Verdachte moord Heidy Goedhart na zes jaar voorwaardelijk vrij, meldplicht voor ex-partner Wim S.
De moord uit 2010 en daaropvolgende rechtszaak heeft een discussie doen oplaaien over het gebruik van bekentenissen tijdens undercoveroperaties. Wim S. legde een verklaring af die door undercoveragenten was uitgelokt, een methode die Mr. Big wordt genoemd.
Door deze bekentenis werd hij in 2016 veroordeeld tot 18 jaar cel, in hoger beroep werd dit zelfs 20 jaar. Eind 2019 werd bepaald dat de rechtszaak opnieuw moet omdat er te veel haken en ogen zitten aan de undercoveroperatie.
'Kans op valse bekentenissen is te groot'
Advocaat Paul Verweijen is zeer blij dat zijn cliënt voorlopig naar huis kan. Volgens de raadsman zijn er meerdere nieuwe ontwikkelingen waardoor Wim S. vrijdag werd vrijgelaten. "Recent werd door een expert een vernietigend rapport gepresenteerd over de zogeheten Mr. Big-methode. De kans op valse bekentenissen is te groot, namelijk zo'n 43 procent." Volgens Verweijen is er naast de uitgelokte bekentenis geen hard bewijs tegen zijn cliënt.
Eind 2019 werd bepaald dat de rechtszaak opnieuw moet. Dit betekent ook dat er opnieuw onderzoeken gedaan moeten worden. ''En dat kan nog lang duren'', zegt de advocaat. ''Op 2 en 3 februari was de eerste zitting gepland, maar dat wordt niet gehaald omdat het onderzoek nog loopt. Dit zal de rechter hebben meegewogen in het besluit voor de voorlopige vrijlating."
Wim S. komt daarmee na zes jaar weer vrij. Wel moet hij zich eens per week bij het politiebureau in Tilburg melden.
Undercoveractie
De slepende zaak duurt nu al ruim tien jaar. in 2010 werd Heidy Goedhart dood in de tuin van haar huis in Kaatsheuvel gevonden. Haar vriend werd opgepakt en gezien als verdachte. Tot een veroordeling kwam het aanvankelijk niet omdat er onvoldoende bewijs was.
Middels een grote undercovermissie werd er na lange tijd een bekentenis uitgelokt. De undercoveragenten gingen een vriendschap aan en paaiden de verdachte met etentjes en reizen. Wim S. werd uiteindelijk een baan aangeboden door de undercoveragenten. Die baan zo'n achtduizend euro per maand zou opleveren maar in ruil daarvoor moest hij wel eerst de moord op Heidy opbiechten.
Moord op Heidy
Die bekentenis leverde uiteindelijk een veroordeling op, ook in hoger beroep. Volgens de rechters had S. haar, bij thuiskomst na een feestje, opgewacht. Daarna sloeg hij haar met een baksteen tegen het hoofd en kneep hij haar keel dicht, zo stelde het hof.
Na de moord zou S. zelf het huis overhoop hebben gehaald om de indruk te wekken dat er was ingebroken. S. heeft altijd volgehouden dat hij onschuldig.