Witte chocolade mousse met peperkoek en mandarijn - Smakelijk recept uit 'Lekker Weekend!'
17 januari 2021 om 08:04 • Aangepast
18 januari 2021 om 10:04
nl
Elke zaterdagochtend hoor je in het radioprogramma Lekker Weekend! kort na halfelf een chefkok over een Brabants streekproduct.
Zaterdag 16 januari hoorde je chef Maarten Saakes. Hij ging aan de slag met peperkoek uit Geldrop en maakte een heerlijk toetje.
Dit heb je nodig voor deze mousse:
- tweehonderd gram witte chocolade
- zes eetlepels slagroom
- vijf eieren
- een mespuntje zout
- vierhonderd gram peperkoek
- twee mandarijnen
- vier eetlepels suiker en wat poedersuiker
En zo maak je het:
- Maak suikerwater van de suiker en vier eetlepels water. Breng dit aan de kook. Als het kookt zet je het vuur uit.
- Pel de mandarijnen en haal de witte nerven eraf. Als het suikerwater lauw is, doe je de mandarijnpartjes erbij.
- Verwarm de oven voor op tweehonderd graden.
- Snijd vier dunne plakjes van de peperkoek en leg deze op bakpapier in de oven. Bak zo'n twintig minuten tot de plakken krokant zijn.
- Snijd de overige peperkoek in blokjes.
- Klop de slagroom luchtig tot yoghurtdikte.
- Smelt de chocolade au bain-marie.
- Splits de eieren. Doe de eiwitten in een kom en klop stijf. Al kloppende voeg je wat poedersuiker toe.
- Als de witte chocolade gesmolten en op kamertemperatuur is, meng je dit met de slagroom.
- Voeg bij deze massa de helft van de eidooiers. Meng weer.
- Meng de opgeklopte eiwitten met de chocolade/slagroom en eidooiermassa.
- Nu heb je chocolademousse. Meng door de mousse de blokjes peperkoek. Die stukjes kun je eventueel eerst besprenkelen met een likeur naar smaak.
- Giet de mandarijnpartjes af en dep ze droog op keukenpapier. leg in een mooi glas eerst de mandarijn en schep of spuit de chocolademousse in het glas.
- Laat dit even opstijven in de koelkast.
- Voor het serveren van de mousse leg je er nog twee partjes mandarijn op en je steekt de krokante peperkoek voorzichtig in de mousse.
Smakelijk!