Video

Zo overwin je je prikangst om je toch te laten vaccineren tegen het coronavirus

6 januari 2021 om 12:41 • Aangepast 8 januari 2021 om 07:02
nl
Het is een lichtpuntje, hoopgevend, licht aan het eind van de tunnel. Het hele land keek uit naar de eerste coronavaccinatie woensdagochtend en de meeste mensen kunnen niet wachten tot ze ook gevaccineerd kunnen worden. Maar wat nu als je enorme prikangst hebt? GZ-psychologe Najla Edriouch uit Den Bosch weet raad.
Profielfoto van Janneke Bosch
Geschreven door

Het is bepaald geen klein probleem, weet de psychologe te vertellen. “Zo’n vijfendertig procent van de mensen heeft prikangst en daarvan heeft twintig procent het zo erg dat ze ook niet gevaccineerd willen worden, bleek uit onderzoek.” Dat is dus best een grote groep. “Als je gaat rekenen kom je dan op best veel mensen uit.” Terwijl het wel de bedoeling is dat zoveel mogelijk mensen het vaccin krijgen, om het virus ook echt uit te kunnen bannen.

"Als je een angst wil overwinnen, doe het dan alsof je een kind zou begeleiden."

Maar er zijn verschillende dingen die je tegen prikangst kunt doen, afhankelijk van hoe groot die angst is, vertelt de psychologe in het Omroep Brabant radioprogramma WAKKER!

Najla Edriouch
Najla Edriouch
  • De Universiteit van Tilburg heeft een app ontwikkeld, die je kunt gebruiken om rustig te blijven tijdens het wachten.
  • Ga stap voor stap de confrontatie met je angsten aan en niet in één keer. “Als je een angst wil overwinnen, neem dan dezelfde stappen als wanneer je een kind zou begeleiden”, vertelt de psychologe. “Een kind dat bang is voor water, gooi je ook niet meteen in het diepe. Maar dan ga je eerst gewoon een keer bij het zwembad kijken.”
  • Als je zelf niet stapje voor stapje van je angst afkomt, zoek dan professionele hulp. Bij een psycholoog zijn er nog verschillende methoden die ingezet kunnen worden, vertelt Najla. "Zo kun je in cognitieve gedragstherapie samen met de psycholoog stapje voor stapje je angst overwinnen. dat heet 'exposure'"
  • Een andere mogelijkheid is EMDR-behandeling. “Die wordt meestal gebruikt voor trauma’s, maar kan ook helpen voor mensen die een fobie hebben.” Ze legt uit hoe dat dan werkt: “Bepaalde gebeurtenissen ga je ontdoen van de spanningen die het oproept. Het schrikbeeld dat je hebt van prikken, daar ga je de spanning weghalen.”

Verpleegkundige Milou was vanochtend in ieder geval niet bang voor de prik:

LEES OOK:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.