Zelf op eenzame mensen afstappen om ze te helpen werkt, maar het geld is op
"We zijn 24 uur per dag, zeven dagen in de week bezig om op allerlei manieren in contact te komen met mensen die eenzaam zijn", vertelt medeoprichter Jeanne-Marie Cantineau aan de keukentafel in Vlijmen. "In de supermarkt, op straat of via anderen bereiken we eenzame mensen. Andere zorgaanbieders lukt dat minder goed", vult Alexander aan.
Hij laat een brief zien waarin Heusdense zorgorganisatie Bijeen de speciale aanpak van Alles Voor Mekaar erkent. "We zijn ervan overtuigd dat Alles Voor Mekaar, door zelf mensen te benaderen en direct praktische hulp te bieden, goed contact kan krijgen met mensen die niet zelf om hulp vragen." schrijft Bijeen. Ze vragen zich wel af of die contacten standhouden.
De coronatijd zorgt nog eens voor extra eenzaamheid. "Juist nu hebben we samen met de vrijwilligers gebruik kunnen maken van contacten die we al hadden", vertelt Jeanne-Marie. "We vonden een oude vrouw in huis die na de persconferentie de deur niet meer uit durfde en al drie dagen onder een deken lag."
"Het voelt slecht en ik word er verdrietig van dat ze het niet zien."
De unieke aanpak van Samen Voor Mekaar dreigt na drie jaar te stoppen omdat het geld op is. Na een eenmalige subsidie van 75.000 euro wil de gemeente er geen geld meer in steken. "Deze directe aanpak zou je als gemeente moeten omarmen, dit levert zoveel meer op. Eenzame mensen komen niet naar een loket", zegt een zichtbaar geëmotioneerde Alexander. "Het voelt slecht en ik word er verdrietig van dat ze het niet zien".
Toen het project startte was er zelfs internationale aandacht en kwam ook minister De Jonge naar Heusden. Alexander stuurde een brandbrief, er is een petitie en op 21 januari probeert hij de gemeenteraad op andere gedachten te brengen.
"Alles Voor Mekaar doet het heel goed en het zou jammer zijn als ze stoppen."
In een reactie op noodkreten van Alles Voor Mekaar zegt verantwoordelijk wethouder Peter van Steen: "Alles voor Mekaar doet het heel goed en het zou jammer zijn als ze stoppen. Ze hebben in drie jaar iets moois neergezet."
"We hebben vorig jaar in Heusden de Kerngroep Eenzaamheid opgericht met allerlei vrijwilligersorganisaties die de eenzaamheid te lijf gaan. Die hebben veel geleerd van de aanpak van Alles Voor Mekaar", zegt de wethouder. "Samen met onze professionals zijn er 1000 vrijwilligers met dit onderwerp bezig."
"We hebben destijds een eenmalige subsidie van 75.000 gegeven om Alles Voor Mekaar te ondersteunen, maar het was altijd duidelijk dat het om een eenmalige subsidie ging. Ik waardeer de passie van Alexander enorm om het project overeind te houden, maar Alles Voor Mekaar wordt net zoals andere vrijwilligersorganisaties behandeld.