Liveblog

Coronanieuws: 907 nieuwe besmettingen in Brabant, honderd meldingen van bijwerkingen coronavaccin

14 januari 2021 om 06:45 • Aangepast 15 januari 2021 om 09:23
nl
In dit liveblog hielden we je donderdag op de hoogte van al het nieuws rondom de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van RedactieProfielfoto van ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • Er liggen donderdag 386 coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen.
  • Donderdag zijn 907 nieuwe besmettingen geteld in Brabant, 82 meer dan gisteren.
  • Een nationaal testweekend waarin elke Nederlander kan worden getest op corona is een serieuze optie, zeggen deskundigen.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

Het liveblog is gesloten.

22.50 - Honderden schrijvers omarmen campagne voor noodlijdende winkels
Bijna tweehonderd schrijvers hebben inmiddels online een oproep geplaatst aan hun lezers om iets te bestellen bij noodlijdende lokale boekwinkels. De hashtags #Steunjeboekhandel en #Steundeboekhandel waren donderdag vrijwel de hele dag trending op sociale media.

Auteurs van alle leeftijden en genres hebben zich de afgelopen dagen aangesloten bij het initiatief: van Herman Koch tot Jan Terlouw, van Simone van der Vlugt tot Simon de Waal, van Isa Hoes tot Jean-Marc van Tol en van Nhung Dam tot Ronald Giphart. Ook veel kinderboekenschrijvers hebben op hun socials een oproep geplaatst.

21.20 - Grote winkelketens stoppen met betalen huur
Verschillende grote winkelketens betalen minder of helemaal geen huur meer nu er een lockdown geldt. Dat schrijft Het Financieele Dagblad na een rondgang langs verschillende winkelketens. Die stellen dat de drastische stappen noodzakelijk zijn omdat ze zelf anders omvallen.

Lingerieketen Hunkemöller stopte met het betalen van huur en zegt na afloop van de lockdown in gesprek te willen over een regeling. Veel andere winkelketens als Blokker, Wibra en schoenenketen Omoda betalen de helft van de huur. Zij willen, net als brancheorganisatie INretail, dat winkelketens en hun zakenpartners de pijn van de lockdown verdelen.

20.45 - Al bijna duizend gedetineerden zitten preventief in quarantaine
Al bijna duizend gedetineerden zitten preventief in quarantaine na coronabesmettingen in de gevangenis. Zij moeten in isolatie omdat een medegedetineerde corona bleek te hebben of omdat ze in contact zijn geweest met besmet bezoek of personeel, meldt de NOS.

Tot nu toe zijn er twee penitentiaire inrichtingen helemaal in quarantaine gegaan (Nieuwegein en Ter Apel). In Grave, Zaanstad, Heerhugowaard en Roermond zijn afdelingen in isolatie geplaatst.

20.35 - Vaccineren ziekenhuispersoneel van acute zorg bijna klaar
Het aantal ingeënte medewerkers in acute zorg bedraagt donderdagavond volgens het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) 39.000. Dat zijn er vijfhonderd meer dan een dag eerder. Volgens een woordvoerster van het LNAZ wordt vrijdag "het laatste plukje medewerkers" voorzien van het vaccin van de farmaceuten Pfizer-BioNTech tegen het coronavirus.

Op dit moment zijn er zo'n 6000 personen meer ingeënt dan aanvankelijk beraamd. Het ministerie van Volksgezondheid reserveerde 33.000 vaccins voor personeel in de acute covid-zorg, waaronder ic-verpleegkundigen en ambulancepersoneel. Omdat ziekenhuizen zes in plaats van vijf doses uit één flacon haalden en bovendien zuinig omsprongen met de lading, pakte het aantal gevaccineerde personen een stuk hoger uit.

20.05 - Eerste coronavaccins nog deze maand naar Suriname
Suriname heeft zich verzekerd van een eerste partij coronavaccins, die naar verwachting eind januari aankomt, zei gezondheidsminister Amar Ramadhin op de radio. Het gaat om het Pfizervaccin.

Suriname krijgt de vaccins via het zogeheten Covax-programma, een internationaal initiatief dat vaccins voor een redelijke prijs beschikbaar maakt voor armere landen. Door op tijd een aanbetaling te doen en een vaccinatieplan klaar te hebben, heeft Suriname de levering kunnen veiligstellen. De eerste zending bevat volgens de minister net genoeg vaccins voor de inenting van zorgmedewerkers die dagelijks contact hebben met coronapatiënten.

19.45 - Uitbraak Britse mutatie in Fries bejaardentehuis
In een woonzorgcentrum in Surhuisterveen in Friesland is de Britse variant van het coronavirus vastgesteld. In ieder geval twee van de bewoners hebben de Britse mutatie opgelopen, blijkt uit een steekproef. De GGD gaat ervan uit dat 21 anderen de variant ook hebben.

Begin januari was er al sprake van een corona-uitbraak in 't Suyderhuys. In totaal zijn er nu 45 bewoners van het bejaardentehuis positief getest op het coronavirus, de Britse gevallen meegerekend. Daarvan wordt van 21 dus verwacht dat het om de Britse variant gaat, maar de virusmonsters moeten nog worden onderzocht op DNA-materiaal.

19.30 - 'Goed overleg' horeca met kabinet over nieuwe steun
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft een 'goed overleg' gehad met staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken over meer steun voor horecabedrijven die vanwege de lockdown zijn gesloten. Volgens KHN-directeur Dirk Beljaarts liet Keijzer weten dat er 'forse steun' aankomt. "Ze zei dat het niet om kwartjes ging."

Beljaarts gaf namens KHN aan dat het huidige steunpakket volstrekt onvoldoende is. Zo moet het plafond aan de regeling voor de tegemoetkoming in de vaste lasten (TVL) wat KHN betreft verdwijnen en ook moet die regeling worden opengesteld voor grotere ondernemingen als hotels en cateraars. Tot slot is het zaak dat ook nieuw gestarte ondernemingen, die geen omzetcijfers over voorgaande jaren kunnen overleggen, recht krijgen op steun.

Verder wil KHN ook dat er perspectief komt voor na de lockdown.

19.20 - Tientallen aangiftes wegens misbruik coronasteun
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft in zeventig gevallen aangifte gedaan van misbruik van de regeling die door corona getroffen ondernemers helpt hun vaste lasten te blijven betalen. Dat meldt staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken).

Keijzer meldde eerder al dat zij signalen had ontvangen van misbruik van deze Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Sinds de regeling werd opengesteld zijn bijna 110.000 aanvragen gedaan waarvan er 96.000 zijn toegekend. Om ondernemers die door de coronacrisis veel omzet mislopen snel te kunnen helpen, is gekozen voor een grotendeels geautomatiseerde verwerking van aanvragen. Keerzijde is wel dat het risico op misbruik groter is.

RVO heeft in totaal 481 gevallen ontdekt waarin mogelijk sprake is van misbruik.

19.00 - Honderd meldingen van bijwerkingen na tienduizenden coronavaccinaties
In de eerste week waarin Nederlandse zorgmedewerkers zijn gevaccineerd tegen het coronavirus, zijn in totaal zo'n honderd meldingen gedaan van bijwerkingen van het vaccin van BioNTech/Pfizer. Die meldingen kwamen binnen bij het bijwerkingencentrum Lareb in Den Bosch en bij het het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

In twee gevallen kregen zorgmedewerkers na toediening van het vaccin een ernstige allergische reactie. Beide patiënten zijn 'snel en adequaat behandeld en hersteld'.

18.45 - Cinekid trakteert met gratis kinderfilms tijdens lockdown
Cinekid trakteert de komende twee weken. Het festival, dat altijd in oktober plaatsheeft, biedt kinderen en hun ouders de komende twee weken tijdens de verlengde lockdown een jeugd- of familiefilm aan via de streamingdienst Pathé Thuis.

Onder de titels die vanaf donderdag worden aangeboden bevinden zich recente bioscooptitels als De Kleine Vampier en de Nederlandse muziekfilm Sing Song. Ook zit er een aantal animatiefilms in de collectie.

Bioscoopketen Pathé initieerde tijdens de vorige lockdown een soortgelijke actie. Toen werden de titels die gratis werden aangeboden meer dan 2 miljoen keer gestreamd.

16.20 - KLM-personeel overnacht niet meer in coronabrandhaarden
Personeel van KLM hoeft niet meer te overnachten in coronabrandhaarden als het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Zuid-Afrika. Cabinevakbond VNC meldt dat er na overleg met de luchtvaartmaatschappij een akkoord is bereikt over het schrappen van zogeheten nachtstops, die voor onrust onder het personeel zorgden.

De VNC drong er eerder bij KLM op aan om te stoppen met vluchten waarbij personeel pas na een overnachting weer terug- of doorvliegt. Een woordvoerder bij KLM legt uit dat in de afgesproken situatie het aantal contactmomenten wordt verminderd aangezien personeel niet of nauwelijks buiten het vliegtuig of het vliegveld komt.

15.35 - Aantal opgenomen coronapatiënten heel licht gedaald
Ziekenhuizen behandelen momenteel 2502 coronapatiënten. Dat zijn er twaalf minder dan op woensdag. Het is het laagste aantal opgenomen coronapatiënten sinds 27 december, bijna drie weken geleden.

Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames is de afgelopen dagen gestegen, zegt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Ze verwachten dat het aantal opgenomen coronapatiënten blijft dalen, maar "trager dan eerder voorspeld".

Verpleegafdelingen behandelen 1814 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er zeven minder dan op woensdag. Het aantal patiënten op de intensive cares daalde van 693 naar 688. Afgelopen etmaal verlieten 53 mensen de ic, doordat ze overleden of juist doordat hun toestand vooruitging.

In de afgelopen 24 uur zijn veertien mensen verplaatst. Sinds het begin van de spreiding in september zijn bijna 2100 mensen zo verdeeld. Vijf Nederlanders liggen nog op een intensive care in Duitsland, twee minder dan op woensdag.

15.35 - 907 nieuwe besmettingen in Brabant
In Brabant zijn sinds het afgelopen etmaal 907 nieuwe coronabesmettingen geteld, dat zijn er iets meer dan de 825 van de dag ervoor. Tussen woensdag- en donderdagochtend werden 6575 positieve tests doorgegeven aan het RIVM. Dat zijn er 437 meer dan gisteren toen er 6138 besmettingen werden gemeld.

In de afgelopen zeven dagen zijn in totaal 45.247 besmettingen vastgesteld. Dat zijn er gemiddeld 6464 per dag.

Sinds het begin van de uitbraak zijn in totaal 895.767 mensen in Nederland positief getest op het virus. Van de mensen bij wie het virus is aangetroffen zijn er 12.774 overleden. Het werkelijke sterftecijfer door Covid-19 ligt hoger; zeker tijdens de eerste golf werd lang niet iedereen getest.

Wachten op privacy instellingen...

15.10 - Zo'n 1300 besmettingen ontdekt dankzij CoronaMelder
Iets meer dan 1300 mensen in Nederland zijn er in de afgelopen weken dankzij een waarschuwing van de CoronaMelder achtergekomen dat ze het coronavirus hadden opgelopen. Ze waren zelf nog niet ziek, maar kregen een waarschuwing dat ze in de buurt van een positief geteste persoon waren geweest en lieten zich daarom testen.

Sinds 1 december kunnen mensen zonder coronaklachten zich laten testen wanneer ze een waarschuwing van de CoronaMelder hebben gekregen. Ongeveer 30.000 mensen zijn om die reden inmiddels getest. Van hen bleken 1303 inderdaad het virus onder de leden te hebben.

14.50 - Zorgelijk dat artsen op hun privéadres worden benaderd door Viruswaarheid
Artsenfederatie KNMG vindt het zorgelijk dat artsen soms zelfs op hun privéadres worden benaderd door de actiegroep Viruswaarheid. Ze worden in een brief gewaarschuwd voor vermeende juridische risico's van medewerking aan het vaccinatieprogramma.

De KNMG benadrukt dat ten onrechte wordt geprobeerd artsen angst in te boezemen, om te voorkomen dat medewerking wordt verleend aan het vaccinatieprogramma.

De brief is helemaal verkeerd gevallen bij huisarts Lenneke Fleerakkers uit Rijen, zo vertelde ze donderdagochtend al tegen Omroep Brabant. “Ik ben tot een regel of vijf gekomen. Toen is hij meteen de prullenbak ingegaan", vertelde ze. Lees hier haar verhaal.

14.22 - Vlaanderen neemt half maart besluit over zomerfestivals
Uiterlijk half maart wordt in Vlaanderen besloten over het al dan niet doorgaan van de zomerfestivals, zoals het ook bij Brabanders populaire Rock Werchter, Pukkelpop en Tomorrowland. Dat is met de festivalsector afgesproken, zei de minister-president van Vlaanderen, Jan Jambon, donderdag in het Vlaams Parlement.

Volgens Jambon, die ook verantwoordelijk is voor het Vlaamse cultuurbeleid, moet er over twee maanden meer duidelijkheid zijn over het verloop van de vaccinatiecampagne in België en het perspectief dat dit mogelijk aan festivalgangers biedt.

Rock Werchter staat nu gepland voor 1 tot en met 4 juli en Tomorrowland in de weekenden van 17 en 24 juli. Het vierdaagse popmuziekfestival Pukkelpop in Hasselt staat van 19 tot en met 22 augustus op de agenda.

14.20 - Top-viroloog: niet teveel inzoomen op Britse variant coronavirus
In het onderzoek naar mutaties van het coronavirus is het van belang dat we ons niet blindstaren op de Britse variant, die sinds december vorig jaar steeds meer in Nederland rondwaart. Dat zegt viroloog Marion Koopmans vanuit het Chinese Wuhan, waar zij momenteel onderzoek doet naar de herkomst van het coronavirus.

"Je moet oppassen dat je niet teveel inzoomt op deze specifieke variant. We moeten het hele plaatje in de gaten blijven houden", stelt Koopmans, namens het Rotterdamse Erasmus MC betrokken bij het in kaart brengen van alle mogelijke varianten van het virus. "Er zijn vele variaties van het virus en lang niet alle hebben gevaarlijke eigenschappen."

Wachten op privacy instellingen...

11.20 - CoronaMelder wordt minder gebruikt door jongvolwassenen
Uit onderzoek van de Tilburg University blijkt dat jongvolwassenen de CoronaMelderApp minder vaak gebruiken dan anderen. Het percentage gebruikers bij jongvolwassenen tot 24 jaar ligt volgens de onderzoekers significant lager dan in de leeftijdsgroep van 55-64 jaar. Deze laatste groep gebruikt de CoronaMelder het vaakst.

Opvallend is daarnaast dat hoger opgeleiden vaker de CoronaMelder gebruiken dan lager opgeleiden.

11.15 - 386 coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen
De afgelopen 24 uur zijn 35 nieuwe coronapatiënten opgenomen in Brabantse ziekenhuizen. In totaal liggen er nu 386 coronapatiënten in de verschillende ziekenhuizen, één meer dan dinsdag. Zes mensen zijn afgelopen etmaal overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dit blijkt uit de dagelijkse cijfers van het ROAZ.

10.50 - Pfizer onderzoekt of vaccin ook goed blijft buiten superdiepvries
Het coronavaccin van Pfizer en BioNTech hoeft mogelijk toch niet in extreme kou bewaard te worden. De fabrikant onderzoekt of het in de koelkast langer goed blijft. Daardoor zou bijvoorbeeld ook de huisarts er misschien mee kunnen gaan inenten.

"We voeren stabiliteitsstudies uit om de opslagcondities bij minder koude omstandigheden beter te begrijpen en uit te breiden", laat de fabrikant aan het Belgische Radio 2 Antwerpen weten. Pfizer verwacht de uitkomsten van het onderzoek uiterlijk in maart.

10.07 - 'Beslis per geval of verplichten van negatieve test nodig is'
De overheid moet per situatie beoordelen of het nodig is om mensen pas ergens toe te laten als ze een negatieve coronatest kunnen laten zien. "Testbewijzen kunnen in sommige situaties - zoals een lockdown - vrijheden vergroten, en in andere situaties vrijheden beperken. Dat hangt onder meer af van de maatregelen die op dat moment gelden", concludeert de Gezondheidsraad.

Het Ministerie van Volksgezondheid had de raad om advies gevraagd. Het kabinet bekijkt of testbewijzen kunnen helpen om de coronamaatregelen te versoepelen.

10.00 - Huisarts woest over brief Viruswaarheid: 'Na vijf regels in de prullenbak gegooid'
Bij veel huisartsen is een brief op de mat gevallen van de actiegroep Viruswaarheid. De groep uit in de brief kritiek op de coronavaccins en schrijft dat de artsen hun patiënten moeten attenderen op mogelijke bijwerkingen van het vaccin. De brief is helemaal verkeerd gevallen bij huisarts Lenneke Fleerakkers uit Rijen. “Ik ben tot een regel of vijf gekomen. Toen is hij meteen de prullenbak ingegaan.”

Lees hier haar verhaal.

9.33 - Acht op de tien gemeenten krijgen begroting niet rond
Acht op de tien gemeenten krijgen dit jaar de gemeentebegroting niet rond. Dat concludeert accountants- en adviesbureau BDO in zijn jaarlijkse rapport over de gemeentefinanciën. Volgens het onderzoek lopen de tekorten op en verschraalt de uitvoering van het openbaar bestuur. In totaal komen de gemeenten naar verwachting 1,3 miljard euro tekort. BDO noemt de situatie onhoudbaar.

De financiële gezondheid van alle 355 gemeenten werd beoordeeld op basis van de jaarrekeningen over 2019. Daarnaast zijn de begrotingen voor 2021 geanalyseerd. Daaruit komt naar voren dat steeds meer gemeenten in het rood staan en dat financiële buffers slinken.

Door de coronapandemie moesten gemeenten onder meer noodsteun aan zelfstandigen verstrekken terwijl ook de zorg op peil moest blijven. Alles bij elkaar zou er 1 miljard tot 1,5 miljard euro extra steun naar de gemeenten moeten vloeien, meent BDO.

08.35 - Uitbraken bij 25 Drentse verzorghuizen en woonzorgcentra
Bij 25 Drentse verzorghuizen en woonzorgcentra zijn uitbraken van het coronavirus. De nood is inmiddels zo hoog dat vanaf donderdag Defensie helpt bij woonzorgcentrum Weidesteyn in Hoogeveen, maakte veiligheidsregio Drenthe bekend.

"De druk op de zorg in Drenthe heeft een kritiek niveau bereikt. We zien in veel verpleeg- en verzorgingstehuizen en woonzorgcentra het aantal besmettingen onder zowel bewoners als personeel nog steeds snel oplopen", zegt Hans Kox van de GGD in de provincie.

08.33 - 'Concert- en festivalgangers hebben veel over voor evenement'
Jonge Nederlandse concert- en festivalgangers missen het bezoeken van evenementen. Deze groep heeft er veel voor over om toch naar optredens te kunnen gaan. Zo is het merendeel van de festivalfans van tussen de 16 en 35 jaar onder meer bereid een sneltest te doen of een vaccinatiebewijs te tonen om dat mogelijk te maken.

Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, in samenwerking met NPO 3FM. Zo'n 2.000 concert- en festivalgangers werden ervoor ondervraagd.

Wachten op privacy instellingen...

08.24 - Concurrentiewaakhond onderzoekt gevolgen crisis in winkelstraat
Concurrentiewaakhond Autoriteit Consument & Markt (ACM) maakt zich zorgen over de lege winkelstraten als gevolg van de coronacrisis. Daarom begint de toezichthouder een verkennend onderzoek naar de gevolgen van de crisis voor fysieke winkels.

De verwachting is dat de stijging van het online winkelen tijdens de coronacrisis voor een deel blijvend is. Dat betekent dat er straks meer winkels in straten en winkelcentra leeg blijven en winkelgebieden hun aantrekkelijkheid kunnen verliezen. Volgens gezondheidseconoom Xander Koolman van de VU zijn met een collectieve testcampagne zomaar zes tot zeven weken tijd te winnen.

07.58 - 'Nationaal testweekend kan weken lucht geven'
Een nationaal testweekend waarin elke Nederlander kan worden getest op corona is een serieuze optie, in afwachting van de verwachte effecten van de vaccinaties op de iets langere termijn. Dat zeggen meerdere partijen tegen BNR.

Met de serieuze dreiging van een avondklok en alle mitsen en maren rond de vaccinaties kan een massale testcampagne bijdragen aan de bestrijding van het coronavirus, zeggen onder meer leden van het RedTeam en het OMT, politici en gezondheidseconomen. Met grootschalig testen zou het aantal nieuwe besmettingen sneller terug gedrongen kunnen worden.

Wachten op privacy instellingen...

07.47 - Coronavirus zorgt voor flinke groei van verkoop scooters
De verkopers van scooters hebben een goed jaar achter de rug en in 2020 een recordaantal van bijna 85.000 exemplaren verkocht. Dat is 45 procent meer dan een jaar eerder, melden brancheorganisaties Bovag en de RAI Vereniging.

Door de beperkingen in het openbaar vervoer door het coronavirus kozen mensen voor de fiets, motor en scooter als alternatief.

07.27 - Cadeaukaarten langer geldig
De branchevereniging van uitgevers van cadeaukaarten, BVCNL, roept bedrijven op om coulance te tonen naar consumenten die kaarten bezitten die alleen fysiek zijn in te wisselen. Dit vraagt BVCNL omdat veel winkels, horeca, bioscopen en andere bedrijven vanwege de overheidsmaatregelen nog langer gesloten blijven tijdens de tweede lockdown.

Kaartuitgevers voorkwamen tijdens de eerste lockdown ook al dat in die periode de geldigheid van cadeaukaarten verliep zonder mogelijkheid tot inwisselen.

07.02 - 'Zoek naar alternatieven schoolsluiting'
Zeker 50 organisaties doen een dringende oproep aan het kabinet om naar alternatieven te zoeken voor de schoolsluiting wegens de coronacrisis, om zo de 'enorme ontwikkelingsrisico's' voor kinderen en jongeren te beperken. "De vraag is niet of scholen dicht moeten, maar hoe ze veilig open kunnen blijven", staat in een donderdag uitgebrachte verklaring.

De organisaties, waaronder het Trimbos-instituut, Jantje Beton, Kids Rights, de Nederlandse GGZ, de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en UNICEF Nederland, maken zich grote zorgen over kinderen en jongeren in Nederland. "Het aantal kwetsbare kinderen groeit doordat hun belangen in het coronabeleid steeds het onderspit delven. De schoolsluiting verergert hun situatie en maakt die zelfs acuut", stellen ze.

06.42 - Te weinig stageplaatsen
Vanwege de coronapandemie was er het afgelopen jaar een tekort van ruim 20.000 stageplekken voor mbo-studenten. Eén op de vijf mbo'ers dreigt daarom studievertraging op te lopen, staat in de Keuzegids MBO 2021, die donderdag verschijnt.

"Het ontstaan van het tekort is vooral te wijten aan de coronamaatregelen: bedrijven die tijdelijk moesten sluiten, geen tijd hadden voor het begeleiden van stagiairs of geen geld konden vrijmaken voor een stagevergoeding." Volgens de Keuzegids zijn de minste stageplekken te vinden in marktsegmenten als de zorg, horeca en luchtvaart.

06.40 - Boekhandels vragen om steun consumenten
Boekhandels vragen donderdag via een advertentie in de grote ochtendkranten om extra steun van consumenten tijdens de coronacrisis. In de advertentie roepen ze mensen op om boeken lokaal te kopen en deze thuis te laten bezorgen.

"De boekhandels zijn door corona tijdelijk gesloten. Maar binnen staat jouw boekverkoper te trappelen om fantastische boeken thuis te bezorgen. Boeken waarmee je jezelf of een ander, jong en oud, een groot plezier doet. Dus koop een boek en zorg dat je favoriete winkel ook na de coronacrisis nog bestaat", stellen de boekhandels.

Met de hashtags #koopnueenboek en #steunjeboekhandel hopen ze consumenten aan te sporen om boeken thuis te laten bezorgen, nu niet-essentiële winkels vanwege de lockdown tot zeker 9 februari gesloten blijven.

06. 34 - Geen nieuwe boeken, want de boekwinkels zijn dicht
Veel boeken die deze maand zouden verschijnen, worden uitgesteld. Uitgeverijen potten hun nieuwe publicaties massaal op nu boekwinkels door de lockdown nog zeker tot 9 februari dicht zijn, schrijft Trouw.

De meest opvallende is uitgeverij Balans. Die zette woensdag alle geplande publicaties 'on hold'. "Wij brengen voorlopig geen nieuwe boeken uit", zegt Claudine Janssen, hoofd publiciteit. "De zeven titels die in januari nog zouden verschijnen, hebben we doorgeschoven tot na 9 februari. Duurt de lockdown langer, dan stellen we ze nog verder uit."

06.23 - Niet meer zingen in de kerk
Het landelijk kerkbestuur van de Protestante Kerk in Nederland (PKN) heeft een nieuw advies uitgebracht om voorlopig helemaal te stoppen met zingen in kerken. Aanleiding is de persconferentie die premier Mark Rutte dinsdag gaf, waarin hij zijn zorgen uitsprak over de Britse coronamutatie. De aangescherpte regels gelden in ieder geval tot het einde van de huidige lockdown.

"Dit advies geldt in ieder geval tot 9 februari", stelt de PKN. "Dus ook niet met een klein aantal personen, zoals in het vorige advies nog als mogelijkheid werd genoemd. De Britse variant van het coronavirus blijkt extreem besmettelijk te zijn. Volledig vertrouwen op afstand houden en ventilatie is té risicovol".

06.19 - HEMA heeft het moeilijk
De nood is hoog bij grootwinkelbedrijf HEMA. Het schrapt met onmiddellijke ingang alle bestellingen die het tot half april had lopen bij zijn leveranciers, schrijft Trouw donderdag. Voorlopig hoeven die ook geen nieuwe bestellingen te verwachten. Daarnaast wordt de betalingstermijn voor alles wat al geleverd is met dertig dagen verlengd.

Dat meldt HEMA in een brief, in handen van Trouw, die maandag is verstuurd aan zijn belangrijkste leveranciers in Azië. Volgens de HEMA is er geen sprake van acute geldnood. Maar omdat er zoveel mensen thuiswerken, is de capaciteit om facturen te verwerken hard afgenomen. En dat orders worden afbesteld heeft te maken met het feit dat er simpelweg geen plek meer is om voorraad op te slaan, zegt de HEMA.

06.16 - Huurprijzen dalen door coronacrisis
De coronacrisis is steeds duidelijker te zien op de huurmarkt. Door het wegblijven van buitenlandse werknemers zijn de huurprijzen van gemeubileerde en gestoffeerde huizen in de vrije sector voor het tweede kwartaal op rij gedaald, meldt het FD. Vooral in de grote steden gaat het hard. Nieuwe huurders betaalden in de laatste periode van vorig jaar 16,16 euro per vierkante meter per maand. Dat was 3,7 procent minder dan in hetzelfde kwartaal in 2019.

06.14 - Meer mensen in de bijstand
Het aantal mensen in de bijstand is in de eerste helft van 2020 licht gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) waren er medio vorig jaar bijna 28 bijstandontvangers per duizend inwoners. Daarmee is volgens het statistiekbureau sprake van een trendbreuk.

06.13 - App CoronaMelder doet het weer
De CoronaMelder kan gebruikers weer waarschuwen voor mogelijke coronabesmettingen. De waarschuwingsapp kampte woensdag met een gedeeltelijke storing, waardoor gebruikers met een Android-telefoon niet konden worden gewaarschuwd. Google, eigenaar van Android, laat weten dat het probleem is opgelost.

06.11 - Sneltesten verplicht voor reizigers uit VK en Zuid-Afrika
Reizigers uit het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Zuid-Afrika die met het vliegtuig naar Nederland willen reizen, moeten vanaf vrijdag voor vertrek een coronasneltest laten doen op de luchthaven. Alleen als ze negatief testen, kunnen ze naar Nederland reizen. Voor reizigers per boot wordt de verplichting zo snel mogelijk ingevoerd. Dat laat het ministerie van Infrastructuur woensdag weten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!