddels overleden aan de gevolgen van de ziekte.

18.45 - GGD'en beginnen eerder met vaccineren zorgmedewerkers
De GGD'en beginnen eerder met het vaccineren van zorgmedewerkers. In heel Nederland kunnen vanaf 15 januari vaccinaties worden gehaald. Dat is drie dagen eerder dan gepland. "Vanaf het begin was ons uitgangspunt: zo snel mogelijk zorgvuldig starten. Iedereen werkte tijdens de feestdagen keihard door en we kunnen gelukkig nu verantwoord vervroegen", aldus André Rouvoet, voorzitter van GGD GHOR Nederland, de koepel van alle GGDen.

De eerste vaccinaties beginnen gewoon volgens planning 8 januari in de regio's Rotterdam, Utrecht en Hart voor Brabant. Amsterdam, Drenthe en Haaglanden volgen op 11 januari, dat is eerder dan gepland.

Maandag 4 januari zet GGD GHOR tweeduizend mensen in om afspraken in te plannen. Er worden veel telefoontjes verwacht van zorgverleners, verpleeghuizen en zorginstellingen. Is de wachttijd lang, komt u er niet doorheen, probeer het dan op een rustiger moment nog eens, bijvoorbeeld rond lunch- of etenstijd, raadt GGD GHOR aan. Het callcenter is zeven dagen per week open van 8.00 tot 20.00 uur, dus er is ruimschoots gelegenheid om afspraken te maken, is de boodschap.

BioNtech-Pfizer levert de vaccins, genoeg om 225.000 zorgmedewerkers twee keer te prikken. In totaal zullen de GGDen zon 350 tot 400 prikkers inzetten. De overkoepelende organisatie van de gezondheidsdiensten zegt over voldoende gekwalificeerd personeel te beschikken om te kunnen starten met vaccineren.

18.00 - Testplicht voor reizigers krijgt stevigere wettelijke basis
Het kabinet blijft erbij dat mensen die naar Nederland reizen vanuit een gebied met een hoog risico op besmetting met het coronavirus, een negatieve PCR-testuitslag moeten kunnen tonen. Gezien het belang voor de volksgezondheid krijgt die eis een stevigere wettelijke basis.

Vervoersmaatschappijen mogen sinds vorige week alleen reizigers uit risicogebieden meenemen naar Nederland met een negatieve testuitslag. Die bepaling doorstond een eerste toets bij de rechter evenwel niet. In een kort geding werd de overheid in het ongelijk gesteld. Het kabinet liet al weten tegen die uitspraak in beroep te gaan.

17.40 Ook de huisartsen zullen met prioriteit worden gevaccineerd
Ook de huisartsen worden met voorrang gevaccineerd. Dat meldt de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) na overleg met het ministerie van Volksgezondheid. De vaccinaties zullen op zo'n kort mogelijk termijn gebeuren. De precieze uitwerking volgt nog.

17.35 - Langdurige zorg blijft bij 8 januari als startdatum vaccinatie
Hoewel de mensen in acute zorg sneller gevaccineerd kunnen worden, houden de partijen in de langdurige zorg vast aan de uitgestippelde tijdsplanning en werkwijze voor de vaccinaties. Vanaf 8 januari wordt gestart met de vaccinatie van zorgmedewerkers in de verpleeghuizen, kleinschalige woonvormen en daarna in de gehandicaptenzorg, wijkverpleging en Wmo-ondersteuning.

Dat hebben ActiZ, NVAVG, Verenso, VGN, V&VN en Zorgthuisnl laten weten. Ze zeggen wel begrip te hebben voor de wens om ook medewerkers in de acute zorg snel te laten vaccineren.

16.00 - Ruim 2700 coronapatiënten liggen in het ziekenhuis
In Nederlandse ziekenhuizen liggen in totaal 2701 Covid-patiënten. Dat zijn er zeven minder dan zaterdag. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zondag. Van de ziekenhuispatiënten liggen er 695 op de afdeling intensive care (ic), zes meer dan zaterdag.

Op de ic liggen ook 360 patiënten wegens andere aandoeningen, negentien minder dan zaterdag. De totale ic-bezetting komt daarmee op 1055, en dat zijn er dertien minder dan zaterdag.

Het afgelopen etmaal zijn 22 coronapatiënten verplaatst tussen regio's, van wie er vijf op de intensive care liggen. In Duitse ziekenhuizen liggen negen Nederlandse Covid-patiënten op de ic, evenveel als zaterdag.

15.25 - 1305 nieuwe besmettingen in Brabant
In Brabant kwamen er de afgelopen 24 uur 1305 nieuwe coronagevallen bij. Een dag eerder waren dat nog 246 nieuwe gevallen minder.

Wachten op privacy instellingen...

15.20 7438 nieuwe coronabesmettingen in heel Nederland
Het afgelopen etmaal zijn 7438 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is een daling met bijna 1200 ten opzichte van zaterdag. Dat blijkt uit cijfers over het aantal positieve tests van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

In 24 uur tijd stierven 47 patiënten aan de gevolgen van het coronavirus. Zaterdag waren dat er 38, vrijdag, op de eerste dag van het nieuwe jaar, 98. Wanneer een coronapatiënt sterft, wordt dit soms overigens pas na een tijdje doorgegeven.

14.46 - PSV heeft probleem van 10 à 12 miljoen euro door coronacrisis
Het huishoudboekje van PSV ziet er volgens algemeen directeur Toon Gerbrands momenteel als gevolg van de coronacrisis 'lastig' uit. De club heeft een probleem van tien à twaalf miljoen euro dat moet worden opgelost, zegt hij zondag in de talkshow KRAAK. van Omroep Brabant.

Bekijk hier heel het gesprek terug met Toon Gerbrands in KRAAK.:

13.50 - GGD-directeur heeft dubbel gevoel over vaccinatievoorrang acute zorg
Dat mensen die in de acute zorg werken toch voorrang krijgen bij het vaccineren tegen corona, moest directer Ellis Jeurissen van de GGD Brabant-Zuidoost uit de media opmaken. Ze snapt de roep, maar 'het gaat ten koste van medewerkers in bijvoorbeeld de gehandicaptenzorg'. "Iedereen kan heel hard roepen", zegt de GGD-directeur zondag in talkshow KRAAK. van Omroep Brabant. "Maar ik heb 880 prikjes per dag te zetten."

Met dat aantal vaccinaties moet haar regio het vanaf 18 januari in eerste instantie doen. Het kan dus volgens Jeurissen niet zo zijn 'dat degene die het hardst schreeuwt altijd vooraan loopt'.

Bekijk hier heel het gesprek met directeur Ellis Jeurissen van de GGD Brabant-Zuidoost in KRAAK.:

12.15 – 33 nieuwe coronapatiënten in Brabant
In de Brabantse ziekenhuizen zijn het laatste etmaal 33 nieuwe coronapatiënten opgenomen. In totaal liggen nu 462 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen (ic's en klinieken). Dat zijn er 9 meer dan zaterdag.

28 mensen mochten in het afgelopen etmaal naar huis en 7 mensen zijn overgeplaatst. Vier mensen zijn overleden aan de gevolgen van het virus.

11.40 - Vrijwel alle internisten willen zich laten vaccineren
Vrijwel alle internisten twijfelen niet of zij zich laten vaccineren. Dat tekent hun vertrouwen in het vaccin. Dat heeft de Nederlandse Internisten Vereniging (NIV) laten weten.

De NIV deed onderzoek onder ruim 2000 internisten en van hen gaf 97 procent aan zich direct te laten vaccineren als zij aan de beurt zijn. "Het feit dat zon hoog percentage van de internisten niet twijfelt om gevaccineerd te worden, is een belangrijk signaal over het vertrouwen in het vaccin", zegt directeur Samara de Jong-Jaber van de vereniging.

11.45 - Drukte in het Mastbos in Breda
Het is zondag druk in het Mastbos. Dat blijkt uit de Druktemeter van VisitBrabant. Wil je toch de natuur in check dan eerste de Druktemeter. Ga zo veel mogelijk te voet of met de fiets naar de natuurgebieden.

11.00 - Nederlandse vrouw in cel na dagenlange megahouseparty bij Barcelona
Eén van de gearresteerde organisatoren van de illegale megahouseparty die de voorbije dagen in de omgeving van Barcelona werd gehouden en zaterdag werd beëindigd door de politie, is een 29-jarige Nederlandse vrouw. Dat meldt De Telegraaf op basis van berichten in de Spaanse media.

De vrouw is aangehouden op verdenking van het overtreden van de strikte coronaregels, en riskeert zelfs een boete van 600.000 euro als ze wordt veroordeeld wegens een ‘misdrijf tegen de volksgezondheid’. Dat zal de rechter bepalen. De rol van nog eens vijf andere verdachten worden onderzocht.

Er zouden meer bezoekers zijn geweest uit ons land. Buren spraken zelfs van wel duizend gasten, maar meerdere mensen zouden het feest hebben verlaten voordat agenten ingrepen.

07.50 - Huisartsen in overleg met ministerie over vaccinatievoorrang
Huisartsen zijn in overleg met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over het vaccinatiebeleid. Volgens een tweet van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) worden daarover waarschijnlijk zondag nog spijkers met koppen geslagen.

De LHV meldt contact met het ministerie te hebben opgenomen omdat de huisartsen - "die ook een belangrijke rol spelen in de spoedzorg" - niet zijn genoemd in de vaccinatievoorrangsplannen van zaterdag.

Zaterdag werd bekend dat het kabinet bij het vaccineren toch ook voorrang gaat geven aan mensen die in de acute zorg (zoals de ic, spoedeisende hulp en ambulance) werken.

06.45 - Kim (21) uit Molenschot staat te trappelen om vaccinateur te worden
De eerste Brabantse zorgmedewerkers kunnen maandag een afspraak maken voor het coronavaccin, maar om die prikken te zetten zijn ook vaccinateurs nodig. Verpleegkundige Kim Romme (21) uit Molenschot meldde zich meteen aan. “Het is iets dat uit de wereld gebracht moet worden en daar kun je dan aan meehelpen. Daar ben ik heel trots op.”

04.00 - ME grijpt in in Coevorden
In Coevorden heeft de ME een charge uitgevoerd in de wijk Poppenhare. Daarbij zijn enkele mensen gearresteerd. Buurtbewoners uit de wijk waren massaal de straat op gegaan om te protesteren tegen de coronamaatregelen. Er was een vreugdevuur gemaakt en er werd muziek gedraaid. Ook werd zwaar vuurwerk afgestoken. Rond 01.30 uur maakte de ME een einde aan de bijeenkomst. De brandweer heeft het vuur geblust.

03.00 - 'Privacywetgeving rond vaccinaties kan tot problemen leiden'
Niet iedere arts wil straks gevaccineerd worden en vanwege privacywetgeving mag een werkgever daar ook niet naar vragen, maar dat gegeven kan tot problemen leiden in de ziekenhuizen. Dat vermoeden uit Hans Schoo, bestuurder van het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem, in Nieuwsuur. Volgens hem wordt het moeilijk in te plannen wie op welke afdeling mag werken als onduidelijk is wie wel en niet een prik heeft gehad.

"Dat is eigenlijk onhandig", zegt hij. "Dat betekent dus dat we misschien wel onveilige zorg bieden. Patiënten moeten er ook op kunnen vertrouwen dat ze bij ons niet besmet raken. Ik vind het echt heel ernstig." Daarom heeft Schoo vorige week aan de inspectie gevraagd hoe zijn ziekenhuis aan de voorwaarden voor goede en kwalitatieve zorg moet voldoen. Een antwoord heeft hij nog niet gekregen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!