Schapenhouder Hans zoekt helpers om zijn kudde te beschermen tegen de wolf
Vanaf mei hoopt hij zijn Kempische heideschapen met een gerust hart over te laten aan een aantal van hen. Of aan andere kandidaten die zich de komende weken nog mogen melden.
“Ik ga ervan uit dat mensen die zich melden natuurliefhebbers zijn."
Sinds eind november heeft de wolf geen slachting meer aangericht onder Van Lieshouts kudde. Eerder werden acht schapen van hem gedood en raakte er één gewond door een wolf. Ondertussen blijft het gevaar op de loer liggen en moeten de schapen aan het eind van de dag naar een omheind nachtverblijf worden geleid om ze er de volgende ochtend weer uit te halen.
Juist hiervoor wil Van Lieshout graag een beroep op vrijwilligers doen. Hij is de jongste niet meer (bijna 68) en wie weet kan hij er eens met de camper op uit trekken terwijl zij zich over de kudde ontfermen. En dat is nodig, want Staatsbosbeheer is maar wat blij met deze dieren. Hun begrazing is goed voor de kwaliteit van de heide.
"Ik heb al eens hulp gehad van een man van 83 die mijn schapen elke morgen losliet."
Het is hem én Staatsbosheer een lief ding waard wanneer de begrazing nog jaren kan doorgaan. Behalve dankbaarheid krijgen vrijwilligers een kleine vergoeding. Voor het geld - 5 euro - moet je het overigens niet willen doen, zegt de schapenhouder.
“Ik ga ervan uit dat mensen die zich melden natuurliefhebbers zijn. Dat het mensen zijn die het willen combineren met een wandeling of met het uitlaten van de hond. Ik heb al eens hulp gehad van een man van 83 die mijn schapen elke morgen losliet, totdat hij om gezondheidsredenen moest stoppen.”
"Ik wacht nog even af of er meer mensen zich melden.“
Van Lieshout plaatste zijn oproep nog geen twee weken geleden. Dat er zich nu al zes mensen hebben gemeld, had hij niet verwacht. “Er zit bijvoorbeeld een Eindhovenaar bij met een bordercollie. Dit is een hondenras dat wordt ingezet bij het schapendrijven en daar heeft die man ook verstand van. Maar ik wacht nog even af of zich nog meer mensen melden.“
Ze moeten er niet voor terugdeinzen om vroeg op te staan. Tegen een uur of zeven worden de schapen uit hun nachtverblijf gehaald. Later op de avond moeten ze de dieren terug naar hun nachtverblijf lokken.
Uiteraard wil Van Lieshout van tevoren laten zien en horen hoe hij met zijn kudde communiceert. “En daarna hoop ik een groepsapp aan te kunnen maken met de mensen die me gaan helpen. Ze hoeven immers niet elke dag klaar te staan, maar op deze manier kun je wel afspraken met elkaar maken.”
Wil je Hans van Lieshout uit de brand helpen, stuur je reactie dan naar [email protected].
Wat weet jij over de wolf? Test je kennis in de quiz!
LEES OOK: