Boer Erik hoopt nog steeds dat zijn zoon bedrijf wil en kan overnemen: 'Hij moet zelf kiezen'
Voor iemand van buiten de familie is het volgens Erik bovendien lastig een agrarisch bedrijf over te nemen. Dat heeft te maken met allerlei belastingtechnische zaken.
Twee zoons
Zelf hebben Erik en zijn vrouw twee zoons. "Eén zou er zeker een goede boer zijn", denkt Erik. "Maar die keuze moet hij zelf maken", zegt hij in het programma WAKKER! op Omroep Brabant radio. Dat hun zoon het bedrijf overneemt, vindt zijn vrouw eigenlijk geen goed idee. Ze ziet het volgens Erik niet zitten om dat hij zo hard moet werken om vervolgens zo weinig te verdienen.
Maar zelf staat de koeienboer hier anders in. "Ik zou graag zien dat hij de mogelijkheid krijgt het bedrijf over te nemen." Hij noemt het dan ook 'spannend' welke keuze zijn zoon uiteindelijk zal maken.
Per provincie
Uit de CBS-cijfers blijkt om precies te zijn dat 63,9 procent van de oudere groep boeren in onze provincie geen bedrijfsopvolger heeft. Na Limburg heeft Brabant daarmee relatief gezien de meeste boeren die worstelen met dit probleem. In Flevoland is het probleem met 45,5 procent het minst groot.
Kijk hier hoe het per provincie staat met de bedrijfsopvolging in de agrarische sector:
Grootte speelt een rol
De grootte van een bedrijf speelt volgens het CBS een rol als het gaat om de opvolgingsvraag. Zo speelt het probleem van de opvolging het meest bij kleine boerenbedrijven. Daarbij zijn er verschillen te zien tussen soorten boerenbedrijven.
Voor de overname van melkveebedrijven is de meeste animo. De interesse om een bedrijf met schapen over te nemen is het laagst.